Cum îți dai seama dacă un produs conține sau nu zahăr. Detaliul de pe etichetă pe care nu mulți români îl cunosc

Cum îți dai seama dacă un produs conține sau nu zahăr. Detaliul de pe etichetă pe care nu mulți români îl cunosc

Un organism sănătos înseamnă o dietă echilibrată. De obicei, persoanele care vor să slăbească sau să se mențină în formă, evită zahărul. Ei bine, zahărul nu se regăsește numai în dulciuri, ci și în alte produse. Pentru a le identifica, trebuie să citești eticheta cu atenție.

Care este doza zilnică recomandată de zahăr

Specialiștii în nutriție recomandă consumul zahărului în cantități cât mai mici. Pentru a respecta astfel de indicații, majoritatea persoanelor ”taie” de pe listă dulciurile și deserturile. Însă, acest lucru nu este de ajuns.

De multe ori, zahărul se regăsește inclusiv în compoziția altor produse care nu fac parte din categoria dulciurilor. Pentru a-ți da seama ce alimente din comerț conțin zahăr, trebuie să faci un singur lucru. Și anume, să citește eticheta cu valori nutriționale și ingrediente.

Consumul excesiv de zahăr este asociat cu diverse afecțiuni, printre care diabetul, cancerul, steatoza hepatică sau obezitatea. De asemenea, consumat în cantități mari, zahărul poate duce la apariția cariilor, la îmbătrânirea prematură a pielii sau la apariția acneei.

Pentru a sta departe de astfel afecțiuni, trebuie doar să fii atent la ceea ce consumi. Odată identificate cantitățile de zahăr din fiecare produs, îți va fi mult mai ușor să îți alcătuiești un meniu echilibrat.

Specialiștii în nutriție recomandă tuturor ca zahărul să fie consumat în funcție de sex și vârstă. Astfel, femeile pot consuma maxim 6 lingurițe de zahăr pe zi, în timp ce bărbații pot consuma 9 lingurițe.

Dozele de zahăr sunt mai mici în cazul copiilor. În funcție de vârstă, ei pot consuma între 5 și 7 lingurițe de zahăr. Singurii care nu trebuie să consume zahăr, potrivit National Health Services UK sunt copiii sub 4 ani.

Cum identifici sursele ”ascunse” de zahăr din anumite produse din comerț

Pe fiecare etichetă, zaharurile sunt exprimate în grame în tabelul de valori nutriționale. În acest fel, raportându-te la recomandările specialiștilor, îți vei da seama mult mai ușor când ai depășit cantitatea de zahăr recomandată.

De multe ori, zahărul nu este trecut pe etichetă cu denumirea clasică, astfel încât oricine să îl poată repera cu ușurință. Zahărul mai are și denumiri alternative, precum melasă, zaharoză, sirop de glucoză sau sirop de fructoză din porumb.

Tot din categoria denumirilor sub care poate fi trecut zahărul pe etichetă fac parte și dextrină, lactoză, sirop de orez, maltodextrină, zahăr de cocos sau sirop de curmale. Zahăr invertit, sirop de agave, sirop de malț, manoză, galactoză sau trehaloză sunt și ele denumiri care semnalizează prezența zahărului în diverse alimente.

Printre alimentele cele mai comune care conțin zahăr se numără energizantele, înghețata, laptele condensat, iaurturile cu fructe și batoanele de cereale. Zahărul se regăsește și în sucuri, granola, musli, ceai rece, compoturi, biscuți sau creme tartinabile.

Nu doar în produsele dulci regăsim zahăr. Inclusiv produsele sărate au în componență zahăr, iar aici amintim ketchup-ul, sosul pentru paste sau humusul. Fasolea la conservă, pâinea, unele condimente sau dressinguri pentru salate conțin și ele zahăr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *