Cum să-ţi alegi bicicleta electrică potrivită

Cum să-ţi alegi bicicleta electrică potrivită

Suntem în era electromobilității, astfel că oamenii de pretutindeni se reorientează tot mai mult către diverse soluții de deplasare cu zero emisii. Una dintre aceste soluții o reprezintă bicicleta electrică, vehicul care câștigă tot mai mult teren la capitolul popularitate în Europa, inclusiv în România. Tranziția de la bicicletele convenționale la cele electrice se dovedește un trend într-o ascensiune puternică și pare-se că lucrurile vor rămâne așa pentru multă vreme de aici încolo.

Scurtă istorie a bicicletei electrice

Deși popularitatea lor a crescut semnificativ în ultimii zece ani, bicicletele electrice au apărut pentru prima dată în urmă cu peste un secol. Mai exact în 1890, atunci când au fost realizate cele dintâi versiuni de biciclete cu motor care, lesne de dedus, ofereau funcții rudimentare, aflăm de pe site-ul Supreme Bikes. Adevărata revoluție a bicicletelor electrice s-a produs începând cu anul 1989, atunci când japonezii de la Yamaha lansaul unul dintre primele prototipuri de e-bike. Ulterior, niponii aveau să lanseze și un sistem inovator de asistență la pedalare.

Bicicleta electrică este una dintre modalitățile preferate de oameni pentru a face naveta

Produsele nu au avut impactul dorit, dovadă că omenii de pretutindeni au rămas oarecum indiferenți la conceptul de bicicletă electrică, fiind atrași, evident, de mașinile și motoarele termice ale acestora. În aceste condiții, e-bike-urile au rămas pentru mult timp la stadiul de exercițiu de design.

Făcând un arc peste timp ajungem rapid în 2014, atunci când aceste vehicule motorizate au revenit puternic în actualitate. De această dată, impactul a fost chiar mai puternic decât se preconiza, iar mărturie în acest sens stau cifrele înregistrate în următorii cinci ani, când numărul bicicletelor electrice s-a dublat.

Ce este o bicicletă electrică

O bicicletă electrică nu este altceva decât o bicicletă normală la care a fost atașat un motor electric și o baterie care alimentează acest motor. Cu ajutorul acestor biciclete deplasarea se va face mult mai rapid, iar efortul la pedalare va fi semnificativ mai mic.

Bicicleta electrică este în momentul de față, una dintre modalitățile preferate de oamenii din lumea întreagă pentru a face naveta, mai ales de către cei din țările asiatice. Acest tip de vehicul pe două roți reprezintă o soluție de deplasare mai confortabilă și mai rapidă decât o bicicletă tradițională, dar și mai eficientă decât o mașină care este blocată în trafic.

Experții din această industrie estimează că numărul bicicletelor pe baterii va crește puternic în următorii ani mai ales datorită faptului că este cel mai ecologic mijloc de locomoție după mersul pe jos.

De ce să-ți cumperi o bicicletă electrică

Cu asistența motorului electric, ciclismul a devenit acum mai accesibil, indiferent de vârstă sau de condiție fizică. Chiar și ciclismul montan a crescut în popularitate datorită tehnologiei care face activitatea mai ușoară, fără să-i răpească din farmec.

Mersul cu bicicleta îți oferă mai multă libertate în trafic, dar și posibilitatea de a petrece mai mult timp în aer liber. Însă, principalul avantaj al acestui tip de vehicul este altul. Indiferent că optezi pentru bicicleta electrică ca să ajungi la muncă sau la școală, pentru a face sport ori pentru alte activități zilnice, aceasta te va ajuta să parcurgi orice distanță, în special cele mai lungi, mult mai ușor, într-un timp mult mai scurt și cu mult mai puțin efort decât o bicicletă tradițională.

Apoi, confortul pe care ți-l oferă un motor electric te va încuraja să mergi cu bicicleta mai des decât cu mașina ori cu mijloacele de transport în comun și vei parcurge distanțe îndrănețe fără să te mai gândești că, spre exemplu, drumul către casă după o zi istovitoare de muncă va fi obositor și anevoios.

O bicicletă electrică face ca orice activitate pe care ți-ai propus să o faci să fie mai rapidă și mai simplă. Totodată, asemenea unei biciclete clasice, cea electrică îți va fi de mare ajutor ca să eviți traficul sufocant din mari orașe precum București. Potrivit site-ului Air Motion, spre deosebire de bicicleta convențională, cea electrică mai vine cu un plus, și anume menține o viteză medie de deplasare mai mare, ceea ce te va ajuta să te strecori mai repede pe străzile aglomerate în drumul către birou sau către casă. Rezultatul va fi o călătorie mai rapidă și mai puțin obositoare.

Cum alegi o bicicletă electrică

Dacă ești începător în ceea ce privește „e-bike”-ul și dorești să-ți achiziționezi o bicicletă electrică va trebui să iei în considerare o serie de factori înainte de a face alegerea. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în considerare:

De câte feluri este bicicleta electrică

Cei mai mulți clienți își doresc o bicicletă electrică multifuncțională, care să fie eficientă atât în oraș, cât și pe drumurile de munte. Însă, înainte de a cumpăra o astfel de bicicletă, trebuie să stabilești de ce dorești să faci această investiție sau, altfel spus, unde vei pedala mai des.

Bicicletele de munte sunt ideale pentru trasee off-road

De aceea, trebuie să știi că există cinci tipuri de biciclete pe baterii: de munte, „fat”, rutiere, urbane, trekking (hibrid) și pliabilă. Cele de munte sunt ideale pentru trasee off-road, însă funcționează la fel de bine și în oraș, fiind preferate de navetiști. Modelul „fat” sunt ușor de recunoscut datorită roților foarte groase, care oferă un plus de confort.

Bicicletele rutiere includ modelele de curse, de anduranță, ciclocros și cele de turism. Cele „city” au ca principal beneficiu confortul sporit al fiecărei plimbări și suportă o greutate de până la 150 kg. Bicicleta electrică trekking îți oferă forța unui e-MTB și versatilitatea unei biciclete de șosea, putând fi utilizată în diverse ipostaze. Bicicletele pliabile oferă flexibilitate și sunt destinate plimbărilor pe distanțe mici.

Cât costă o bicicletă electrică

Pe piață există o gamă diversificată de biciclete electrice, astfel că sarcina ta ar putea fi îngreunată din acest punct de vedere. Trebuie să știi că există modele pentru orice buget, cu performanțe și caracteristici aferente. Gama sub 1.000 de lei cuprinde de obicei produse de supermarket și nu merită luate în calcul din cauza că sunt foarte grele, au componente nefuncționale și performanțe foarte slabe. Modelele de bicicletă electrică de calitate „entry level” costă între 2.000 și 3.000 de lei, segmentul „mid level” are tarife între 3.000 și 5.000 de lei, iar dacă vrei o bicicletă direct de la producători consacrați la nivel mondial, precum Yamaha, Brose, Shimano sau Bosch, prețul poate ajunge și la 9.500 de lei.

Motoare pentru biciclete electrice

Tipul, greutatea, dar și locaţia sau motoarele e-bike determină cât de repede și cât timp le poți conduce. Înainte de a alege o bicicletă electrică pe baterii va trebui să te asiguri că știi foarte bine traseul pe care îl parcurgi zilnic către locul de muncă, precum și câștigul de înălțime pentru a putea determina cu exactitate ce motor și ce baterie vei avea nevoie. Amplasarea motorului pe bicicletă afectează puterea acesteia în timpul unei călătorii și, de asemenea, cât de natural și de echilibrat se simte. Cu cât acesta este mai puternic, cu atât vei parcurge mai ușor trasee accidentate și dificile. În plus, în funcție de poziționarea lui, pe butucul din față, pe cel din spate ori central, centrul de greutate și manevrabilitatea se vor schimba în mod semnificativ.

Bateria și charger-ul

Bateriile pentru bicicletele electrice pot fi din plumb-acid sigilate (SLA), nichel-metal hibrid (NIMH) sau litiu-ion. Aflăm de la site-ul Despre-Energie că acestea din urmă sunt și cele mai eficiente din punct de vedere energetic, având cea mai lungă durată de viață, dar și o greutate mult mai mică decât celelalte două modele.

Autonomia unei biciclete electrice poate varia între 16 și 90 kilometri

Procesul de încărcare completă a acestui tip de acumulator durează între 2 și 6 ore, în funcție de producător, iar durata de viață variază între 500 și 800 de cicluri de încărcare sau aproximativ trei ani de utilizare zilnică. Este important de știut că unii producători menționează că bateriile lor pot rezista până la 2000 de cicluri de jumătate de încărcare.

În plus, aceasta poate fi înlocuită cu una nouă. Autonomia unei biciclete electrice poate varia între 16 și 90 kilometri, însă valoarea depinde și de alte aspecte, precum viteza de deplasare, greutatea biciclistului, nivelul de asistență ales și tipul traseului.

Unde vei depozita bicicleta electrică

În cazul în care locuiești într-o garsonieră sau într-un apartament de mici dimensiuni atunci va trebui să te orientezi către o bicicletă eletrică pliabilă, care are roți mici, de cel mult 20 de inch, deoarece acestea sunt cel mai ușor de depozitat, dar și de transportat pe scări. De asemenea, există și modele cu roți mari, de 28 de inch, însă acestea au nevoie de un spațiu mai mare de depozitare. Avantajul acestora este acela că îți oferă viteză de deplasare mai mare, precum și opțiunea de a monta un portbagaj.

Confort vs. efort

Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o bicicletă electrică poți opta pentru una cu pedalare asistată, care sunt cunoscute și sub denumirea de pedelec. De asemenea, poți alege un model cu putere constantă. În ceea ce privește primul tip, motorul se pune în funcțiune în momentul în care începi să pedalezi și te va ajuta să rulezi cu viteză mai mare sau să menții o viteză constantă cu un efort mai mic. De partea cealaltă, bicicletele electrice cu motoare cu putere constantă sunt prevăzute cu un buton ON/OFF care, odată ce este apăsat, vor pune în mișcare vehiculul cu două roți indiferent dacă pedalezi sau nu pedalezi.

Vezi şi cum înveți rapid să mergi pe bicicletă!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *