Cum beneficiezi de parcare gratuită în București dacă deții o mașină electrică, în 2024

Cum beneficiezi de parcare gratuită în București dacă deții o mașină electrică, în 2024

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă zi de zi șoferii din Bucureşti și cei aflați în tranzit prin Capitală o reprezintă locurile de parcare, mai ales în zonele din centrul orașului, care sunt în permanență foarte aglomerate. Cei care, totuși, reușesc să parcheze pe unul dintre locurile care intră în administrarea municipalității trebuie să știe că sunt obligați să achite contravaloarea pentru ocuparea respectivului loc de parcare. În caz contrar, aceștia vor primi amenzi usturătoare, iar ca măsură suplimentară li se vor bloca sau chiar ridica mașina.

Printr-un proiect de lege, pe care Consiliul General al Municipiului București l-a aprobat la sfârșitul anului trecut, a fost introdusă o zonă unică de tarifare în locul tarifelor diferențiate în funcție de zonă. Există, însă, și excepții de la această regulă, iar aceasta se referă la posesorii de mașini electrice și hibride, care sunt scutiți de la plata acestei taxe. În acest articol îți vom spune cum poți beneficia de parcare gratuită în Capitală dacă ești deținătorul unui automobil „verde”.

De menţionat că, pe lângă locurile administrate de PMB, în Bucureşti sunt şi numeroase parcări gestionate de primăriile de sector, pe baza propriilor regulamente de utilizare.

Cât costă un loc de parcare în București în 2024

Din primăvara anului 2023, în conformitate cu prevederile HCGMB nr. 706/22.12.2022, tariful pentru un loc de parcare în centrul Bucureștiului, care era de până la 10 lei pentru o oră, a devenit 5 lei/oră, fiind aplicabil de luni până vineri, între orele 8:00 și 20:00. Totodată, tariful pe zi pentru persoanele fizice și cele juridice este de 30 de lei. În plus, există posibilitatea achiziționării unui abonament lunar, care costă 500 de lei. Acesta este valabil zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 8:00-20:00, și permite utilizarea unui loc de parcare fără să fie nevoie de rezervarea ori de nominalizarea acestuia. În același timp, riveranii, adică persoanele care au domiciliul sau reședința adiacentă parcării și care dețin un automobil înmatriculat în București sau unul pe care îl folosesc în baza unui contract de leasing sau comodat, trebuie să achite un abonament de 50 de lei pe lună sau un abonament anual de 500 de lei pentru un loc de parcare.

În același timp, știm cu toții că locurile de parcare gratuite sunt din ce în ce mai rare în Capitală, însă șoferii trebuie să știe că mai există astfel de zone, unele chiar în centrul orașului. Astfel, conducătorii auto își vor putea parca mașinile, fără să fie obligați să plătească, pe locurile de parcare care nu sunt marcate cu culoarea albastru și care se află la marginea trotuarului. De asemenea, nu au intervenit modificări în ceea ce privește parcările de reședință care țin de primăriile de sector și se supun altui regim.

Cum poți să plătești parcarea în București în 2024

Tarife parcare Bucuresti – Foto: Facebook Primăria Municipiului București

De la data de 1 martie 2023, Primăria Municipiului București a simplificat modul în care șoferii care folosesc parcările publice gestionate de Compania Municipală Parking București (CMPB) pot să achite contraavaloarea unui loc de parcare. Astfel, plata contravalorii serviciului de parcare în parcajele de pe raza Capitalei se poate realiza astfel:

„Cash” la personalul autorizat

Această metodă de plată se folosește doar în parcajele unde este un reprezentant al CMPB și exclusiv către acesta, care este ușor de identificat prin uniforma de lucru și/sau prin legitimația de serviciu. Pentru fiecare plată se emite un bon cu valoare fixă, în care se regăsesc informații precum datele de identificare ale CMPB, data și ora emiterii bonului cu valoare fixă și seria acestuia, codul de identificare al parcajului, suma achitată pentru serviciul prestat și numărul de înmatriculare al mașinii pentru care s-a achitat tariful.

Plata cu cardul bancar

Șoferii pot să achite contravaloarea locului de parcare și cu cardul bancar, iar pentru asta există câteva aplicații dedicate pentru smartphone, cum ar fi „Parking București” sau „AmParcat.ro”. Ca să faci plata trebuie să urmezi o serie de pași, după cum urmează: din ecranul principal – harta cu amplasamentele parcajelor – trebuie să alegi parcajul unde ai parcat, apoi selectezi butonul „Plată”, numărul de ore cât vei ocupa locul de parcare și autovehiculul. La final apastă butonul „Confirmă” și vei fi direcționat către interfața procesatorului de plăți unde vei introduce datele cardului tău bancar. Din motive de securitate, adăugarea datelor cardului bancar se va face doar în interfața procesatorului de plăți. După prima plată efectuată cu succes, la secțiunea denumită „Carduri” din meniul aplicației vei regăsi cardul tău, care va fi folosit automat pentru plăți viitoare, cu certitudinea că datele nu vor fi salvate local în telefonul tău sau în sistemul informatic CMPB.

Prin SMS

Ca să efectuezi plata tarifului pentru parcare prin SMS, va trebui să transmiți un mesaj-text la numărul scurt 7458. Acesta va conține numărul de ore dorit și numărul de înmatriculare, fară spații, linii despărțitoare sau alte caractere. Spre exemplu, plata serviciului pentru o oră pentru autovehiculul cu numărul de înmatriculare B123ABC, mesajul va fi de forma 1B123ABC. Imediat după transmiterea SMS-ului vei primi un mesaj de confirmare a plății. Se pot plăti 1, 2, 3 sau 4 ore (prin înlocuirea cifrei de început, respectiv cu 1,2,3,4) sau un abonament pentru o zi. Formatul mesajului scurt SMS pentru abonament de o zi este ziB123ABC. Abonamentul este valabil 24 de ore din momentul primirii SMS-ului de confirmare a plății. În cazul în care nu vei primi acest SMS de confirmare înseamnă că plata nu a fost înregistrată, iar tu nu vei fi taxat de către operatorul de telefonie mobilă. Pentru asta, fie vei încerca din nou să trimiți SMS-ul, fie poți suna pentru alte detalii sau informații suplimentare la numărul de telefon 0374.99.77.99.

Prin aplicația „Parking București”

Aplicația „Parking Bucuresti” te va ajuta nu doar să găsești rapid un loc de parcare, ci și să plătești contravaloarea acestuia. Pentru asta va trebui să descarci gratuit aplicația din AppStore sau din Google Play și să-ți creezi un cont personal pentru a putea beneficia de toate avantajele. Posesorii de automobile care doresc să achiziționeze un abonament (persoane fizice sau persoane juridice) pot face acest lucru și prin intermediul platformei Abonamente.CMPB.ro. Astfel, se pot achiziționa abonamente pentru o lună sau pentru un an. Se pot aloca cel mult două abonamente de tip riveran pentru fiecare unuitate locativă.

Ca să achiziționezi un abonament trebuie să parcurgi câțiva pași necesari efectuării plății. Astfel, din meniul aplicației, selectează opțiunea „Abonamente”, adaugă un abonament nou apăsând butonul „+” situat în dreapta-jos și selectează opțiunile dorite pentru alcătuirea abonamentului (persoană fizică/persoană juridică, automobil, zona de tarifare, tipul de abonament). Apoi, apasă butonul „Calculează cost”, iar contravaloarea abonamentului va fi afișată în câmpul „Cost”. La final, apasă butonul „Plătește”, după care vei fi direcționat către interfața procesatorului de plăți, unde vei introduce datele cardului tău bancar, urmând pașii precizați anterior.

Ce pățești dacă nu achiți parcarea

Șoferii care ocupă un loc de parcare în zonele administrate de Primăria București și nu achită contravaloarea acestuia vor primi în mod automat o amendă de 200 de lei pe zi și, totodată, li se vor bloca mașinile. Amenzile sunt aplicate prin intermediul unui sistem cu care sunt dotate mașinile Municipalității. Acest sistem funcționează pe baza unui radar și a două camere video de ultimă generație, care verifică pe loc atât numărul de înmatriculare al mașinii, cât și dacă șoferul a achitat tariful pentru locul de parcare. Pot fi verificate până la 3.000 de autoturisme într-o oră. Dacă respectivul automobil a fost parcat fără ca posesorul să fi achitat contravaloarea, acesta va primi pe loc amendă. Procesul verbal va fi întocmit și în absența șoferului, iar acesta va fi însoțit de o fotografie care indică locul, data și ora la care aceasta a fost realizată. Dacă vei fi surprins că ai parcat pe un loc de parcare al Primăriei București fără să plătești, pe o durată mai lungă de timp, riști să primești mai multe amenzi în aceeași zi.

Poți plăti contravaloarea amenzii cu cardul bancar accesând link-ul Ghișeul.ro, fără a fi nevoie de creare de cont sau de autentificare, ori cu card bancar sau numerar la automatele multifuncționale din orice sucursală BCR.

De asemenea, amenzile se mai pot plăti cu card bancar la inspectorii de parcare, acolo unde acestia sunt prezenti, numerar sau card bancar la casieria Companiei Municipale Parking Bucuresti SA din Str. Grigore Cobălcescu, nr 8, în intervalul luni – vineri, între orele 09:00 şi 15:30 sau prin virament bancar in contul RO95RNCB0081155980120758 deschis la BCR, mentionandu-se obligatoriu seria Notei de Constatare si numarul de inmatriculare.

Cum poți parca gratuit în București, în 2024

În ceea ce privește mașinile electrice și cele echipate cu motorizări hibride (hibride clasice și plug-in hybrid), acestea pot fi parcate oriunde, fără ca posesorii acestora să fie obligați să achite tariful. Parcarea gratuită pe locurile administrate de Primăria Municipiului Bucureşti este deocamdată valabilă până la finalul anului 2024.

Totuși, pentru a beneficia de gratuitate, cei care dețin astfel de automobile trebuie să-l înregistreze în Registrul informatic al mașinilor electrice şi hibride, care este ţinut de operatorul serviciului public de administrare a parcajelor.

După cum se știe, de la începutul anului 2023, Administrația Străzilor București a încetat să mai accepte și să înregistreze cereri pentru emiterea de vignete pentru parcarea gratuită. Această măsură vine ca urmare a aprobării Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 706/2022 privind abrogarea HCGMB nr. 140/2016, publicată în Monitorul Oficial al Municipiului București. În conformitate cu prevederile acestei hotărâri, ca să poată beneficia de utilizarea cu titlu gratuit a parcajelor publice de utilitate generală din Capitală, proprietarii de vehicule electrice și hibride care nu au vignetă valabilă emisă de Administrația Străzilor București vor trebui să se înregistreze la Compania Municipală Parking București SA (CMPB). Înregistrarea se poate face foarte ușor, prin completarea formularului disponibil online pe site-ul oficial registru.cmpb.ro.

Câteva categorii de autovehicule electrice şi hibrid nu beneficiază de gratuitate. Astfel, autoturismele electrice și hibrid utilizate pentru activitațile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale, precum și cele care, prin colantare, dispozitive audio-video, afișează mesaje publicitare care promovează activități comerciale de orice fel, au obligația de a achita tariful de parcare conform prevederilor în vigoare privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din Municipiul București.

Cum faci o parcare laterală perfectă cu spatele, în 10 pași simpli – VIDEO

Foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *