Cum explică Banca Transilvania decizia de amânare a creșterii comisioanelor la plățile cash

Cum explică Banca Transilvania decizia de amânare a creșterii comisioanelor la plățile cash

Banca Transilvania a anunțat că a amânat majorarea comisioanelor pentru operațiunile cu numerar, însă spune că decizia nu are nicio legătură cu dezbaterile din spațiul public apărute după hotărârea Guvernului de limitare a plăților cash.

Instituția financiară susține că are cele mai mici comisioane pentru procesarea numerarului, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, iar măsurile de „ajustare” a acestora au fost discutate cu mult timp în urmă.

„Între ajustarea comisioanelor aplicate de BT și măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar) – nu există nicio legătură. Măsurile BT au fost discutate și analizate intern cu mult timp în urmă, în condițiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar și mentenanța aparatelor folosite au crescut constant”, arată reprezentanții Băncii Transilvania într-un comunicat remis redacției.

Cea mai mare rețea de bancomate din țară

Banca mai spune și că are cea mai mare bancomate din România, respectiv 1.850 unități, din care peste o mie în localități mici, la care se adaugă 500 de sucursale care aproape toate procesează cash, plus 120.000 de terminale POS la care pot fi folosite cardurile.

„BT a crescut numărul de bancomate și a menținut numărul unităților care operează cash, în condițiile în care multe bănci au decis să limiteze aceste operațiuni, ajungând astfel să proceseze peste 100 de miliarde de lei anual”, menționează instituția financiară.

Aceasta mai spune că, deși la nivel global „tendința în piața bancară și lumea civilizată” este de a limita operațiunile cu numerar, banca „va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului”.

Limitare de la Guvern

Guvernul a limitat plățile cash prin legea de adoptare a măsurilor fiscale, măsura fiind gândită pentru stoparea evaziunii fiscale.

– Între două persoane fizice plățile cash se vor face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

– În ceea ce priveşte plăţile făcute între o persoană fizică şi una juridică, plafonul zilnic va fi de 5.000 lei.

– Între două persoane juridice plățile în numerar se vor face în limita unui plafon maxim de 1.000 de lei.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 noiembrie însă a revoltat proprietarii de magazine mici din mediul rural și micile orașe, care nu își mai pot plăti distribuitorii din banii primiți de la clienți. 

Principala problemă a micilor comercianți este că sunt mari comisioanele bancare.

Conform Ziarului Financiar, miza o constituie plăți de 10 miliarde de euro pe an.

Ciolacu a criticat „lăcomia băncilor”

Premierul Marcel Ciolacu a criticat recent băncile ce au majorat comisioanele.

„Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!”, a spus acesta.

Oficialul a anunțat întâlniri la Guvern cu băncile, BNR, Ministerul Finanțelor și reprezentanții micilor întreprinzători.

De asemenea, Nicolae Ciucă – liderul PNL – a criticat măsura, afirmând că nu o susține.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat la rândul său recent că Guvernul trebuie să facă reglaje, în privința măsurilor fiscale.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *