Cum să ai grijă de sănătate dacă ai diabet

Cum să ai grijă de sănătate dacă ai diabet

Schimbările care apar după diagnosticul de diabet pot fi copleșitoare, însă nu ești singur. Milioane de oameni au această boală, iar cu ajutorul unor schimbări în stilul lor de trai pot avea o viață lungă. Descoperă mai jos cum să ai grijă de sănătate atunci când ai diabet. 

Ține diabetul sub control

Medicul specialist, doctorul de familie sau nutriționistul te pot învăța care sunt bazele ingrijirii în caz de diabet și îți vor oferi susținere. Monitorizează nivelul glicemiei și respectă indicațiile medicului pentru a ține nivelul zahărului din sânge sub control. Ia medicamentele necesare conform instrucțiunilor doctorului specialist, iar la nevoie discută cu acesta pentru modificarea medicației. 

Deoarece ca persoană cu diabet ai un risc mai mare de infecții, inclusiv răceală și gripă, este indicat să iei și Molekin Imuno pentru a-ți susține funcțiile sistemului imunitar. Astfel, vei reduce probabilitatea de infecție, precum și de apariție a complicațiilor. 

Optează pentru carbohidrați sănătoși

Toți carbohidrații (glucidele sau hidrații de carbon) afectează nivelul glicemiei, motiv pentru care este important să știi care sunt acele alimente care îi conțin. Alege alimente sănătoase care includ și carbohidrați și acordă atenție porțiilor. Iată câteva surse sănătoase de carbohidrați:

Fructe și legume;
Leguminoase, precum fasole, linte, năut;
Lactate neîndulcite cu un conținut redus de grăsimi;
Cereale integrale, precum orez brun sau integral, hrișcă, ovăz, grâu integral, mei, quinoa, orz etc.

De asemenea, este esențial și să reduci consumul de alimente cu un conținut redus de fibre (făină albă, orez alb, cereale procesate, alte produse procesate). Pentru a fi sigur că un produs este bun pentru tine, citește pe etichetă care este conținutul de fibre. 

Dacă nu iei insulină:

Urmează dieta la care ai convenit cu medicul diabetolog sau nutriționist;
Nu sări peste mese, cu atât mai mult dacă iei medicamente. În acest caz, glicemia poate ajunge la un nivel periculos de mic. În plus, dacă sari peste mese, vei mânca mai mult la următoarea, iar acest lucru va afecta nivelul glicemiei. Este de preferat să iei mai multe mese mai mici de-a lungul zilei în locul a două mese copioase.

Dacă folosești insulină:

Fă-ți doza de insulină conform instrucțiunilor medicului specialist;
Ia masa în fiecare zi cam la aceleași ore;
Nu sări peste masă, în special dacă ți-ai făcut injecția de insulină. 

Vaccinează-te

Persoanele cu diabet au un risc crescut pentru anumite infecții și boli. Este indicat să îți faci vaccinurile regulat pentru a reduce cât mai mult riscul de infecție, precum și de apariție a complicațiilor. Vorbește cu medicul specialist și cu medicul de familie despre:

Vaccinul antigripal;
Vaccinul pneumococic – dacă ai peste 65 de ani sau ai complicații asociate diabetului, este indicat să faci vaccinul pneumococic și doza booster periodic;
Vaccinul pentru hepatita B – este indicat persoanelor care nu au fost vaccinate și au mai puțin de 60 de ani.

Fă mișcare

Chiar dacă în acest moment ești sedentar, asta nu înseamnă că nu poți introduce activitatea fizică în programul tău. Plimbările lungi, mersul cu bicicleta sau grădinăritul te pot ajuta să menții nivelul glicemiei la un nivel sănătos. 

Este indicat să faci minimum 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe zi. Inclusiv activitățile ușoare, care iau mai mult timp, pot ajuta. 

Ia stresul în serios

Stresul este un element foarte important în apariția bolilor. Datele arată că stresul este un factor de risc în 75-90% dintre boli. Atunci când treci printr-o perioadă stresantă, poate fi destul de ușor să îți neglijezi rutina de diabet. Poți sări peste mese, nu te odihnești suficient, mănânci prea mult, nu faci mișcare etc. 

Este indicat să te odihnești cât ai nevoie și să iei măsuri pentru a reduce stresul prin:

Mișcare;
Exerciții de respirație;
Yoga;
Timp dedicat hobby-urilor;
Alte activități relaxante. 

Încorporarea unor obiceiuri sănătoase în rutina ta zilnică te va ajuta să îți ții diabetul sub control și să trăiești o viață împlinită. Informează-te și întreabă medicul dacă ai neclarități legate de diabet. 

Sursa foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *