De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

De ce a fost orașul iranian Isfahan ținta atacului atribuit Israelului. Mesajul transmis Teheranului

Orașul iranian Isfahan, o țintă a atacului care a avut loc în noaptea de joi spre vineri și a fost atribuit Israelului, este un oraș strategic, deoarece adăpostește instalații nucleare, o bază aeriană majoră și fabrici asociate cu producția de drone iraniene, scrie The Guardian.

Potrivit agenției iraniene de presă Fars, trei explozii au avut loc în apropiere de Qahjavarestan, situat la 23 de kilometri est de orașul Isfahan, în centrul Iranului. Cu aeroportul internațional din Isfahan și baza aeriană Shekari în apropiere, locul ales nu a fost unul la întâmplare, scrie sursa citată.

Orașul Isfahan găzduiește o serie de facilități militare importante, printre care o instalație nucleară și fabrici asociate cu producția de drone. Mai exact, la Zerdenjan, în zona de sud-est a orașului Isfahan, se află o instalație de conversie a uraniului.

De altfel, provincia Isfahan este importantă pentru programul nuclear iranian. Cea mai cunoscută facilitate nucleară din acest domeniu, și anume instalația de îmbogățire a uraniului, funcționează la Natanz, la 120 de kilometri nord-est de orașul Isfahan.

Iranienii susțin că au dejucat atacul

Oficialii iranieni nu au oferit până acum multe informații despre aceste atacuri, limitându-se la a da asigurări că dețin situația sub control. „Mai multe” drone au fost „doborâte cu succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției spațiale iraniene, Hossein Dalirian.

După ce Teheranul a declarat că instalațiile sale nucleare „sunt în siguranță”, agenția semioficială de știri Tasnim a difuzat imagini din apropierea instalației de conversie a uraniului din Zerdenjan. Imaginile prezintă poziționarea unor sisteme antiaeriene. „Nu s-a întâmplat nimic”, afirmă reporterul.

Instalația de la Zerdenjan, a cărei construcție a început în 1999, operează trei mici reactoare de cercetare furnizate de China și gestionează alte activități pentru programul nuclear civil iranian. Se pare că acest sit a fost vizat de o explozie în noiembrie 2011.

În apropiere de Isfahan se află, de asemenea, o bază aeriană importantă care a găzduit vechea flotă iraniană de avioane de producție americană F-14 Tomcats, cumpărate înainte de Revoluția Islamică din 1979. Circulă informații că o instalație radar de la bază ar fi putut fi ținta intenționată a unui atac.

Potrivit The Guardian, la fel de importante sunt și facilitățile de armament din acest oraș precum și din împrejurimile sale. La începutul anului trecut, Israelul a fost acuzat de un atac asupra unei instalații avansate de producție de arme din Isfahan. La fel ca acum, atacul a implicat trei drone.

Tot acum, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că „nu există pagube” la siturile nucleare și a făcut un apel la reținere. „Instalațiile militare nu trebuie să devin ținte în cursul unor conflicte militare”, a transmis AIEA.

Un mesaj clar pentru Iran

Atacul de vineri nu a fost revendicat oficial de Israel, însă oficiali americani îl atribuie acestei țări, catalogându-l drept represalii după atacul de sâmbătă al Teheranului.

În paralel, un atac a avut loc în sudul Siriei. Conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), „israelienii au vizat o poziție radar a armatei siriene între provinciile As-Suwayda și Daraa”.

În opinia generalului-maior în rezervă Mark MacCarley, Israelul a transmis un mesaj clar Iranului prin ținta aleasă în atacul de vineri, și anume că pot copleși apărarea principalului său inamic din Orientul Mijlociu.

„Cred că a existat un proces de gândire foarte deliberat din partea Cabinetului de război din Israel. Israelienii trebuiau să riposteze (după atacul masiv iranian de sâmbăta trecută – n.r.), dar, în același timp, în cadrul acestor represalii există un mesaj, și anume: «Da, putem trece. Nu o mai faceți din nou. Dacă o faceți din nou, atunci se va dezlănțui iadul»”, a declarat generalul în rezervă MacCarley într-o intervenție la CNN.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *