Cum să te adaptezi la ora de vară 2024. Ce alimente să eviți

Cum să te adaptezi la ora de vară 2024. Ce alimente să eviți

Este luna în care se trece la ora de vară 2024, dar și perioada în care organismul are nevoie de un surplus de energie pentru a se adapta schimbării. Iată ce alimente trebuie să conțină o dietă echilibrată la început de primăvară, dar și la ce alimente să renunți pentru a te adapta mai ușor schimbării orei. Cum să te adaptezi la ora de vară 2024.

La sfârșitul lunii martie, sâmbătă noaptea, 30 martie, se trece la ora de vară 2024. Se va dormi mai puțin, ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar organismul poate fi afectat din cauza acestei schimbări care se va resimți pe o perioadă mai lungă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să te adaptezi mai ușor la ora de vară, dar și alimente pe care este recomandat să le consumi pentru a-i furniza organismului nutrienții de care are nevoie.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Trecerea la ora de vară 2024

Anul acesta, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, se va trece la ora de vară 2024. Astfel, în ultima zi a lunii martie se va face trecerea la ora de vară, iar ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Tot în luna martie, pe data de 20 martie, este și echinocțiul de primăvară 2024, fenomen recunoscut pentru faptul că, după echinocțiu, începe primăvara din punct de vedere astronomic, iar durata zilei o depășește pe cea a nopții. Trecerea la ora de vară 2024 este la câteva zile după echinocțiul de primăvară.

Cum este afectat organismul din cauza schimbărilor de oră

Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni asupra psihicului în rândul persoanelor care au nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se pot confrunta cu stări de nervozitate, oboseală sau stres din cauza faptului că nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Poate fi nevoie de câteva zile sau săptămâni, pentru anumite persoane, pentru ca organismul să se adapteze noilor schimbări, iar corpul să funcționeze în parametri normali.

Schimbarea orei este un proces ce poate perturba ceasul biologic, iar asta poate duce la dereglări hormonale și afectarea melatoninei. De asemenea, schimbarea orei poate afecta și calitatea somnului. Odată cu trecerea la ora de vară, se dă ceasul înainte cu o oră, iar asta înseamnă că este afectată și cantitatea somnului, deoarece se va dormi mai puțin cu o oră.

Cum știi că organismul îți este afectat în urma trecerii la ora de vară

Pot exista o serie de simptome și semne pe care organismul le arată în fața schimbării. Printre cele mai comune semne de oboseală din cauza nopții mai scurte amintim:

Stări de somnolență;
Stări de iritabilitate;
Dificultăți de concentrare și memorie;
Oboseală permanentă;
Productivitate/performanță mai scăzută;
Schimbări bruște de dispoziție;
Tulburări digestive (creșterea apetitului pe timp de noapte/suc gastric);
O stare de disconfort general.

Cum te adaptezi mai ușor la ora de vară, noaptea mai scurtă

Primul lucru de care trebuie să ții cont, chiar dacă ora se schimbă, este momentul în care este indicat să mergi la somn. Chiar dacă ți se poate părea încă devreme, pentru că ora de vară va prelungi ziua cu o oră, și va scurta noaptea, este indicat să păstrezi cel puțin aceeași oră de culcare.

Pentru a te adapta mai ușor schimbării, este indicat ca programul de somn să fie modificat cu câteva zile înainte de schimbarea orei, și anume să fie ajustat cu 15-30 de minute. În felul acesta te vei adapta mai ușor la noua oră de vară. Dacă te vei culca târziu, a doua zi riști să te trezești obosit.

Încearcă să te trezești la aceeași oră ca și înainte de schimbarea orei, chiar dacă ai dormit mai puțin. Nu amâna alarma programată și în câteva zile îți vei seta organismul pentru noul program.

Formează-ți o rutină constantă de somn în fiecare seară. Evită activitățile stimulante, exercițiile fizice greoaie, privitul ecranelor înainte de somn, deoarece toate acestea îți pot perturba calitatea somnului.

Evită consumul de cofeină și alcool în zilele imediat următoare după ce s-a trecut la ora de vară. Fă mișcare în aer liber.

Ce alimente să consumi pentru a te adapta mai ușor la ora de vară

Există și o serie de alimente ce pot fi considerate un adjuvant natural pentru un somn liniștit și odihnitor. Dacă sunt introduse regulat în alimentație, acestea te pot ajuta, pe termen lung, să adormi mai repede și să te odihnești mai bine. Iată care sunt alimentele care te ajută și să te adaptezi mai ușor la ora de vară 2024.

Fructe și legume consumate cu câteva ore înainte de somn, printre cele mai indicate sunt cireșele și kiwi. Kiwi este fructul cu un conținut caloric scăzut și o cantitate semnificativă de nutrienți. Acesta are în compoziție și acid folic, dar și potasiu și oligominerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului.

Vișinele sunt și ele considerate somnifere naturale deoarece conțin melatonină și concentrație mare de antioxidanți, care îmbunătățesc somnul;

Bananele pot avea efecte benefice asupra somnului, deoarece conțin triptofan, care induce somnul, dar și magneziu, potasiu.

Fructele oleaginoase, fistic, migdale, sunt bogate în meltonină, dar și nucile.

Laptele este bogat în triptofan, nutrient care poate induce organismului un efect calmant și liniștitor.

Ceaiul de mușețel poate avea efect calmant și este recomandat datorită antioxidantului apigenină din compoziție, care poate induce organismului o stare de somnolență.

O alimentație potrivită pe timpul zilei, bogată în nutrienții esențiali. Alege pentru micul dejun alimente hrănitoare, consumă proteină, carne de curcan, la masa de prânz și nu uita să te hidratezi corespunzător pe durata întregii zile.

Ce alimente să eviți pentru a te adapta mai ușor la ora de vară

Dacă vrei să ai un somn odihnitor, de calitate, atunci înainte de ora de culcare, iată ce alimente ar trebui să eviți.

Ciocolata – conține cofeină și poate provoca dificultăți de adormire sau un somn agitat, din cauza teobrominei din compoziție, ingredient care sporește bătăile inimii.

Carnea – este un aliment ce se digeră greu și poate crea reflux gastroesofagian dacă este consumat seara târziu, cu puțin timp înainte de somn.

Alimentele picante – mâncarea picantă poate crea discomfort abdominal, arsuri stomacale și este recomandat să fie evitată seara.

Băuturile acidulate – au în compoziție mult zahăr și pot afecta calitatea somnului.

Alcoolul – poate avea un efect negativ asupra calității somnului, iar asta înseamnă că a doua zi te vei trezi obosit, ba chiar posibil mahmur.

Lichidele consumate în exces, chiar și apa, te pot trezi pe timpul nopții, pentru a merge la baie, așa că este recomandat să nu le consumi în cantități mari chiar înainte de somn.

Alimentele cu un conținut ridicat de proteine, precum mazărea sau fasolea, pot afecta calitatea somnului.

Sursă info: sleepdoctor.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Ce nu trebuie să faci imediat după ce mănânci

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *