Cum se curăță și se filetează peștele

Cum se curăță și se filetează peștele

Pregătirea unei rețete cu pește poate fi uneori anevoioasă din cauza solzilor, care trebuie curățați înainte. Din fericire, există câteva trucuri simple prin care poți curăța solzii de pește, dar și metode ușoare prin care să filetezi peștele.

Peștele este un aliment versatil, care poate fi adăugat într-o varietate de rețete. Peștele proaspăt se gătește ușor și poate fi asezonat cu orice garnitură, însă înainte de a fi gătit acesta trebuie să fie curățat și filetat. Iată câteva soluții care te vor ajuta să cureți solzii de pește și să îl filetezi.

Cum se curăță și se filetează peștele

Cum să cureți solzii de pește

Până ajungi în punctul de gătire al peștelui, sunt trei etape de pregătire, și anume: curățarea solzilor, curățarea peștelui și filetarea.

Important de știut este faptul că, pentru curățarea solzilor de pește ai nevoie de mănuși pentru a te proteja. Cu ajutorul unui șervețel de hârtie, ține peștele de coadă, deasupra unui vas mare, și clătește-l sub apă rece.

Frecționează spatele cuțitului de-a lungul ambelor părți ale peștelui, de la coadă la cap, și îndepărtează astfel cât mai mult din pelicula lipicioasă de la suprafața peștelui.

Poziționează cuțitul la un unghi de 45 de grade la baza cozii peștelui și mișcă-l de joi în sus pe ambele părți ale peștelui, pentru a sări cât mai mulți solzi și pentru a curăța pielea. Întoarce peștele de pe o parte pe alta și repetă aceeași procedură până când ai curățat toți solzii. Clătește apoi peștele cu apă rece, în felul acesta se mai îndepărtează și solzii care au rămas prinși pe corp.

Modul în care ții peștele ajută la desprinderea solzilor, deoarece apa se scurge în vas. Cu ajutorul foarfecilor de bucătărie poți tăia înotătoarele peștelui, taie-le cât mai aproape de corpul peștelui.

Truc pentru curățarea solzilor de pește

O altă modalitate prin care poți să cureți solzii peștelui este să așezi peștele pe masă, iar cu ajutorul unei linguri să treci pe pielea peștelui, în direcția solzilor. Practic, partea interioară a lingurii să fie îndreptată spre cap și să se deplaseze dinspre coada peștelui. În felul acesta, solzii se vor desprinde foarte ușor.

Cum se filetează peștele

O primă variantă pe care o poți încerca pentru a fileta pește este aceea de a tăia peștele din spatele capului oblic, până sub înotătoarele de pe burtă, de lângă cap. Vor rămâne trunchiul și coada, pe care este nevoie să le tăiați.

Se va face o tăietură pe exterior, lângă înotătoarea dorsală, pe toată lungimea peștelui și pe coloana vertebrală. Se taie cât mai aproape de coaste, dar fără să tai coastele peștelui.

Se va proceda la fel pe toată lungimea peștelui, dar și pe partea cealaltă și astfel se va obține file de pește, fără oase, și o bucată de schelet cu coloană vertebrală și coaste.

În cazul în care mai rămân oase în carnea de pește, acestea pot fi eliminate cu ajutorul unei pensete.

O altă variantă prin care poți fileta peștele este să înlături capul și coada peștelui, ulterior să faci două tăieturi prin interiorul peștelui, în lungul coloanei. În felul acesta vei tăia oasele coastelor lângă coloana vertebrală și până la coadă.

Vei obține două fileuri de pește cu os și o coloană vertebrală.

De ce ustensile ai nevoie pentru a fileta pește

Pe blatul de lucru, acolo unde vei fileta peștele, ai nevoie de:

Un tocător mare, de plastic sau de lemn.
Un cuțit de filetat, care să fie bine ascuțit;
Foarfecă de bucătărie robustă pentru a îndepărta înotătoarele sau alte părți ale peștelui greu accesibile cu un cuțit;
Pensetă pentru pește;
Mănuși rezistente, pot fi mănuși chirurgicale, pentru protejarea mâinilor și igienă.

Cum păstrezi peștele proaspăt pentru mai mult timp

Carnea de pește trebuie manevrată rapid, într-un mod corespunzător, pentru a nu se deteriora, dacă nu se consumă imediat. Astfel că este foarte importat ca peștele să fie curățat de intestine cât mai repede posibil, sucul din stomac să fie foarte bine eliminat, carnea să fie spălată foarte bine, pentru a nu permite bacteriilor din stomac și intestine să atingă carnea de pește.

Carnea de pește se spală din abundență cu apă rece, sângele trebuie complet eliminat, în caz contrar, sângerarea poate accelera deteriorarea cărnii.

După spălarea cărnii, peștele se poate ține în gheață sfărâmată pentru a încetini orice creștere sau dezvoltare bacteriană. După ce carnea de pește a fost spălată, pune imediat peștele în apă cu gheață, apoi, după ce s-a răcit, clătește repede, usucă cu un prosop de hârtie absorbant, apoi înfășoară peștele în folie alimentară și înconjoară-l cu gheață sfărâmată.

Răcirea și păstrarea peștelui în gheață este una dintre cele mai bune și sănătoase metode de a păstra carnea de pește proaspătă. Gheața sfărâmată ajută la păstrarea peștelui proaspăt pentru câteva zile, înainte de gătire.

Ai grijă ca ambalajul în care păstrezi carnea de pește să fie sigilat corespunzător, altfel carnea de pește își poate pierde din umiditate și devine mai tare. Carnea peștelui își pierde calitatea dacă este păstrată într-un ambalaj necorespunzător.

Citește și: Ce să faci cu uleiul folosit la prăjit

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *