Cum a angajat ANRE-ul fotomodele pe salarii de mii de euro. Ce spune Curtea de Conturi despre instituția condusă de Dumitru Chiriță

Cum a angajat ANRE-ul fotomodele pe salarii de mii de euro. Ce spune Curtea de Conturi despre instituția condusă de Dumitru Chiriță

Curtea de Conturi a publicat zilele trecute raportul unui control efectuat la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în anul 2022, an în care instituția era condusă de Dumitru Chiriță. Acesta s-a aflat la conducerea ANRE între 2017 și 2023, fiind criticat pentru modul în care instituția pe care a condus-o a gestionat criza energetică izbucnită în 2022. Fostul deputat PSD, pus la conducerea ANRE deși singura lui experiență în domeniu era faptul că este calificat ca electrician, avea să șocheze opinia publică plecând în vacanță în Republica Dominicană chiar când în țară explodau prețurile la energie. Un alt lucru care i s-a imputat a fost seria de angajări a unor oameni fără experiență pe salarii de mii de euro în cadrul ANRE.

Absolventa de Drept, angajată expert la cabinetul președintelui ANRE

Raportul Curții de Conturi dedică mai multe pagini modului în care s-au făcut angajările în cadrul ANRE în anul 2022. Auditorii Curții menționează și un caz particular, al unei proaspăt absolvente, încadrate pe funcție ca Expert, asta deși nu avea nicio experiență în domeniul energiei, așa cum cerea fișa postului. Documentul citat menționează că persoana în cauză a fost angajată la ANRE pentru funcția de expert angajat la Cabinetul Președintelui ANRE deși singura ei experiență era de circa o lună în funcția de consilier juridic la o societate privată.

Documentul Curții menționează că, potrivit fișei postului, angajatul trebuia să fie absolvent de studii universitare de master, însă la dosarul profesional era prezentă doar o adeverință (nu diplomă) prin care rezulta că persoana în cauză este absolventa Facultății de Drept a UB, „precum și un număr de 2 diplome emise de o universitate din Franța, diplome care nu sunt recunoscute/echivalate potrivit legislației din România”.

Pe lângă faptul că persoana angajată nu avea nivelul de studii cerut de post, o altă cerință era ca aceasta să aibă experiență în domeniul de activitate/ reglementare pentru ca, printre altele, „să asigure consiliere președintelui pe domeniul economic, financiar-contabilitate și pe diferite teme specifice domeniului de activitate al ANRE”.

Pe cine a angajat în schimb ANRE? Potrivit dosarului profesional, autoritatea a angajat pe cineva care nu avea studii economice, persoana în cauză „fiind absolventă de studii juridice, finalizate în urmă cu aproximativ un an înainte de angajarea în ANRE și fără experiență în domeniul de activitate, având o vechime de 1 lună și jumătate în funcția de consilier juridic la o societate cu capital privat”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Deși raportul citat nu dă nume, descrierea din acest document pare să facă referire la Alexandra Dinulescu. Despre aceasta publicația G4media a scris în 11 iulie 2022, vorbind despre o proaspătă absolventă de drept, angajată consilier la cabinetul președintelui ANRE, Dumitru Chiriță. Niciunul dintre cei doi nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, iar declarația de avere a acesteia nu apare pe site-ul autorității. Potrivit presei, salariul pe care fusese angajată Alexandra Dinulescu era de circa 3.000 de euro lunar.

Presa a scris în iulie 2022 despre angajarea Alexandrei Dinulescu la ANRE

Mai multe angajări controversate la ANRE

Angajarea Alexandrei Dinulescu nu a fost singura angajare controversată la ANRE în anul 2022. Presa a scris în acel an și despre fotomodelul Roxana Ilie, angajată specialist în relații publice, compartimentul relația cu Parlamentul. Despre aceasta presa a scris că era administratorul unei firme de panotaj stradal, Look Outdoor SRL București, firmă cu multe contracte cu PSD-ul. Despre aceasta se vehicula informația cum că ar fi fost o apropiată a liderului PSD, Sorin Grindeanu, informație negată de acesta.

Printre alte persoane, tot cu legătură cu social-democrații, angajate la ANRE se numără și Nicoleta Iancu, nora deputatului PSD Iulian Iancu, sau Radu Cosmin Preda, fost senator PSD în mandatul 2016-2020. Despre acesta din urmă, presa a scris că are un salariu lunar net de 7.000 de euro.

Raportul Curții de Conturi menționează o altă încălcare flagrantă a reglementărilor legale în cadrul unei angajări în septembrie 2022. O persoană a fost angajată ca expert în cadrul Serviciului Relații Internaționale, un post pe durată determinată, ce a fost schimbat ulterior în post de consilier, post pe durată nedeterminată. În condițiile în care pentru ocuparea acestui post nu a fost organizat un concurs/ examen, raportul Curții menționează că nu a fost respectată cerința de „deplină egalitate cu alți candidați din interiorul sau exteriorul unității”.

„Încadrarea unui angajat în baza unui contract individual de muncă încheiat pe durată determinată, în funcția de consilier la Compartimentul asistență Comitet de Reglementare la Serviciul relații internaționale și transformarea contractului de muncă al acestuia în contract pe durată nedeterminată (…) fără a se organiza concurs sau examen”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Aceste cazuri particulare nu sunt singurele nereguli în ceea ce privește personalul ANRE descoperite de către Curtea de Conturi. În ceea ce privește salarizarea din cadrul autorității, documentul citat menționează faptul că 291 de salariați ai ANRE au primit una sau două clase de salarizare „în alte condiții decât cele prevăzute de contractul individual de muncă, respectiv fără a avea la bază propuneri formulate în scris ale șefilor ierarhici, transmise spre negociere președintelui ANRE, din care să rezulte: criteriile care au stat la baza acordării de 1 sau 2 clase de salarizare și performanța salariatului în ceea ce privește volumul, complexitatea, calitatea lucrărilor efectuate și gradul de realizare a sarcinilor”.

Salarii stabilite direct de președintele ANRE

Cu alte cuvinte, aproape 300 de angajați ai ANRE au primit salarii mai mari, cu una sau două clase peste prevederile CCM, fără a exista, cel puțin în documentele oficiale, o justificare pentru acest lucru.

De altfel, Curtea de Conturi subliniază că „ANRE nu are stabilite categoriile de funcții care reprezintă personalul de specialitate și nici criteriile privind experiența necesară îndeplinirii atribuțiilor specifice fiecărei funcții”. Ce înseamnă efectiv asta? Spre exemplu, în legea privind funcționarea ANRE este specificată obligația ca personalul de specialitate al autorității să aibă studii tehnice, economice sau juridice și o vechime de minim 3 ani în sectorul energetic. În regulamentul de funcționare al ANRE, aprobat la 31 ianuarie 2022, lipsesc însă categoriile de funcții care reprezintă personalul de specialitate. Altfel spus, ANRE poate angaja experți fără a respecta prevederile din legea de funcționare.

Mai mult însă, după cum arată raportul Curții de Conturi, criteriile de experiență lipsesc și din contractul colectiv de muncă, unde nu sunt trecute „nici limitele maxime ale drepturilor salariale, acestea fiind stabilite prin Decizii ale președintelui ANRE”.

Raportul Curții spune că acest lucru a condus la faptul că au putut fi acordate salarii uriașe unor noi angajați, uneori fără experiență în domeniu, mult peste media din instituție și indiferent de experiența și pregătirea profesională. Ca exemple, raportul citat vorbește de un consilier, angajat pe o perioadă determinată, cu o leafă stabilită la 40 de clase de salarizare (în condițiile în care minimul era de 23, iar maximul de 43). La fel, tot în 2022, pentru un referent de specialitate, proaspăt absolvent al Facultății de Limbi și Literaturi Străine, a fost stabilit un venit de 33 clase de salarizare, peste media dintre clasa minimă (20 clase) și cea maximă a funcției (41 clase).

„Încadrarea în cadrul acestui serviciu și remunerarea cu 33 de clase a referentului de specialitate s-a realizat în condițiile în care, în cadrul structurii erau încadrate două persoane în funcția de expert, cu o vechime mai mare de 3 ani în ANRE și cu calificativ Foarte Bine la evaluarea anuală a performanțelor pentru perioada 2020-2021, remunerate prin acordarea a 33 și respectiv 34 de clase, similar persoanei care a fost angajată fără a avea vechime în muncă, fără a avea experiență în domeniul de activitate al ANRE și nici studii de specialitate”, mai arată raportul Curții de Conturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *