Curiozități despre Argentina. Ce nu știai despre Argentina

Curiozități despre Argentina. Ce nu știai despre Argentina

Când ne gândim la Argentina ne vin în minte imagini cu cupluri care dansează pasional pe străzile pietruite, microbiști fanatici care suferă la meciurile de fotbal ale echipelor favorite ori cu mese bogate unde oamenii beau un pahar cu deliciosul vin roșu Malbec sau mănâncă o friptură înăbușită la grătar. Despre Argentina se spune că este țara tangoului, însă ea este cunoscută și pentru alte lucruri interesante, fiind un mix perfect între istorie, cultură, tradiții și gastronomie.

Argentina este una dintre destinațiile preferate din America de Sud pentru turiștii străini, mai ales pentru cei europeni, care sunt atrași ca un magnet de emoțiile și spiritul de aventură pe care le oferă această țară.

Te-ai gândit vreodată să călătorești în această parte de lume, dar nu ai putut să te decizi ce țară să vizitezi? Ei bine, una dintre destinații poate fi chiar Argentina, una dintre cele trei țări, alături de Columbia și de Ecuador, pe care perechile de vedete le-au străbătut în cel de-al șaselea sezon al celui mai dur reality-show din România: America Express – „Drumul Soarelui. Dincolo de misiunile dificile pe care concurenții le-au avut de îndeplinit în drumul lor către amuleta supremă de 30.000 de euro și titlul de câștigători, telespectatorii Antenei 1 vor avea ocazia să admire frumusețile Argentinei și să afle lucruri mai puțin știute despre această țară.

Argentina, țara de argint

Argentina, a cărei denumire oficială este Republica Argentina (n.n. – în spaniolă República Argentina) este o republică federală situată în sudul continentului America de Sud. Ocupă cea mai mare parte din sudul Americii de Sud și are forma unui triunghi ascuțitunghic alungit, cu baza la nord și vârful la Punta Dungeness, cel mai sudic punct al continentului. Această țară se învecinează cu Bolivia și Paraguay la nord, cu Brazilia la nord-est, cu Uruguay și Oceanul Atlantic la est, cu Oceanul Atlantic la sud și cu Chile la vest și la sud, scrie site-ul NationsOnline.org. De asemenea, Argentina are și granițe maritime, cu Insulele Falkland, teritoriu care aparține de Regatul Unit.

Populația Argentinei numără peste 45,77 milioane de locuitori, care este formată din diferite grupuri naționale și etnice, predominant descendenți ai imigranților italieni și spanioli. Argentina ocupă la acest capitol locul al treilea în America de Sud, după Brazilia și Columbia, și poziția a 33-a în lume, fiind aproape la fel de populată ca Algeria și Irak. Capitala și, totodată, cel mai mare oraș al țării este Buenos Aires, unde trăiesc peste 15,49 milioane de oameni.

Termenul Argentina este derivat din cuvântul latin argentum, care se traduce prin argint. Denumirea țării se referă la faptul că primii exploratori spanioli, sosiți în secolul al XVI-lea, erau convinși că în această regiune existau mari zăcăminte de argint. De altfel, Argentina este o excelentă sursă de minerale și de metale valoroase.

În câte regiuni geografice este împărțită Argentina

Lungimea teritoriului argentinian, măsurată de la cel mai nordic punct (La Quiaca), la cel mai de sud punct (Ushuaia) este de 3.643 de kilometri, în timp ce lățimea maximă este de 1.384 kilometri. Coastele argentiniene au o lungime totală de 4.990 kilometri. Trebuie spus că Argentina include și Țara de Foc (n.n. – în spaniolă Tierra del Fuego), un arhipelag de mici insule aflat la extremitatea sudică, despărțit de continent prin strâmtoarea Magellan.

Cu o suprafață de 2.780.400 km², Argentina este a doua țară din America de Sud, după Brazilia (8.515.767 km²) și a opta din lume, fiind aproape la fel de întinsă precum Kazahstan. Este de peste cinci ori mai mare decât Franța, de vreo zece ori mai mare decât Marea Britanie și de patru ori mai mare decât statul american Texas. Împreună cu Insulele Malvine și celelalte insule din sudul Atlanticului, suprafața totală a Argentinei ajunge la 2.808.400 km².

În Argentina există șapte regiuni geografice: regiunea de nord-vest, Regiunea Chaco (Gran Chaco), lanțul muntos Sierras Pampeanas, Mesopotamia subtropicală, Regiunea Cuyo, Pampas și Patagonia. Există mai multe zone climatice, care variază (de la nord la sud) de la zone tropicale și subtropicale, de-a lungul graniței cu Brazilia, până la regiuni temperate, în centru, și o zonă subpolară în sudul extrem. Datorită poziției Argentinei în emisfera sudică, vara durează acolo din decembrie până în februarie.

Curiozități despre Argentina

Simboluri argentiniene
În 1554, teritoriul actual al Argentinei apare menționat în hărțile portughezului Lopo Homem ca „Terra argétea” sau „argentea”, din latinescul argentum, care înseamnă argint.
Această țară a primit de-a lungul istoriei sale diferite nume, cum ar fi Guvernoratul Río de la Plata, Viceregnatul Río de la Plata, Provinciile Unite ale Río de la Plata, Provinciile Unite ale Americii de Sud, Confederația Argentina sau Națiunea Argentinei. În 1860, denumirea oficială – Republica Argentina – a fost stabilită prin decret.
Cu o altitudine de 6960,8 metri deasupra nivelului mării, Aconcagua este cel mai înalt vârf din emisferele sudice și vestice, cel mai înalt de pe Pământ după sistemul Himalaya (Asia) și, prin urmare, cel mai înalt cel mai înalt din America. Situat în provincia Mendoza, face parte din Munții Anzi. În jurul lui se află un Parc Național cu același nume care servește drept bază pentru cei care îndrăznesc să ajungă în vârf, aflăm de pe site-ul Rosario Traducciones.
Mulți vorbesc despre cele șapte minuni ale lumii. Argentina se laudă că are propriile 7 minuni: ghețarul Perito Moreno, Cascada Iguazú, Valea Lunii, Quebrada de Humahuaca, Aconcagua, Pădurea Arrayanes și Dealul celor șapte culori.
Cu o lățime maximă de 219 km, Río de la Plata este considerat cel mai lat din lume. Acest gigant de apă dulce scaldă atât malurile Argentinei, cât și ale Uruguayului. Pe aceste coaste putem găsi pe o parte orașul Buenos Aires, în timp ce pe celălalt capăt se află Montevideo, capitala Republicii de Est Uruguay.
În Argentina sunt vorbite la ora actuală 15 limbi indigene: Ava-Guarani, Aymara, Chané, Chorote, Chulupi, Guarani, Mapudungun, Mbya Guarani, Mocovi, Pilagá, Qom (Toba), Quechua, Tapiete, Vilela și Wichi.
Cunoscut în Argentina drept „birome” (un acronim pentru numele de familie Biro și Meyne), pixul (sau stiloul cu bilă) pe care îl știm astăzi a fost inventat în anii 1940 de jurnalistul maghiar naționalizat argentinianul Ladislao José Biro. Scopul acestuia era acela de a-i împiedica pe stângaci să păteze paginile cu cerneală.
Regiunea Gran Chaco are cea mai mare concentrație de popoare indigene din Argentina, cu nouă popoare indigene, care vorbesc tot atâtea limbi.
Lunfardo este un jargon originar și dezvoltat în Buenos Aires; alte orașe din apropiere precum Santa Fe, Rosario și Montevideo (Uruguay) au contribuit și ele la dezvoltarea sa de la început. Există aproximativ 6.000 de termeni incluși în lunfardo, însă numărul acestora se modifică de la an la an deoarece apar noi expresii.
Avenida 9 de Julio, situată în orașul Buenos Aires, capitala țării, are o lățime de 110 metri pe drumul său central, împărțit în 16 benzi. Dacă adăugăm la acestea cele două străzi care în practică funcționează ca „benzi suplimentare” (Carlos Pellegrini și Cerrito), bulevardul are aproximativ 140 de metri lățime și are 22 de benzi în total.
Buenos Aires este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din toată America de Sud. De la sfârșitul secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului al XX-lea, în Argentina, dar mai ales în capitala țării, a sosit un val uriaș de imigranți din țări precum Italia, Germania și Spania. Se estimează că cel puțin 85% dintre cetățenii acestui oraș au origini europene.
Poate nu știai, dar Argentina a fost una dintre primele țări din lume care a avut emisiuni radio. Prima emisiune a fost înregistrată în luna august 1920, într-o perioadă în care doar… 20 de oameni aveau un aparat de radio, scrie site-ul Argentina Para Mirar.
Primul lungmetraj de animație a fost realizat de argentinianul Quirino Cristiani în 1917. Acesta a servit drept inspirație pentru celebrul Walt Disney, care a vizitat studioul lui Quirino de la periferia capitalei pentru a se documenta.
Fostul președinte și actualul vicepreședinte al Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, nu este prima femeie care a condus țara. În 1974, Isabel Perón, pe atunci vicepreședinte, a trebuit să-și asume funcția de șef de stat după moartea subită a soțului ei, Juan Domingo Perón.
Sportul național este „pato”, o combinație între polo călare și baschet. Numele său își are originea în jurul anului 1610, atunci când pe post de minge era folosită o… rață (n.n. – pato în spaniolă). Sportul a fost interzis în mai multe rânduri, fiind considerat violent pentru animale, dar și pentru jucători. Astăzi, este permis, dar folosindu-se o minge.
Se spune că muzica latină a fost inventată în această țară, iar tangoul a fost auzit pentru prima dată la periferia orașului Buenos Aires, la sfârșitul secolului al XIX-lea,în baruri și bordeluri, acolo unde bărbații mergeau pentru a-și satisface plăcerile carnale, potrivit Serious Facts.
Fotbalul este considerat a doua religie în Argentina, țară care a câștigat de trei ori Campionatul Mondial: 1978, 1986 și 2022.
Capitala Buenos Aires este cel mai vizitat oraș de pe continentul America de Sud.
În 1913, Argentina a fost a zecea cea mai bogată țară din lume.
Argentina este a doua țară, după Japonia, unde trăiesc cele mai multe persoane care suferă de anorexie.
În 2010, Argentina a devenit prima țară din America de Sud care a permis căsătoriile între persoanele de același sex.
Argentina a fost prima țară din lume unde au fost folosite amprentele ca metodă de identificare. Se întâmpla în anul 1892.
Avortul este interzis în această parte a lumii și este permis doar în cazul în care viața mamei este în pericol sau dacă femeia a fost violată.
Cea mai scăzută și cea mai ridicată temperatură din istorie din America de Sud au fost înregistrate în Argentina.
În anul 2001, Argentina a avut nu mai puțin de cinci președinți într-un interval de doar zece zile.

Foto:123rf.com

Citește și:  Curiozități despre lumea în care trăim

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *