Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Pentru un mod de viață plin de vitalitate este important să adoptăm un regim alimentar echilibrat, care să fie fundamentat pe selecția atentă a alimentelor pe care le consumăm zi de zi. De aceea, este imperativ să fim conștienți de alegerile pe care le facem în materie de alimente, de modul în care ne hrănim și mai ales de calitatea nutrițională a ingredientelor pe care le includem în rutina noastră zilnică.

Din spectrul alimentelor de origine animală ar trebui să avem în vedere consumul de produse lactate, pește și, desigur, ouă. Cu un conținut semnificativ de vitamine, fosfor și proteine, oul nu trebuie să lipsească din dieta noastră, indiferent de vârstă, și asta datorită valorii sale nutritive. În același timp, nu trebuie să uităm nici de faptul că Paștele se apropie cu pași repezi, un motiv în plus să fim cu ochii pe ouă. De aceea, ne-am gândit să-ți oferim câteva indicații despre cum să selectezi ouăle din magazine și mai ales cum să le verifici prospețimea.

De ce este importantă prospețimea ouălor

La fel ca orice alt aliment, cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât acestea vor fi mai gustoase și mai hrănitoare și, bineînțeles, benefice pentru sănătatea noastră. Pentru a evita surprize neplăcute este foarte important să fim atenți la calitatea și la prospețimea acestora. De aceea, de fiecare dată când cumperi ouă trebuie să verifici întotdeauna prospețimea lor înainte de a le consuma.

Din păcate, sunt destui oameni care nu știu cum să se asigure că ouăle pe care le cumpără sunt într-adevăr proaspete. Mai mult decât atât, producătorii alimentari pot să ne inducă în eroare prin diverse metode de conservare, inclusiv prin congelare. Știm cu toții că este mai simplu să observi prospețimea unui ou după ce acesta a fost gătit. Astfel, un ou proaspăt va avea un gust mai bogat, gălbenușul său va fi mai intens colorat, iar albușul se va desprinde mai ușor de gălbenuș în loc să se amestece cu acesta.

Atât albușul, cât și gălbenușul ouălor conțin acid carbonic dizolvat, care, în timp, se eliberează prin porii cojii, iar pH-ul oului crește. În aceste condiții pot apărea o serie de consecințe, și anume oul își pierde consistența, gălbenușul nu mai este în centrul oului, iar albușul devine mai puțin transparent pierzându-și limpezimea.

La ce să fii atent când cumperi ouă

Așa cum spuneam este important să fim atenți la calitatea ouălor pe care le cumpărăm din magazine pentru a consuma produse de calitate și proaspete și pentru a evita, astfel, eventuale probleme de sănătate. În primul rând este esențial să alegi surse de încredere pentru achiziționarea ouălor, apoi fă-ți un obicei și verifică data de expirare, dar și condițiile de depozitare ale ouălor în magazin.

De obicei, vei găsi ouă provenite din ferme autorizate, care sunt supuse unor inspecții sanitare și veterinare riguroase. Trebuie să știi că ouăle sunt marcate cu data producerii și cu codul fermei de proveniență. Specialiștii veterinari recomandă evitarea ouălor care au fost expuse la soare timp îndelungat sau a celor care sunt comercializate pe marginea drumului deoarece există riscul ca acestea să nu fi fost supuse unui control al calității adecvat.

Este important de știut că ouăle provenite din gospodării țărănești nu sunt întotdeauna marcate ceea ce poate să reprezinte un risc pentru sănătatea noastră. Este important să cunoști proveniența ouălor pe care le achiziționezi, inclusiv dieta păsărilor de la care provin acestea, precum și condițiile în care au fost ele crescute.

Ca să fii sigur că ouăle sunt proaspete este indicat să cumperi pentru început o cantitate mică și să verifici ouăle imediat ce ajungi acasă. Dacă ești mulțumit de calitatea lor, poți să cumperi fără griji și pe viitor. În plus, gătirea corectă a acestora este, de asemenea, crucială pentru a te asigura că le consumi în siguranță și cu plăcere.

Ce mai trebuie să urmărești când cumperi ouă

Dincolo de aspectele pe care le-am enumerat anterior este important să mai iei în calcul și alte lucruri pe care să le verifici atunci când cumperi ouă. Astfel, indiferent de magazinul de la care le achiziționezi trebuie să te asiguri că ouăle nu sunt crăpate, sparte sau pătate. Toate aceste detalii îți pot feri tot atâtea indicii în ceea ce privește calitatea îndoielnică a ouălor sau o manipulare necorespunzătoare a acestora în timpul transportului.

Apoi, se recomandă să ții cont de clasa din care fac parte ouăle pe care le cumperi. În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, deci și în România, ouăle sunt clasificate în funcție de calitatea și de greutatea lor. Experții în domeniu spun că ar fi ideal să știi ce înseamnă fiecare clasă și să poți alege ouăle care corespund nevoilor tale și ale familiei tale.

După ce ai cumpărat ouă va trebui să le manipulezi cu grijă și să le păstrezi în condiții optime, adică la temperatura recomandată. Asta înseamnă că ouăle trebuie stocate în frigider sau în încăperi unde temperatura este cuprinsă între 4 și 14 grade Celsius. Acestea trebuie păstrate în ambalajul original, nicidecum în cofrajele de plastic de pe uşa frigiderului deoarece aerul cald care pătrunde de fiecare dată când deschizi uşa ar putea să le altereze mai repede.

Dacă ouăle sunt murdare este foarte important să le ștergi bine înainte de a le depozita. În nici un caz nu trebuie spălate cu apă deoarece există riscul să le alterezi coaja și, implicit, să se infesteze, potrivit site-ului Doza de sănătate.

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Cu toate că ouăle pot fi păstrate în frigider pentru mai mult timp este bine să verifici dacă acestea sunt proaspete înainte să le consumi. Pentru a face asta există câteva metode de testare pe care ți le prezentăm în cele ce urmează:

Verifică termenul de valabilitate

Acesta este cel mai simplu, dar și cel mai important test pe care îl poți face pentru a verifica prospețimea ouălor. Dacă nu faci acest lucru înainte de a le cumpăra, atunci verifică din nou eticheta înainte de a le consuma. Termenul de valabilitate este menționat pe ambalajul ouălor și are rolul de a informa asupra faptului că furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă în condiții de depozitare optime.

Testul cu apă

Pentru acest test trebuie să introduci oul într-un pahar plin cu apă rece în care ai turnat în prealabil și două linguri de sare. În cazul în care oul se va scufunda și va rămâne pe fundul paharului înseamnă că este proaspăt, însă dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi atunci aceasta este destul de vechi, dar comestibil. În sfârșit, în situația în care oul va pluti complet la suprafață înseamnă că nu este comestibil și trebuie aruncat.

Dacă te întrebi de ce se întâmpla asta trebuie să știi că ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul lor, se evaporă prin coajă, iar aceasta este înlocuită cu aer. Astfel, cu cât va fi mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta va pluti mai bine, după cum informează site-ul Simply Recipes.

Testul prin spargerea oului

Aceasta este una dintre cele mai simple modalități prin care poți verifica prospețimea unui ou. În primul rând, trebuie să știi că un ou stricat va emana un miros neplăcut de sulf în clipa în care este spart. Apoi, după ce spargi oul ca să vezi în ce stare sunt gălbenușul și albușul, trebuie să observi  cum se prezintă acestea. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită, iar albușul este vâscos și adunat în jurul gălbenușului, înseamnă că oul este proaspăt. În cazul în care gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi și trebuie aruncat.

Testul prin agitarea oului

În acest caz, ceea ce trebuie să faci este să agiți oul. Dacă nu se aude un zgomot de plescăitură de apă în interiorul acestuia înseamnă că este proaspăt și poate fi consumat. Însă, dacă din ou se aude acest zgomot, atunci acesta nu este comestibil și va trebui să-l arunci. Explicația este aceea că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.

Testul cu lumina

Aceasta este o metodă mai „științifică” și se bazează pe măsurarea camerei de aer de la baza cojii oului a cărei grosime crește în timp. Pentru a face acest test va trebui să ai o sursă de lumină puternică, cum ar fi o lanternă, veioză sau o lampă. Odată ce ai aprins sursa de lumină, pune oul sub lumină și ține-l acolo câteva secunde.

Dacă este proaspăt, oul ar trebui să aibă un conținut dens și opac, însă un ou vechi va fi mai transparent, iar conținutul va fi mai fluid. De asemenea, verifică dacă există un punct mic în interiorul oului, punct care reprezintă aerul. Cu cât acest punct este mai mare, cu atât ouăle sunt mai vechi.

Vezi şi ce înseamnă codul de pe ouăle de găină!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *