Cum vrea fostul baron PSD Ionel Arsene să fenteze extrădarea în România: a jucat cartea sinuciderii 

Cum vrea fostul baron PSD Ionel Arsene să fenteze extrădarea în România: a jucat cartea sinuciderii 

Pentru a obține predarea infractorului din PSD Ionel Arsene, Administrația Penitenciarelor a trimis justiției italiene condițiile în care va fi deținut acesta:

„După predarea domnului Arsene lonel autorităților române de pe Aeroportul Henri Coandă din București, acesta va fi plasat inițial la Penitenciarul București-Rahova pentru a efectua perioada de adaptare la condițiile de detenție.

El va fi cazat într-o cameră care va garanta un spațiu de cel puțin 4 metri pătrați, excluzând spațiul destinat băii și spațiul destinat mobilierului, indiferent dacă acesta este fix sau mobil.

Astfel, celula de detenție din cadrul Penitenciarului București-Rahova va avea o suprafață totală de 30,04 metri pătrați. Din această suprafață totală se va scădea spațiul destinat băii (8,36 metri pătrați) și spațiul destinat depozitării alimentelor și obiectelor personale (2,10 metri pătrați), rezultând o suprafață efectivă de 19,58 metri pătrați.

Celula de detenție va fi dotată cu o masă (0,90 metri pătrați), o bancă pentru șezut (0,37 metri pătrați) și un pat supraetajat pe două niveluri (1,52 metri pătrați, luând în considerare doar suprafața ocupată de patul de pe podeaua camerei).

În aceste coordonate, scăzând mobilierul (atât cel fix, cât și cel mobil) din suprafața reală a camerei, de 19,58 metri pătrați, rezultă un spațiu util de 16,79 metri pătrați.

În celula de detenție vor fi cazate maximum 2 persoane, garantându-i astfel domnului Arsene Ionel un spațiu individual minim de 8,39 metri pătrați”.

Grupul de la Cluj, cu Neluțu Varga și Coldea, în corzi la extrădarea baronului Ionel Arsene – Legături subterane dubioase – Dan Andronic, încolțit dacă Steinmetz va fi trimis în țară

Avocații italieni ai lui Arsene invocă un risc major de sinucidere, dacă acesta e predat României

Ziarul Corriere della Calabria publică, în ediția sa de astăzi, un amplu articol dedicat persecutatului Ionel Arsene reprezentat de avocații Alfredo Gaito și Mario Antinucci.

Avocații Gaito și Antinucci susțin că Arsene „suferă de patologii grave, inclusiv neuro-psihiatrice, iar acest lucru a fost constatat și documentat de către consultanții apărării, dr. Nicolò Falchi Delitala, medic neuro-psihiatru la Spitalul S. Giovanni din Roma, dr. Roberta Russo, psiholog medico-legal din Roma, specialist în observare științifică și tratament în circuitele penitenciare, Dr. Gian Francesco Mureddu, medic specialist cardiolog la Spitalul S. Giovanni din Roma. 

„Totuși – subliniază avocații – este ignorat de Curtea de Apel Bari care nu a dispus o expertiză, deși sunt îndeplinite cerințele legale. Curtea de Apel Bari a dedus sumar depunerea de rapoarte psihiatrice de către dr. Nicolò Falchi Delitala la pagina 3, alin. 1.9 din teza: «… În așteptarea procesului de sesizare, în interesul destinatarului, apărătorul a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentație sanitară anexată, emise de o structură publică (A.S.L. R.M. 2) în care s-a evidențiat că persoana lui Ionel Arsène din cauza procesului suferit în România și considerat de către acesta sumar inechitabil, are o afecțiune clinică care integrează cele cinci criterii de diagnostic prevăzute pentru diagnosticul de Tulburare Depresivă Majoră severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 – TR 2022 și prezintă un risc ridicat de sinucidere în cazul în care se solicită pentru predare (citim textual în raportul din 04.09.2023: … Riscul de sinucidere este foarte mare și ar crește exponențial în cazul extrădării… )”.

Ulterior, în propoziție citim: «… Condițiile de sănătate ale lui Ionel Arsene, astfel cum sunt documentate, vor fi protejate de sistemul sanitar al statului membru emitent, având asigurat în acest punct prin informațiile menționate mai sus, din care se pare că structurile penitenciare implicate garantează asistenţă psihiatrică deţinuţilor…”.

„Prin urmare, Curtea de Apel din Bari, în loc de o evaluare efectivă a împrejurării deduse în susținerile apărării, a „lichidat” elementul investigativ al stării de sănătate a lui Ionel Arsène cu modalitățile de referire la informațiile comunicate de statul solicitant, realizându-se astfel egalitatea substanțială a condițiilor de sănătate ale extrădatului în ceea ce privește protecția inframurală în penitenciar, în contrast deschis cu regulile procesului echitabil de extrădare împărtășite acum în literatura de specialitate și în jurisprudența internă și supranațională (articolele 111 din Constituție, 2, 3). și 6 C.E.D.U.).

Dacă, în fapt, predarea persoanei solicitate l-ar expune unor riscuri similare, executarea ei efectivă ar fi incompatibilă cu dreptul persoanei respective de a nu suferi tratamente inumane sau degradante, consacrat de art. 4 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE (C.D.F.U.E., paragrafele 39-41).

Totul în vederea echilibrării motivelor de salvgardare a sănătății persoanei solicitate – care face obiectul protecției atât în sistemul constituțional național, în temeiul art. 2 și 32 din Constituție, precum și în sistemul juridic al Uniunii, în temeiul art. 3, 4 și 35 C.D.F.U.E. – precum și „interesul în urmărirea penală a infractorilor suspectați, în constatarea răspunderii acestora și, în cazul în care sunt găsiți vinovați, în asigurarea executării pedepselor acestora” în spațiul juridic european.

De ce a fost condamnat Ionel Arsene

Procesul lui Ionel Arsene a durat cel puțin 4 ani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.

Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene a primit de la un martor suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *