Cum se foloseşte eSIM-ul unui telefon

Cum se foloseşte eSIM-ul unui telefon

În lumea interconectată de astăzi, pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze cu o viteză amețitoare, inovațiile în ceea ce privește comunicarea mobilă au devenit cruciale în tentativa de a ține pasul cu ritmul alert al vieții moderne pe care o trăim cu toții. O inovație de dată recentă, care a schimbat modalitatea în care dispozitivele se conectează la rețelele de telecomunicații, este eSIM, care devine o soluție tot mai populară în materie de conectivitate mobilă.

Eliminarea cardurilor SIM fizice și posibilitatea de a configura rețele multiple într-un singur dispozitiv mobil fac din eSIM o alegere atractivă pentru utilizatorii și operatorii de telefonie mobilă deopotrivă. Această nouă tehnologie promite să redefinească modul în care oamenii se conectează la rețelele mobile, oferind o experiență mai flexibilă și mai ușoară în ceea ce privește gestionarea serviciilor de telecomunicații. În cele ce urmează îți vom spune pe larg ce este eSIM, cum funcționează și ce beneficii are această nouă tehnologie.

Ce este un eSIM

Termenul de eSIM provine de la denumirea englezească embedded Subscriber Identity Module (n.n. – cartelă integrată în telefon) și este, în esență, versiunea digitală a clasicei cartele SIM. Vorbim despre o tehnologie de ultimă generație care a făcut posibilă eliminarea cardurilor clasice din dispozitivele mobile și care aduce o serie de avantaje și îmbunătățiri semnificative.

eSIM devine o soluție tot mai populară în materie de conectivitate mobilă

eSIM-ul este încorporat într-un dispozitiv mobil (smartphone, tabletă, etc.) și ajută la conectarea dispozitivului la orice operator care oferă servicii specifice, scrie site-ul Holafly. Dacă folosești un eSIM nu vei mai avea nevoie de tradiționala cartelă SIM pe care trebuia să o introduci ca să te poți conecta la o rețea de telefonie mobilă astfel încât să beneficiezi de celelalte servicii aferente.

Multe telefoane care acceptă eSIM pot avea simultan și mai multe conexiuni. Altfel spus, e ca și cum ai avea pe același telefon mai multe cartele, de la furnizori de servicii mobile diferiți. Primele dispozitive care au folosit eSIM au fost cele produse de compania Apple încă din 2018, an în care se lansau modelele iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR. Gigantul american avea deja un an de experiență în acest domeniu pentru că, în 2017, introdusese deja eSIM-ul pe ceasurile smart, odată cu lansarea seriei 3 a Apple Watch.

Ce operatori oferă servicii eSIM

Vorbim, practic, despre o evoluție a tehnologiei prin care dispozitivele GSM compatibile se pot conecta la diverse rețelele mobile. Cu eSIM vei scăpa de grija manipulăii învechitelor cartele SIM, care pot avea diferite dimensiuni, în funcție de dispozitivul pe care îl utilizezi.

Aceasta folosește o componentă electronică, ce este încorporată direct în smartphone. Acest modul electronic poate fi programat cu date de identificare ale unui operator de telefonie mobilă, ceea ce le permite utilizatorilor să se poată conecta mult mai ușor la o rețea mobilă. În aceste condiții, va trebui doar să activezi anumite setări din telefonul tău, bineînțeles, cu condiția ca dispozitivul, dar și operatorul tău de telefonie mobilă să permită acest lucru. În momentul de față, astfel de servicii sunt oferite de Vodafone, Orange și Digi.

Cum se activează un eSIM

Dacă te-ai asigurat că dispozitivul tău este compatibil cu tehnologia și că operatorul tău oferă astfel de servicii, iată cum să le activezi. Activarea serviciilor mobile pentru dispozitivele compatibile cu această tehnologie se face extrem de simplu, digital, prin utilizarea unui cod de activare sub forma de cod QR pe care îl poți solicita în magazinele operatorilor de telefonie mobilă care oferă astfel de servicii.

Pentru a activa un eSIM pe telefonul tău mobil va trebui să primești codul QR de la operatorul de telefonie mobilă la care deții un abonament. Acest cod QR conține toate informațiile necesare pentru configurarea eSIM-ului pe dispozitivul tău mobil. Tot ce va trebui să faci este să-l scanezi cu camera smartphone-ului, iar apoi datele pe care acest cod le conține vor putea fi utilizate în procesul de configurare a eSIM-ului. Procesul de activare poate varia ușor în funcție de producătorul dispozitivului și de operatorul de telefonie mobilă.

Pentru a activa un eSIM pe telefonul tău mobil va trebui să primești un cod QR de la operatorul de telefonie mobilă

După finalizarea procesului de activare a noului eSIM va trebui să verifici dacă setările pentru servicul de voce și de date sunt active pe noul tău profil eSIM. De asemenea, după finalizarea activării noului eSIM îți recomandăm să nu ștergi profilul eSIM din terminal pentru că acesta poate fi activat o singură dată pe un singur terminal. În plus, noul profil eSIM nu se va putea transfera de pe un terminal pe altul. În cazul în care acesta va fi pierdut, furat sau defect, vei putea solicita un nou eSIM în punctele de prezență ale operatorului de telefonie mobilă.

Cum funcționează un eSIM

După activarea eSIM, utilizatorii pot folosi dispozitivul lor mobil întocmai ca în cazul unui telefon cu cartelă SIM obișnuită. Aceștia pot efectua apeluri, pot trimite mesaje-text și pot naviga pe internet beneficiind de aceleași servicii oferite de operatorul de telefonie mobilă la care sunt abonați. Singura diferență notabilă este lipsa cartelei SIM pe care să o introducă în dispozitiv.

Telefoanele compatibile cu tehnologia eSIM dispun în interior de un microcip care „joacă” rolul cartelei SIM tradiționale. Pe acest microcip se poate adăuga informația venită de la operatorul de telefonie și, astfel, prin activarea anumitor setări, rețeaua mobilă va fi disponibilă. În același timp, microcip-ul de pe telefonul tău mobil îți va permite să instalezi mai multe profiluri eSIM, cu numerele de telefon și planurile de date ale acestora.

Pe acest microcip pot fi înregistrate toate informațiile referitoare la ID-ul tău de client, numărul de telefon, detaliile rețelei mobile și ale abonamentului pe care îl deții la un anumit operator de telefonie mobilă, resursele disponibile și altele, întocmai ca în cazul unei cartele SIM obișnuite. Trebuie să știi că informațiile de pe microcip pot fi rescrise, astfel încât utilizatorul poate schimba operatorul de telefonie fără să mai fie nevoie să achiziționeze o nouă cartelă. De asemenea, telefoanele codate vor fi de domeniul trecutului, asta pentru că aceste dispozitive de ultimă generație, deși sunt cumpărate de la un operator, nu mai sunt blocate într-o rețea anume.

Ce avantaje are un eSIM

Noua tehnologie eSIM aduce o serie de avantaje semnificative, atât pentru utilizatori, cât și pentru operatorii de telefonie mobilă. Unul dintre cele mai importante beneficii ale eSIM-ului constă în eliminarea necesității utilizării cardurilor SIM fizice, ceea ce duce la o reducere a dimensiunii dispozitivului și la o ușurință sporită în gestionarea abonamentelor și a rețelelor mobile, mai scrie site-ul Holafly.

De asemenea, eSIM-ul facilitează trecerea de la un operator de telefonie mobilă la altul printr-un singur click ceea ce oferă utilizatorilor mai multă flexibilitate în alegerea celui mai potrivit plan de date pentru nevoile lor. Mai mult, eSIM poate fi utilizat într-o varietate de dispozitive, cum ar fi smartphone-uri, ceasuri inteligente, tablete și altele, ceea ce contribuie la creșterea adoptării tehnologiei în diverse domenii ale vieții cotidiene.

eSIM-ul duce la eliminarea necesității utilizării cardurilor SIM fizice

O altă caracteristică eSIM este aceea că poate fi folosit ca MultiSIM, adică poți să păstrezi un singur plan cu același număr și cantitate de date pe diferite dispozitive. Totodată, atunci când călătorești în afara țării, nu va mai trebui să schimbi fizic SIM-ul de România cu unul din țara de destinație, în cazul în care alegi această opțiune de conexiune la Internet.

Nu în ultimul rând, cu un eSIM îți vei putea lua rămas bun de la tarifele de roaming de date. Utilizarea „Roaming de date” de la furnizorul dvs. de telefonie mobilă actuală este modalitatea tradițională de conectare la internet în străinătate. Dar această metodă este foarte scumpă. Te-ar putea costa până la 15 USD per megaoctet, ceea ce înseamnă că ai putea primi o factură de telefon în valoare de 100 USD pentru consumul obișnuit de internet. Cu un eSIM, nu veți primi niciodată facturi surpriză.

Ce dezavantaje prezintă un eSIM

Unde există beneficii trebuie să fie și dezavantaje în utilizarea unui eSIM. Astfel, este important de știut că nu va mai fi la fel de ușor să migrezi de la un telefon mobil la altul doar prin mutarea cartelei SIM fizice dintr-un dispozitiv în celălalt.

Ei bine, trebuie acordată o atenție sporită problemei de securitate. Mulți susțin că eSIM-ul este mult mai sigur comparativ cu cartela clasică SIM, însă există încă posibilitatea de a pirata cloud-ul care conține datele cardului. Cu toate că stocarea în cloud a fost gândită pentru a simplifica transferul de date, de la lista de contacte, mesaje și până la fișierele audio și video, schimbarea telefonului mobil presupune efectuarea unui apel către operatorul de telefonie mobilă la care ai înregistrat eSIM-ul pentru a primi sprijin de specialitate în transferul informațiilor. Dacă vechiul smartphone este defect, nu vei putea realiza transferul de eSIM către acesta, iar în acest fel vei pierde cartela SIM împreună cu numărul de telefon.

În același timp, este important de știut că nu poți elimina un eSIM de pe un telefon. Dar, acest aspect ar putea fi privit și ca un avantaj dacă vei lua în considerare ideea că hoții de telefoane nu vor putea ascunde prea ușor locația unui dispozitiv furat.

Telefoane mobile compatibile eSIM

Apple

iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro și 15 Pro Max

iPhone 14, Plus, Pro și Pro Max

iPhone 13, 13 Pro, 13 Pro Max, 13 mini

iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max, 12 mini

iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max

iPhone SE (2020) și SE (2022)

iPhone XS, XS Max

iPhone XR

Samsung

Galaxy A54

Galaxy S23, S23+, S23 Ultra

Galaxy S22 5G, S22+ 5G, S22 Ultra 5G

Galaxy S21 5G, S21+ 5G, S21 Ultra 5G

Galaxy S20, S20 5G, S20+, S20+ 5G, S20 Ultra, S20 Ultra 5G

Galaxy Note20, Note20 5G, Note20 Ultra 5G

Galaxy Fold

Galaxy Z Fold4

Galaxy Z Fold3 5G

Galaxy Z Flip4

Galaxy Z Flip3 5G

Altele

Huawei P40 și P40 Pro

Huawei Mate40 Pro

Sony Xperia 10 III Lite

Sony Xperia 10 IV

Motorola Edge (2023), Edge (2022)

Motorola Edge 40, 40 Pro

Nokia XR21, X30, G60

OnePlus 11

Nuu Mobile X5

Oppo Find X3 Pro, X5 Pro

Pixel 6 Pro, 7 Pro

Xiaomi 13, 13 Pro

Vezi şi cum activezi 5G pe un telefon mobil!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *