Cum să plantezi floarea soarelui pentru recolte bogate ?

Cum să plantezi floarea soarelui pentru recolte bogate ?

Nu puțini sunt fermierii care aleg să planteze câmpuri întregi de floarea soarelui, în speranța că vor avea o recolta bogată pentru consumul propriu, de decor, dar și pentru a face comerț. Chiar dacă vorbim despre fermieri experimentați, există uneori secrete care fac diferența între o recoltă bogată sau un an dezastruos. Desigur, cei mai mulți cunosc tainele pământului, ce îngrășăminte să pună, cum să se ocupe de ceea ce au plantat sau cum să strângă roadele finale. Mai sunt și aceia care acum pornesc în această aventură, încercând să treacă de la un domeniu total diferit la cel al agriculturii. Românii sunt agricultori de generații întregi, având case la țară, bunici care au lucrat la CAP, ce le pot oferi sfaturi prețioase despre cum să planteze floarea soarelui. Dacă însă nu ai pe nimeni, atunci trebuie să îți faci temele, începând de la a cunoaște fiecare detaliu despre însămânțare, cultivare, recoltare…

Ce știm despre această floare

Helianthus annuus este denumirea florii soarelui, denumirea să venind de la grecescul “helios” ce înseamnă soare și “anthos” adică floare. Deși o cunoaștem după petalele sale galbene, strălucitoare, această poate să aibă și alte culori adică roșu, portocaliu sau maro. Floarea soarelui poate fi gigant, medie, pitică, chiar și de ghiveci dacă dorești doar ceva pentru decorarea casei tale. Este frumoasă și solară, având avantajul de a înveseli orice peisaj. Originea ei este în America, de unde au venit și alte plante precum porumbul sau cartoful. Cercetările au descoperit semințe ale acestei flori în Mexic ce datau de acum 4000 de ani!

Când trebuie plantată

Odată ce înghețul a trecut, iar temperaturile sunt mai mari de 10-11 grade Celsius, este momentul prielnic pentru a pune sămânța în pământ.  Se poate planta pe câmp sau în grădină, totul depinzând de ce vrei tu să faci.  Așadar, momentul cel mai bun ar fi să pui sămânța undeva prin luna aprilie, dar chiar și până la jumătatea lunii iulie mai merge să faci asta.

Pregătirea pământului

Solul în care dorești să plantezi orice trebuie să fie bine afânat, bogat în nutrienți. Înainte de a face orice tip de acțiune de gen este necesar să îndepărtezi buruienile, ce ulterior vor fi plivite la distanțe de timp regulate pentru a nu sufoca plăntuțele ce ies. Cel mai bun nutrient pentru pământ este bălegarul, dar există și îngrășământ special pe care îl poți procura de la magazine dedicate fermierilor, precum esenzi.ro. Ca să nu ai surprize, alege sămânță de calitate, același magazin oferindu-ți produse bune, alese de ani de zile de fermieri cu experiență. Chiar dacă pui câteva flori în grădina din față casei, trebuie să vezi cum este pământul. Dacă găsești râme în el să știi că este bun, pentru că aceste viețuitoare nu trăiesc decât în soluri bogate în nutrienți. Trebuie să te mai îngrijești că în locul în care vei pune sămânța să nu existe pietre sau gunoaie, pe care trebuie numaidecât să le îndepărtezi. Se sapă, apoi se greblează, însă dacă faci recolta pe un câmp, ai nevoie de utilaje speciale preucm un plug, iar mai apoi o semănătoare, chiar manuală, pe care o găsești la esenzi.ro.

Pune sămânța în pământ

Ai cumpărat deja sacii de sămânță de le esenzi.ro, iar asta înseamnă că ai făcut o alegere foarte bună, ce va da roade. Floarea soarelui are nevoie de spațiu, pentru că va crește mare, având nevoie de loc să-și extindă rădăcinile. Trebuie, așadar, să se împrăștie semințele la distanțe egale, dar nu prea departe totuși unele de altele. În grădină le poți pune cum vrei, dacă dorința ta este doar un estetică, fără a avea nevoie de recoltă. Soarele este esențial pentru că de aia floarea se numește așa…aceasta iubește lumina astrului ceresc mai mult ca orice! Chiar poți să observi faptul că atunci când floarea se deschide, aceasta se învârte după cum este poziționat soarele. Totuși, trebuie să ai grijă că acolo unde o pui să nu fie vânt. În curte va fi mai protejată, datorită gardurilor, a pereților casei, însă atunci când vine vorba de câmp poți găsi soluții utile. Poți să găsești plasă antivânt pe care să o fixezi cu baghete metalice, disponibile la esenzi.ro, pe câmpul unde pui sămânța de floarea soarelui. Atunci când planta crește, mai ales dacă vorbim de cea gigant, din cauza vântului puternic această se poate frânge și cultura este compromisă. Când o plantezi, nu uita să mai adaugi îngrășământ că să îi asiguri creșterea corespunzătoare, dar nu exagera.

Ce faci după ce ai plantat

Orice plantă are nevoie de apă, îngrijire constantă, curățare de buruieni…asta trebuie să faci tu. Irigarea este absolul encesara, fără a inundă însă planetele. În gardină este simplu, având nevoie doar de un furtun sau de o stropitoare. Câmpul însă trebuie să aibă disponibil un sistem de irigare profesional. La esenzi.ro poți cumpăra kituri pentru aspersie ce te pot ajuta foarte bine în acest proces. Odată pe săptămână este suficient să uzi, dacă vremea este ploioasă, dar dacă ai parte de o vară aridă, atunci trebuie să uzi mai des, de obicei, în jurul rădăcinii. În cazul în care ai ales floare soarului gigant, în momentul în care a început să crească mai mare, ar trebui să folosești niște tije care să susțină plantele pentru că, chiar dacă nu este vânt, pâlnia acesteia poate fi prea grea cauzând ruperea tulpinii.

Strângerea recoltei

Când semințele sunt negre, atunci plantă este coaptă, gata de recoltare. Floarea trebuie tăiate pentru a culege semințele. Dacă vrei să pui câteva flori frumoase în vază, strânge-le dimineața devreme, pentru că dacă faci asta în mijlocul zilei, riști ofilirea petalelor delicate.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *