Cum s-a schimbat Rafah în ultimele luni din orașul „sigur” din Gaza într-un loc în pragul catastrofei

Cum s-a schimbat Rafah în ultimele luni din orașul „sigur” din Gaza într-un loc în pragul catastrofei

Peste 1,5 milioane de oameni se adăpostesc în prezent în Rafah, oraș din sudul Fâșiei Gaza care înainte de război avea o populație de 280.000 de locuitori. Civilii stau în locuințe temporare, imagini din satelit arătând numărul imens de corturi instalate în zonă în ultimele luni, relatează The Guardian.

În octombrie 2023, când Israelul a început loviturile în Fâșia Gaza ca răspuns la atacurile Hamas, au fost emise ordine de evacuare pentru locuitorii enclavei, aceștia fiind sfătuiți să se îndrepte către sud, o zonă considerată atunci mai sigură.

Fotografii din satelit de la Planet Labs, surprinse la jumătatea lunii octombrie și apoi pe 14 ianuarie, arată o creștere semnificativă a numărului de corturi în jurul orașului aflat la frontiera cu Egiptul.

De asemenea, analiza datelor din satelit făcută de Corey Scher de la City University of New York și Jamon Van Den Hoek de la Oregon State University arată că nu mai există prea multe locuri în care acești oameni să se întoarcă în altă parte în Fâșia Gaza.

Estimări publicate pe 2 februarie indicau că între 53% și 65% din clădirile din Fâșia Gaza au fost probabil avariate sau distruse. Există însă unele diferențe între nord și sud legate de amploarea pagubelor.

Între 73% și 84% dintre clădirile din orașul Gaza și 69-81% dintre clădirile din nordul Fâșiei au fost probabil avariate sau distruse, în timp ce în orașul sudic Khan Younis, nivelul estimat al distrugerilor este de cel puțin 50-63%.

Shocking footage shows unimaginable destruction in📍#Gaza city, including our health centre.+70% of civilian infrastructure- including homes, hospitals & schools- have been destroyed or severely damaged.84% of health facilities have been affected by attacks.Nowhere is safe. pic.twitter.com/9yRjJGvSMA

— UNRWA (@UNRWA) February 15, 2024

În ceea ce privește Rafah se estimează că 29-40% dintre clădiri au fost distruse până la data de 2 februarie.

Orașul este considerat ultimul loc relativ sigur din Fâșia Gaza, dar acest lucru s-ar putea schimba dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu își va duce la îndeplinire intenția anunțată de a desfășura operațiuni terestre și aici.

În cazul unui atac terestru asupra Rafah fără un plan de evacuare a civililor, nu este clar unde ar putea merge palestinienii nevoiți să fugă de acolo, mulți dintre ei fiind strămutați de mai multe ori de la începutul războiului. Au apărut deja informații în legătură cu victime civile în urma loviturilor civile din zonă.

Israelul, sub presiune internațională ca să renunțe la ideea ofensivei terestre în Rafah

În acest context, Israelul se află sub presiuni tot mai mari din partea guvernelor străine și a agențiilor umanitare pentru ca armata sa să nu intre în Rafah.

ONU a avertizat că o ofensivă militară terestră în orașul sudic ar putea „duce la un măcel”.

„Operațiunile militare din Rafah pot duce la un măcel în Gaza. De asemenea, ar putea duce activitatea umanitară, deja fragilă, la un pas de moarte. Ne lipsesc garanțiile de siguranță, proviziile cu ajutoare umanitare și capacitatea personalului de a menține această operațiune pe linia de plutire”, a declarat recent Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar.

De asemenea, președintele american Joe Biden, a afirmat, la începutul săptămânii, că Israelul nu ar trebui să continue un astfel de asalt „fără un plan credibil pentru a asigura siguranța și sprijinul celor peste un milion de persoane care se adăpostesc acolo”.

Ulterior, Casa Albă a publicat joi un comunicat după o discuție telefonică dintre Biden și Netanyahu, precizând că președintele SUA „și-a reiterat punctul de vedere că o operațiune militară nu ar trebui să aibă loc fără un plan credibil și executabil pentru a asigura siguranța și sprijinul civililor din Rafah”, relatează CNN.

Tot joi, Australia, Canada și Noua Zeelandă au emis o declarație prin care au avertizat Israelul că „o operațiune militară extinsă ar fi devastatoare”, pentru că „pur și simplu nu mai există niciun alt loc unde să se ducă civilii”.

În ciuda pericolului potențial pentru populația civilă, Netanyahu a anunțat vineri că a ordonat armatei israeliene să prezinte cabinetului de război un plan care să permită atât evacuarea civililor din oraș, cât și distrugerea batalioanelor Hamas rămase în zonă, notează The Times of Israel.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *