Cum obţii cardul european de sănătate în 2024

Cum obţii cardul european de sănătate în 2024

În cazul în care plănuiești să efectuezi o călătorie în străinătate, să muncești sau să studiezi pentru o perioadă scurtă de timp într-o țară membră a Uniunii Europene, atunci trebuie să știi că unul dintre documentele esențiale pe care trebuie să îl ai cu tine este cardul european de sănătate. Din anul 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul României pot să solicite eliberarea acestui card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care îți dă dreptul la asistență medicală de specialitate.

Aceasta a devenit necesară pe durata şederii temporare pe teritoriul oricărui stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene. În cele ce urmează îți vom spune ce este cardul european de sănătate, cum îl poți obține în 2024, unde și când ai nevoie de el și ce acte ai nevoie pentru a intra în posesia lui.

Ce este cardul european de sănătate

Termenul de Card European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) se referă la un card gratuit care oferă acces la asistență medicală în cadrul sistemului de sănătate publică în cazul unei șederi de scurtă durată, de cel mult 12 luni, în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE. De asemenea, acesta este valabil și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii, în aceleași condiții și la aceleași costuri (n.n. – gratuit în unele țări) ca persoanele asigurate din țara respectivă, aflăm de pe site-ul oficial al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Perioada de valabilitate cardului este de 2 ani

La ce îți folosește cardul european de sănătate

Cu acest card, vei putea beneficia gratuit sau la costuri mult mai mici de servicii medicale – tratamente și proceduri – care sunt acoperite în mod normal de asigurările de sănătate din țara vizitată. Este important de știut faptul că nu poți folosi CEASS în cazul în care te deplasezi într-o țară membră a Uniunii Europene pentru a beneficia de un tratament medical pentru o afecțiune preexistentă deplasării tale. 

Prin ședere temporară se înțelege deplasarea într-una dintre țările membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţiei Elveţiene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp care nu poate să depășească șase luni. Prestațiile acoperite includ, spre exemplu, îngrijiri acordate în cazul unor boli cronice sau existente, precum și pe parcursul unei sarcini, cât și pentru naștere.

Cum obții cardul european de sănătate în 2024

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) se eliberează doar la cerere, iar această cerere poate să fie depusă fie în scris, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia te afli, fie online, la adresa de e-mail card.european@cjasis.ro.

Formularul de cerere poate fi descărcat de pe site-ul CNAS, iar platforma informatică prin care se primesc și procesează cererile de card european poate fi accesată la această adresă. Persoana asigurată va intra în posesia cardului european de sănătate în termen de cel mult șapte zile lucrătoare de la data la care a fost înregistrată cererea în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al UE.

Documente necesare pentru cardul european de sănătate

Ca să obții un card european de sănătate va trebui să faci dovada calității de asigurat în România, iar apoi să depui documentele necesare la casa de asigurări de sănătate de care aparții. Iată care sunt actele de care ai nevoie pentru a obține CEASS:

Copie după actul de identitate;
Copie după un document care atestă calitatea de asigurat, în funcție de statut – salariat, pensionar, șomer etc.;
Cerere de eliberare card european de sănătate semnată și ștampilată.

În funcție de statutul pe care îl ai, tipul documentelor diferă. Găsești mai multe detalii aici.

Cât este valabil cardul european de sănătate

În cazul în care, pe fondul unor circumstanțe excepţionale, nu se poate elibera cardul ori dacă sunt situaţii de urgenţă care ar necesita eliberarea cardului în mai puţin de șapte zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate în evidența căreia te afli îți va putea elibera un așa-numit Certificat Provizoriu de Înlocuire a cardului (CIP). Costul cardului european de sănătate este suportat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Perioada de valabilitate a acestui card este de 2 ani de la data emiterii. Cu cel mult o lună înainte de expirarea cardului, persoana asigurată va putea obține unul nou, cu condiția să urmez procedura normală.

Cine beneficiază de card european de sănătate

Cardul european de sănătate poate fi solicitat și obținut de către toți cetățenii care figurează cu calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și care pot să facă dovada achitării la zi a contribuției. Există posibilitatea ca persoana care a obținut cardul european de sănătate să nu îndeplinească toate condițiile în baza cărora i-a fost eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia, adică inclusiv plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. În această situație, dacă va beneficia de servicii medicale în timpul unei deplasări într-o țară membră a Uniunii Europene, persoana respectivă va trebui să suporte contravaloarea acestor servicii. De asemenea, casa de asigurări de sănătate care a emis cardul va rambursa contravaloarea acestor servicii către instituția din țara membră UE care a acordat serviciile, aceasta urmând să recupereze contravaloarea acestora de la persoana în cauză.

Ce servicii medicale acoperă cardul european de sănătate

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al CNAS, persoana asigurată care posedă  un card european de sănătate va beneficia de serviciile medicale devenite necesare în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din ţara în care s-a deplasat. De asemenea, trebuie să știi că acest card european de sănătate acoperă doar serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara în care călătorești.

Titularii cardului european emis de unul dintre statele membre UE/Spaţiului Economic European/Confederaţiei Elveţiene în perioada de valabilitate a acestuia vor beneficia de servicii medicale pe teritoriul României în aceleaşi condiţii ca persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din ţara noastră. Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia să acorde asistenţă medicală necesară, să evidenţieze şi să raporteze distinct caselor de asigurări sociale de sănătate, serviciile medicale acordate pentru aceste categorii de persoane. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate acele servicii. Este important de știut faptul că CEASS nu acoperă situaţia în care persoana asigurată se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

Ce informații apar pe cardul european de sănătate

Cardul european de sănătate trebuie să conțină în mod obligatoriu o serie de informații, iar acestea să fie vizibile. Iată despre ce informații este vorba:

Numele și prenumele persoanei asigurate;
Codul numeric personal al asiguratului;
Data nașterii;
Data expirării cardului;
Codul Organizației Internaționale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
Numărul de identificare și acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul;
Numărul cardului.
Informaţiile care apar pe cardul european de sănătate

Ce faci dacă CEASS nu este recunoscut

În situaţia în care te afli pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene/Regatului Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar din diverse motive nu ești în posesia cardului european de sănătate (n.n. – nu l-ai solicitat la plecare, l-ai pierdut, ți-a fost furat ori distrus sau pur și simplu nu este recunoscut de către furnizorul de servicii medicale căruia l-ai prezentat sau în orice altă situaţie similară), va trebui să contactezi casa de asigurări care ți-a emis cardul, fie prin poştă, fie prin e-mail ori fax. În această situație va trebui să soliciți eliberarea certificatului provizoriu de înlocuire al cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP). În urma solicitării tale, casa de asigurări de sănătate îți va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore.

Ce trebuie să mai știi despre cardul european de sănătate

Dincolo de toate informațiile pe care ți le-am oferit anterior, trebuie să știi că acest card european de asigurări sociale de sănătate nu reprezintă o alternativă la asigurarea de călătorie pe care o faci de obicei atunci când planifici o călătorie în străinătate. În plus, cardul nu acoperă serviciile private de asistență medicală, costurile de călătorie cu avionul înapoi în țara de origine și nici contravaloarea bunurilor pe care le-ai pierdut ori care ți-au fost furate, potrivit site-ului oficial al Comisiei Europene.

În același timp, CEASS nu acoperă costurile în situația în care scopul călătoriei este acela de a beneficia de tratament medical și nici nu garantează servicii medicale gratuite. Datorită faptului că sistemul de sănătate diferă de la o țară la alta, este posibil să fii nevoit să achiți pentru serviciile medicale care sunt gratuite în țara noastră. Nu în ultimul rând, este foarte important de știut că, atunci când îți stabilești reședința obișnuită într-o altă țară, ca să primești servicii de asistență medicală, nu vei utiliza CEASS, ci va trebui să te înregistrezi în sistemul național din țara în care te afli.

Vezi şi ce este asigurarea de călătorie, ce acoperă şi cum o faci!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *