Cum se apără firma care își extinde depozitul de deșeuri lângă casele oamenilor din Băicoi: „Nu se defrișează niciun metru pătrat de pădure”

Cum se apără firma care își extinde depozitul de deșeuri lângă casele oamenilor din Băicoi: „Nu se defrișează niciun metru pătrat de pădure”

Într-un drept la replică trimis ziarului, compania Vitalia Servicii pentru Mediu spune că respectă toate regulile de mediu, că nu a primit niciodată vreo amendă pentru depășirile indicilor de poluare și nici nu taie copaci pentru a-și extinde depozitul din Băicoi, județul Prahova. Reacția vine după povestea publicată de Libertatea în două episoade, despre cum poate polua o groapă de gunoi și ce înseamnă asta pentru sănătatea oamenilor, pornind de la situația din Băicoi.

Firma susține, de asemenea, că în localitate nu miroase urât. Din teren, de la fața locului, se simte altceva.

Nu va fi afectată pădurea, spune compania

Depozitul de deșeuri industriale de la marginea Băicoiului urmează să se extindă cu încă două celule, a scris Libertatea luna trecută. Oamenii din localitatea prahoveană se plâng de ani de mirosul neplăcut, iar vestea că toate autoritățile și-au dat acordul pentru ca Vitalia Servicii pentru Mediu să depoziteze și mai multe deșeuri i-a înfuriat, mai ales că urmează să ocupe o bucată de pădure, după cum arată documentele.

Pornind de la acest exemplu, Libertatea a arătat, vorbind cu specialiști în mediu, cum poate ajunge o groapă de gunoi să polueze aerul și solul și ce se întâmplă când un depozit se umple până la refuz. Ziarul a discutat și cu localnicii din Băicoi.

În dreptul la replică în 21 de puncte, trimis ziarului Libertatea, pe care-l publicăm integral la finalul acestui articol, Vitalia spune în primul rând că, în urma extinderii depozitului, „nu va afecta niciun metru pătrat de pădure”, adăugând că deja a depus plângeri penale „împotriva celor care denaturează adevărul”.

Firma adaugă și că niciodată nu a fost vorba de a da la schimb statului o altă suprafață de teren tocmai pentru că nu va defrișa nimic.

Acordul de mediu precizează că terenul are ca destinație „gospodăria comunală”, însă anunțul Agenției pentru Protecția Mediului menționează „scoaterea definitivă din fondul forestier a terenului în suprafață de 6,77 hectare, cu defrișare”. De altfel, depozitul existent deja este înconjurat de pădure.

În decembrie anul trecut, ONG-ul local Eco Natura Comunității Băicoi a publicat un punct de vedere al firmei de gestionare a deșeurilor în care aceasta spunea că oferă la schimb un alt teren, de peste 20 de hectare, pe care autoritățile să-l reîmpădurească.

Firma spune că nu a primit niciodată amenzi, documentele arată altceva

Nu există dovezi, mai susține Vitalia, că s-au înregistrat la un moment dat depășiri ale concentrației de hidrogen sulfurat în aerul din Băicoi. Compania face referire la o serie de analize făcute de un laborator la solicitarea Asociației Eco Natura Comunității Băicoi, care au arătat că în 2019 nivelul de hidrogen sulfurat depășire cu 260% limita admisă.

„În ceea ce privește afirmațiile privind mirosul greu care se simte din centrul orașului Băicoi, acestea sunt, de asemenea, eronate, deoarece, conform măsurătorilor efectuate de laboratorul mobil al APM Prahova, reiese că la distanța față de populație nu sunt înregistrate depășiri ale mirosurilor. (…) din anul 2020 până în prezent, nu se înregistrează depășiri la amoniac și hidrogen sulfurat”, scriu reprezentanții Vitalia.

Ei resping și informația că au fost amendați încă de la deschiderea depozitului: „Nu există niciun proces verbal de constatare”, notează.

Documentele publicate de Digi24, citate de Libertatea într-unul dintre episoade, arată că Vitalia a primit nouă amenzi de la Garda de Mediu din 2013 până în 2019, cea mai mare de 150.000 de lei, pentru nereguli. Direcția de Sănătate Publică a sancționat și ea firma în primăvara lui 2019, după ce a găsit la depozit mai multe deșeuri medicale periculoase, pe care un reprezentant al companiei le-a numit la acea vreme „rebuturi din producție”, fără „nimic toxic în ele”.

Mai jos, întregul drept la replică, așa cum ne-a fost transmis:

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *