Cum profită oligarhii ruși de războiul din Ucraina. Contracte de 2,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării

Cum profită oligarhii ruși de războiul din Ucraina. Contracte de 2,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării

Cei mai bogați ruși participă la producerea armamentului folosit de Rusia în războiul din Ucraina și obțin venituri mari din diverse contracte încheiate cu statul, potrivit unei investigații realizate de publicația independentă Proekt, citată de Meduza.  

Presa independentă rusă a analizat contractele încheiate între stat și diverse companii ale oligarhilor, dar și alte informații publice, ajungând la concluzia că cel puțin 81 de oameni bogați ai Rusiei colaborează cu industria de armament, cu forțele armate sau garda națională.

Pornind de la lista celor mai bogați ruși, publicată de revista Forbes în 2021, jurnaliștii atrag atenția asupra multiplelor contracte încheiate între uzinele de armament și muniții cu companiile oligarhilor ruși, unele apropiate de președintele Vladimir Putin. Începând cu anul 2017 o serie de contracte ale Ministerului Apărării al Rusiei au devenit documente secrete.

Doar față de o parte din oligarhi au fost introduse sancțiuni în Occident 

Față de 14 oligarhi din cei 81 implicați în finanțarea războiului au fost introduse sancțiuni în toate statele partenere ale Ucrainei. Față de 34 de oligarhi care colaborează cu industria de război a Rusiei a introdus sancțiuni doar Kievul.

În anii 2014-2023 contractele încheiate de Ministerul Apărării cu companiile oligarhilor ruși privind furnizarea de bunuri și prestarea de servicii au ajuns la 220 de miliarde de ruble (2,2 miliarde de euro).

Jurnaliștii ruși au analizat evenimentele de la Bucha din primăvara anului trecut. Acolo civilii erau uciși din mașini de luptă BMD-2 și BMD-4M, construite din piese furnizate de companiile a cel puțin opt oligarhi ruși. Este vorba de Viktor Vekselberg, Oleg Deripaska, Vladimir Evtushenkov, Mihail Shelkov, Igor Rotenberg, Dmitri Mazepin ș.a.

O bancă finanța industria de război 

Tot la Bucha armata rusă folosea mitraliere „Pecheneg” și automate Kalașnikov, produse la o uzină sprijinită de oligarhii Mihail Fridman și Petr Aven. Alfa Bank, bancă controlată de ei, a finanțat Uzina de Muniții din Tula, controlată de un alt oligarh rus.

Banca a finanțat diverse uzine de muniții și armament cel puțin până în decembrie 2022. După ce SUA au introdus sancțiuni asupra oligarhilor Mihail Fridman și Petr Aven pentru finanțarea agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, conducerea Alfa Bank a menționat că sprijinea producerea doar de cartușe pentru arme de vânătoare sau cele folosite în competiții sportive.  

Companiile a șapte oligarhi, implicate în producerea rachetei Kalibr

Entitățile economice a cel puțin șapte oligarhi din lista publicată de Forbes în 2021 au fost implicate în producerea rachetei Kalibr, cu care Rusia a lovit obiective civile în centrul orașului Vinița în iulie 2022. Unele uzine ale oligarhilor furnizau statului aluminiu pentru carcasa rachetelor, altele prestau diverse servicii producătorilor de arme.

În investigația realizată de „Proekt” și citată de Meduza este amintită bombardarea Teatrului Dramatic din Mariupol. Pe 16 martie 2022, două bombe FAB-500 au fost aruncate asupra teatrului. Potrivit autorităților ucrainene, circa 300 de persoane au murit în urma acelui atac.

Componentele necesare pentru producerea bombei FAB-500 erau furnizate de compania Sibur, al cărei coproprietar este Kiril Shamalov, fostul ginere al lui Vladimir Putin. Sibur cumpără de la uzina Rusal a oligarhului Oleg Deripaska praf de aluminiu, necesar pentru producerea bombelor de aviație.

Companiile oligarhilor ruși sunt strâns legate între ele și au colaborat cu statul rus la diverse etape de producere a armelor folosite de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Cei mai bogați oameni ai Rusiei continuă să obțină venituri foarte mari din diverse contracte încheiate cu statul.  

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *