Dacian Cioloș, despre tactica PSD de a-l scoate vinovat dacă România pierde procesul privind Roșia Montană: „Victor Ponta este principalul vinovat”

Dacian Cioloș, despre tactica PSD de a-l scoate vinovat dacă România pierde procesul privind Roșia Montană: „Victor Ponta este principalul vinovat”

Fostul premier Dacian Cioloș afirmă că principalul vinovat pentru o înfrângere la tribunal în procesul intentat de Gabriel Resources pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană este Victor Ponta întrucât în mandatul lui de prim-ministru a fost semnatate actele de concesiune, potrivit unui comunicat de presă emis de actualul europarlamentar REPER.

„Când nu fură pentru ei, pesediștii fură pentru alții. Așa se traduce situația de la Roșia Montană, unde Victor Ponta este principalul vinovat pentru că a semnat actele de care avea nevoie Roşia Montană Gold Corporation. Marcel Ciolacu să îl sune de urgență pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său șef de partid, același Victor Ponta, și să explice de ce mereu și mereu trebuie să plătească românii în locul lor”, a transmis Dacian Cioloș.

Reacția vine în contextul în care surse citate de Digi24 au precizat că în ședința de guvern de miercuri s-a discutat despre proces și pagubele pe care România va trebuie să le plătească întrucât guvernul se așteaptă ca pe 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources. Potrivit surselor, guvernul va transmite că despăgubirile trebuie plătite de „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”.

„Să fie clar pentru toată lumea: Roșia Montană este o afacere a PSD din care acești oameni vor să câștige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului, să nu aveți niciun dubiu că cei de la PSD așteaptă să le intre sume considerabile în cont. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu și de ceilalți beneficiari”, a fost replica lui Dacian Cioloș.

El argumentează că guvernul PSD condus de Ponta a dat aurul în concesiune cu promisia de exploatare companiei Gabriel Resources, iar procesul a fost în intentant în iulie 2015 când executivul era în continuare condus de Ponta.

„Guvernul Ponta şi compania Roşia Montană Gold Corporation s-au înţeles, practic, în 2013 pentru demararea proiectului. În documentele de la tribunal scrie negru pe alb că Victor Ponta recunoaște că a negociat cu RMGC demararea proiectului și le-a promis eliberarea celor 45 de avize necesare – inclusiv modificarea unor legi de mediu și de patrimoniu care protejau situl Roșia Montană. Speriat de reacția oamenilor, Ponta a dat înapoi, dar răul se produsese deja. A băgat statul român într-o situație gravă. Acesta este de fapt motivul pentru care compania minieră cere de la statul român azi miliarde de euro”, argumentea Cioloș..

El amintește, în acest sens, de o declarație făcută în trecut de Victor Ponta. „Cei de la Roșia Montană, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Băsescu președinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face. Cu siguranță vor cere despăgubiri, nu știu cât. Ținând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toți și cred că e corect să spunem acest lucru”, zicea premierul Ponta în 2015.

„Hai, Victor Ponta, fii curajos, asumă-ți răspunderea. Și explică-i și lui Marcel adevărul, că dacă pierdem acest proces este din cauza angajamentelor pe care tu le-ai luat față de companie fără a avea bază legală, ci pe promisiuni fără acoperire”, conchide Dacian Cioloș.

În 2017, în ultima zi de mandat a guvernului Cioloș, România a trimis dosarul pentru înscrierea Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO, iar dosarul a fost adoptat în vara lui 2021.

Compania minieră Gabriel Resources a replicat că înscrierea în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

În procesul judecat de tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), Gabriel Resources cere ca statul român să-i plătească despăgubiri de 3,3 miliarde dolari.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *