Cum a fost clasat un dosar de achiziții ale SRI, unde procurorul DNA a făcut descinderi la serviciul secret

Cum a fost clasat un dosar de achiziții ale SRI, unde procurorul DNA a făcut descinderi la serviciul secret

Procurorul de caz Liviu Lascu a fost, între timp, îndepărtat din DNA.

„DNA a confirmat oficial pentru SpotMedia.ro clasarea dosarului achizițiilor SRI, deschis de fostul șef al serviciului militar din parchetul anticorupție, Liviu Lascu”, a scris jurnalista Ioana Ene Dogioiu într-un articol publicat marți dimineață, pe SpotMedia. 

<strong>Procurorul Lascu a fost îndepărtat din DNA, odată cu venirea noului procuror-șef al instituției, Marius Voineag. </strong>

„După plecarea procurorului Lascu, dosarul achizițiilor SRI a stat nerepartizat la grefa DNA aproape două luni. În iunie, procurorul Mircea Gr. Adrian a fost delegat la șefia serviciului militar al DNA și apoi redelegat la 1 octombrie. Pe 18 octombrie, dosarul achizițiilor SRI a fost clasat, după cum ne-a răspuns oficial, în 24 noiembrie, parchetul anticorupție”, scrie jurnalista. 

Despre ce era dosarul?

„Dosarul achizițiilor SRI a fost disjuns în februarie 2023 dintr-un dosar mai mare deschis la Secția a II-a DNA privind achiziții făcute de IGPR, Poliția Capitalei, IPJ Călărași şi Poliția Sectorului 1. Aceste instituții au plătit în jur de 10 milioane de lei pentru echipament militar niciodată livrat integral”, susține SpotMedia.

„Banii, spun surse judiciare, ar fi fost încasați de o singură firmă cu 3 angajați, aparținând, cel puțin în acte, unui pensionar care a lucrat și în SPP, și în IGPR”

„În urma perchezițiilor, procurorii ar fi descoperit și achiziții plătite de SRI aceleiași firme, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei, parțial nelivrate. Această parte a dosarului a fost declinată către serviciul militar DNA”

Percheziții la SRI

„În martie 2023, procurorul Liviu Lascu a făcut o percheziție la SRI, despre care presa a relatat. Au fost ridicate documente, computere și, potrivit surselor apropiate anchetei, era de așteptat în perioada următoare o percheziție informatică”, arată ziarista. Apoi, procurorul Lascu a fost revocat din funcția din parchetul anticorupție.

Ce nu trebuia să descopere dl Lascu în ancheta achizițiilor SRI? Poate alte nume, alte grade în spatele patronului oficial al firmei cu 3 angajați care avea contrate cu IGPR, SRI și alte instituții din sistemul de apărare? De aici urgența execuției, fără motiv și fără înlocuitor?

SpotMedia:

„Cu câteva zile înainte de a fi executat, spun surse apropiate anchetei, procurorul Lascu ar fi decis calitatea de suspecți pentru 4 angajați SRI și doi dintre angajații firmei în cauză”, a mai scris SpotMedia. 

Articolul integral aici

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *