Cutremur în România, 9 aprilie 2024. Este al doilea seism ca magnitudine din această lună

Cutremur în România, 9 aprilie 2024. Este al doilea seism ca magnitudine din această lună

Cu toate acestea, trebuie menționat că seismul cu o magnitudine de 3,1 s-a produs marți, 9 aprilie, la ora 11:28, în județul Vrancea, zona Moldovei. Este al doilea seism ca intensitate din această lună, după cutremurul de 3,3 înregistrat în urmă cu două zile. Acel seism avea loc la ora 19:51 în Brăila.

Cutremur în România, 9 aprilie 2024, al doilea seism ca magnitudine din această lună

”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 9km N de Brăila, 12km S de Galați, 66km V de Tulcea, 66km V de Izmayil, 74km SE de Focșani, 93km E de Buzău”, arată INCDFP. Acum, seismul de 3,1 a fost înregistrat în apropie de Focșani, conform anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 12,9 kilometri în apropiere de Foșcani (la 28 kilometri), Buzău (46 kilometri), Brăila (60 kilometri), Galați (62 kilometri), Bârlad (93 kilometri) și Slobozia. Statistic este al 9-lea cutremur din Românai în luna aprilie. Aceste cutremure au avut magnitudini cuprinse între 2,4 și 3,3.

În 2023 cel mai mare cutremur a avut loc în Gorj pe 14 februarie, la adâncimea de 6,3 kilometri. Seismul de atunci avea magnitudinea de 5,7 și a speriat serios pe toată lumea din zonă, fiind resimțit și în alte orașe aflate la depărtare, cum ar fi Cluj-Napoca. De altfel, experții arătau că acel seism s-a simțit în epicentru ca și un cutremur de peste 7 grade.

Când va avea loc un nou cutremur ca și cel din 1977?

Românii în general și bucureștenii în special trăiesc zilnic cu o întrebare în gând: când va avea loc un nou cutremur ca și cel din 1977? Asta, în condițiile în care multe clădiri din Capitală nu sunt pregătite pentru un astfel de seism și, cel mai probabil, s-ar prăbuși precum un castel de nisip atunci când un seism cu magnitudinea de peste 7 va lovi.

Din păcate nu este vorba despre ”dacă” ci doar despre ”când”, astfel că profesorul Gheorghe Mărmureanu a încercat să anticipeze când va avea loc acest mare cutremur. Partea bună, dacă poate fi considerată astfel, e că toți bucureștenii vor afla din timp dacă va avea loc un cutremur, cu aproximativ 30 de secunde înainte.

”A fost un cutremur puternic. S-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977 şi a avut efecte devastatoare asupra României. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a durat peste 50 de secunde. Nu ne-am aşteptat la un astfel de cutremur. A venit fără să ştim. Nu eram pregătiţi şi nu aveam echipamente de alarmare”, explică profesorul Mărmureanu, conform B365.ro.

Așadar, în condițiile în care cutremurul este inevitabil, singurul lucru pe care-l pot face autoritățile din Capitală e să consolideze clădirile cu risc seismic ridicat, care se vor prăbuși la un astfel de cutremur. Din păcate nu sunt puține, conform datelor oficiale. Așadar, dacă ar avea loc un cutremur identic cu cel din 1977, cu o magnitudine de 7.2, peste 23.000 de clădiri vor suferi ”avarii semnificative”.

1.000 dintre acestea sunt în ”risc de colaps parțial sau total” și se estimează că aproximativ 6.500 de oameni vor muri și 16.000 vor fi răniți grav. De asemenea 10.500 de persoane vor avea nevoie de spitalizare cu răni ușoare, în timp ce 13.000 vor fi răniți fără a avea nevoie de îngrijire de specialitate în cadrul unui spital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *