Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să permită intarea ajutoarelor alimentare în Fâșia Gaza, unde „se instalează foametea”

Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să permită intarea ajutoarelor alimentare în Fâșia Gaza, unde „se instalează foametea”

Judecătorii de la instanța supremă a ONU au emis o decizie unanimă prin care afirmă că Israelul trebuie să acționeze „fără întârziere” pentru a permite „furnizarea serviciilor de bază și a asistenței umanitare necesare de urgență” în Fâșia Gaza, relatează BBC și The Guardian. Decizia vine în urma avertismentelor că foametea ar putea lovi enclava în câteva săptămâni.

Curtea Internațională de Justiție a precizat că palestinienii din Fâșia Gaza se confruntă cu o înrăutățire a condițiilor de viață, iar foametea se răspândește.

„Curtea observă că palestinienii din Gaza nu se mai confruntă doar cu riscul de foamete… ci că foametea se instalează”, au declarat judecătorii.

În ordinul său obligatoriu din punct de vedere juridic, instanța a cerut Israelului să ia „toate măsurile necesare și eficiente pentru a asigura, fără întârziere, în deplină cooperare cu Organizația Națiunilor Unite, furnizarea neîngrădită și la scară largă de către toate părțile implicate a serviciilor de bază și a asistenței umanitare necesare de urgență”, inclusiv alimente, apă, combustibil și medicamente.

Într-un raport recent al Inițiativei globale de clasificare integrată a fazei de securitate alimentară, condusă de Programul alimentar mondial și de alte organizații, se precizează că cele 2,2 milioane de persoane din Gaza „se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută” și că se preconizează că foametea va lovi nordul teritoriului înainte de sfârșitul lunii mai.

În același timp, instanța a ordonat Israelului să se asigure imediat „că armata sa nu comite acte care constituie o încălcare a drepturilor palestinienilor din Gaza ca grup protejat în temeiul Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, inclusiv prin împiedicarea, prin orice acțiune, a furnizării asistenței umanitare necesare de urgență”.

Curtea analizează deja o plângere depusă de Africa de Sud, potrivit căreia Israelul comite un genocid în Fâșia Gaza. În schimb, Israelul neagă comiterea genocidului și afirmă că operațiunea sa militară este una de autoapărare.

De asemenea, autoritățile israeliene au afirmat că acuzațiile din partea unor reprezentanți ai ONU și ai unor oficiali internaționali, potrivit cărora blochează ajutoarele pentru civilii din Gaza, sunt „complet nefondate”.

Ministerul israelian de Externe a precizat, într-un răspuns la ordinul judecătoresc, că continuă „să promoveze noi inițiative și să le extindă pe cele existente” pentru a permite un flux continuu de ajutor în Gaza „pe uscat, pe calea aerului și pe mare”, în colaborare cu ONU și cu alte organizații.

Totodată, Israelul a afirmat că Hamas este vinovat pentru situația din Gaza și pentru declanșarea războiului.

Deși ordinele emise de Curții Internaționale de Justiție sunt obligatorii din punct de vedere juridic, instanța nu are puterea de a le pune în aplicare. Consiliul de Securitate al ONU este singurul organism al ONU care poate introduce măsuri pentru a încerca să asigure respectarea acestora.

De altfel, judecătorii au cerut și eliberarea imediată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas, reluând cererea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată luni.

Între timp, joi, au avut loc lupte grele în jurul a unor spitale importante din Gaza. Cele mai intense confruntări au părut din nou să se concentreze asupra complexului al-Shifa, principalul spital din orașul Gaza înainte de război. De asemenea, tancurile și vehiculele blindate israeliene s-au adunat în jurul spitalului Nasser din orașul Khan Younis, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza. Totodată, forțele israeliene au blocat spitalul al-Amal din Khan Younis, potrivit unor localnici.

Conflictul dintre Israel și Hamas a început după atacul din 7 octombrie, în care luptători ai grupării au trecut granița în Israel, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând ostatici peste 250 de oameni, conform datelor israeliene. În operațiunea militară declanșată apoi de Israel în Fâșia Gaza au murit peste 32.000 de persoane, potrivit Ministerul Sănătății condus de Hamas.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *