Cum se pregătește România de tornade și alte fenomene meteo extreme. Unde vor fi montate radare meteorologice

Cum se pregătește România de tornade și alte fenomene meteo extreme. Unde vor fi montate radare meteorologice

Așadar, pe nimeni nu miră dacă în România meteorologii vorbesc despre pericolul tornadelor sau a altor fenomene meteo extreme pe care românii nu le-au trăit prea des. Cu toate acestea, veștile sunt bune de la ANM, pentru că directorul Elena Mateescu a transmis că instituția pe care o conduce a intrat în posesia unor radare meteo de ultimă generație.

Cum se pregătește România de tornade și alte fenomene meteo extreme

Aceste radare vor avea rolul de a avertiza populația cu multe ore înainte ca furtuna sau tornada să lovească, astfel că populația va avea timpul necesar să se pregătească. De asemenea, ministrul mediului Mircea Fechet a anunțat că aceste radare vor ajuta la depistarea din timp a viiturilor care vor lovi localitățile din țară.

“Vom avea servicii mai performante. Vom știi din timp dacă avem fenomene meteo extreme, dacă e cazul să ne pregătim pentru o eventuală viitură“, a precizat ministrul Mircea Fechet. Între timp, directorul Elena Mateescu a anunțat că cele șapte radare vor fi amplasate în București și în mai multe zone importante din punct de vedere strategic pentru specialiștii meteo din țara noastră.

“Ne aflam la finalizarea unuia din cele mai importante obiective din cele șapte obiective ale proiectului Inframeteo și anume finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea rețelei de radare meteorologice. Avem 7 radare noi.  Azi facem recepția finală a ultimului radar la București după celelalte șase în teritoriu care acoperă la nivel de teritoriu nevoile de monitorizare și nevoile meteo extreme”, a declarat Elena Mateescu pentru Antena 3.

Aproape 200 de tornade în România în ultimii 400 de ani

Deși tornadele sunt oarecum o raritate pentru țara noastră, fiind specifice mai degrabă Statelor Unite ale Americii, acestea vizitează din când în când și aceste meleaguri. Astfel, statistica pusă la dispoziție de specialiști arată că în ultimii 400 de ani în țara noastră au fost identificate 195 de tornade.

Totuși, ce este tornada și cum se formează? ”Tornada este o coloană de aer care se află în rotație între baza norului și o suprafață”, arată Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei, conform Libertatea. Intensitatea tornadelor este calculată pe scara Fujita, fiind marcate de la F0 (nu există pagube) sau F5( distrugere totală).

La intensitatea F0, tornadele sunt vizibile, dar nu produc pagube, iar la F5 rad totul în cale. Cea mai distructivă tornadă din istoria lumii a fost tornada Daulatpur–Saturia din Bangladesh de pe 26 aprilie 1989, care a ucis aproximativ 1.300 de oameni. În România, din fericire, nu este cazul, însă specialiștii monitorizează acest fenomen cu mare atenție.

”Publicul larg, furnizând informații, chiar dacă nu în timp real, doar punându-le undeva pe rețele de socializare, ne ajută pe noi să înțelegem dacă s-a produs ceva sau nu în zona respectivă”, explică cercetătorul. În mitologia populară românească aceste fenomene meteo extreme sunt denumite ”dragoni”.

Important de reținut, din totalul de 195 de tornade identificate în țara noastră, 44% au avut intensitatea de F1, iar 71 au fost clasate la intensitatea de F3. Pentru că sunt atât de rare, românii nu știu cum să reacționeze atunci când dau nas în nas cu o astfel de tornadă. ”Sunt fenomene cu o evoluție extrem de imprevizibilă, care își pot schimba direcția instantaneu. Nu ai de unde să știi că nu te va lovi”, arată specialiștii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *