Cum se joacă fotbalul cu drone, un sport inventat de sud-coreeni | VIDEO

Cum se joacă fotbalul cu drone, un sport inventat de sud-coreeni | VIDEO

La Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, SUA, în Eureka Park, pe 11 ianuarie, s-au desfășurat meciuri demonstrative de fotbal cu drone, o nouă disciplină sportivă inventată în Coreea de Sud, în 2016, relatează Washington Post și Japan Times.

Cinci drone roșii se confruntă cu cinci albastre, toate controlate de la distanță, din afara terenului de joc, pentru a se asigura că nimeni nu este rănit de un obiect zburător rătăcit.

Jocul demonstrativ durează 3 minute, iar acțiunea are un ritm rapid: protejate de scuturi asemănătoare globulețelor, dronele decolează și se învârt, lovindu-se unele în altele deasupra terenului de mochetă verde în căutarea unui gol.

Pentru a înscrie un punct, o echipă trebuie să manevreze o dronă prin inelul echipei adverse, un cerc suspendat la 3,5 metri în aer care se luminează când se înscrie un gol.

S-au inspirat din Harry Potter

„Trei apărători-drone stau în fața porții, iar două sunt pe post de atacanți. Doar atacantul principal poate marca gol”, explică Sean Greenhalgh, un jucător profesionist de fotbal cu drone în vârstă de 32 de ani, căpitanul și atacantul principal al echipei SUA, care predă acest sport copiilor de la 4 ani în sus.

Jasmine Lee, care a organizat meciul demonstrativ, explică faptul că jocul a fost creat de un inginer care era un fan Harry Potter și care s-a bazat pe sportul magic de Quidditch, în care vrăjitorii care zboară pe mături câștigă puncte aruncând un obiect rotund printr-un inel, prezentat în cărțile extrem de populare.

Este foarte greu să marchezi. Menținerea dronei într-o poziție staționară necesită multă experiență.

Jasmine Lee:

Ea a lucrat pentru compania de tehnologie sud-coreeană Camtic, care rămâne activă în acest sport, CEO-ul Ro Sang-Heub fiind președinte al Federației Asociației Internaționale de DroneSoccer (FIDA).

12 naționale și 2.000 de echipe în Coreea de Sud

De la crearea sa, sportul a câștigat teren în mai multe țări, dar Coreea de Sud este de departe cea mai mare piață a sa – țara are peste 2.000 de echipe.

FIDA numără 12 țări (Bangladesh, Marea Britanie, Canada, Franța, India, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Singapore, Spania, Turcia și SUA), plus Hong Kong ca membri.

În Statele Unite, există doar trei echipe, dar peste 5.000 de tineri au învățat elementele de bază, spune Greenhalgh, menționând: „Ei învață totul, inclusiv întreținerea dronei”.

Prima ligă profesionistă a fost lansată anul trecut, iar prima Cupă Mondială de fotbal cu drone este programată să aibă loc în octombrie 2025, în Coreea de Sud.

Speranța președintelui Ro Sang-Heub este ca sportul să devină la fel de mare ca fotbalul obișnuit.

„FIFA atrage 3 miliarde de oameni. Visez că va fi la fel și pentru fotbalul cu drone”, spune el, exprimându-și speranța pentru o eventuală includere la Jocurile Olimpice.

Cât trebuie să cântărească jucătorul-dronă

FIDA a stabilit un set clar de reguli, care guvernează cât de mult pot cântări dronele. Decare este verificată înainte de începerea unui joc și trebuie să înregistreze cel mult 1,2 kilograme, inclusiv acumulatorul.

În competiție, un joc este alcătuit din trei perioade de trei minute, cu pauze de cinci minute, astfel încât jucătorii să poată face față oricăror reparații necesare și să-și recalibreze dronele.

Meciul demonstrativ de la Las Vegas s-a încheiat la egalitate 11-11. În jumătate de oră urma să înceapă un nou meci, iar spectatorii jubilează.

În demonstrative s-au întrecut trei echipe sud-coreene cu adversarii de la FIDA USA, Grossmont College din California și American Legion.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *