Cum percepi timpul diferit dacă stai mult în natură. Oamenii de știință explică fenomenul

Rmag Breaking News

Studiile recente au arătat că legătura noastră cu natura poate influența în mod semnificativ percepția asupra timpului.

Într-o lume în care tot mai mulți oameni se confruntă cu sentimentul de lipsă a timpului, natura pare să ofere un antidot împotriva acestei senzații de presiune temporală constantă.

Studiul care pune punctul pe „I”

Cercetările efectuate de psihologul Richardo Correia de la Universitatea din Turku din Finlanda arată că timpul petrecut în natură poate modifica modul în care percepem timpul, dându-ne senzația de abundență temporală.

Studiile realizate comparativ între activitățile desfășurate în medii urbane și cele desfășurate în medii naturale au arătat că oamenii raportează o senzație de timp extins atunci când se află în natură, în comparație cu timpul petrecut în oraș.

De exemplu, o plimbare în natură este percepută ca fiind mai lungă decât o plimbare de aceeași durată într-un mediu urban.

De asemenea, oamenii raportează că timpul pare să treacă mai lent atunci când desfășoară activități în medii naturale. Acest lucru sugerează că natura are capacitatea de a încetini și de a extinde percepția noastră asupra timpului.

Nu doar senzația noastră de timp în momentul prezent pare să fie influențată de mediul natural, ci și percepția noastră asupra trecutului și viitorului.

Studiile anterioare arată că petrecerea timpului în natură ne ajută să ne orientăm atenția către nevoile noastre viitoare. În acest fel, natura ne ajută să vedem imaginea de ansamblu și să ne prioritizăm acțiunile pentru a atinge obiectivele pe termen lung.

De ce influențează natura percepția noastră asupra timpului?

Se pare că efectul relaxant al mediului natural poate contracara stresul și anxietatea, determinând o experiență mai stabilă a timpului.

Absența accesului la natură, cum s-a întâmplat în timpul lockdown-urilor din perioada pandemiei, ar putea explica de ce percepția timpului a devenit atât de distorsionată.

În concluzie, petrecerea timpului în natură nu numai că ne poate oferi o senzație de relaxare și liniște, ci și poate influența modul în care percepem timpul și nevoile noastre viitoare.

Accesul la natură este esențial pentru toți, iar pentru cei care nu au această posibilitate, există alte metode prin care pot recâștiga controlul asupra timpului lor și să gestioneze mai eficient resursele disponibile.

Revenirea la natură sau adoptarea unui stil de viață care integrează mai mult timp petrecut în aer liber poate fi cheia pentru o percepție mai sănătoasă și echilibrată a timpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *