De ce a fost redusă suspendarea Simonei Halep. Explicaţiile TAS cu privire la acuzaţiile aduse sportivei

De ce a fost redusă suspendarea Simonei Halep. Explicaţiile TAS cu privire la acuzaţiile aduse sportivei

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins marți, 5 martie, două acuzații împotriva Simonei Halep, utilizarea Roxadustat și pașaportul biologic. Pentru cazul Roxadustat, TAS a concluzionat că Halep a ieșit pozitiv din cauza unui supliment contaminat, nu din intenție, iar despre pașaportul biologic TAS a considerat că nu sunt dovezi clare care să demonstreze că Halep a încălcat regulile antidoping.

Acuzaţia legată de Roxadustat

În ceea ce priveşte acuzaţie legată de roxadustat, TAS a transmis că este responsabilitatea fiecărui jucător să se asigure că nicio substanţă interzisă nu pătrunde în corpul său, iar jucătorii sunt responsabili.

„În acest caz, s-a constatat că o substanţă interzisă (şi anume Roxadustat) era prezentă într-o probă recoltată de la doamnei Halep la 29 august 2022 în timpul US Open. Dna Halep nu a contestat răspunderea, în sensul că a acceptat acest lucru. Cu toate acestea, ea a contestat caracterul intenţionat al încălcării şi a susţinut că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări”, a explicat TAS în comunicatul citat de News.ro.

După ce a analizat toate dovezile, instanța de la Lausanne a ajuns la concluzia că Simona Halep nu a avut o responsabilitate semnificativă, vină sau neglijenţă semnificativă.

„Roxadustat a ajuns în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele premergătoare datei de 29 august 2022 şi Roxadustat, aşa cum a fost detectat în eşantionul ei, provenea din acel produs contaminat”, a precizat TAS, care a hotărât că fostul număr 1 mondial nu a încălcat intenționat regulile antidoping.

Acuzaţia privind paşaportul biologic

„În ceea ce priveşte acuzaţia referitoare la pașaportul biologic al doamnei Halep, ITIA (n.red. Agenția care a decis suspendarea de 4 ani) a avut sarcina de a stabili (conform standardului de satisfacţie confortabilă) că dna Halep a utilizat o substanţă interzisă şi/sau o metodă interzisă”, a transmis TAS.

Instanța de la Lausanne a precizat însă că decizia ITIA s-a bazat pe o probă de sânge luată pe 22 septembrie 2022, care a demonstrat încălcarea regulilor antidoping. Dar TAS a spus că ITIA trebuia să includă și rezultatele unei probe de sânge private, din 9 septembrie 2022, când Halep se recupera după o intervenție chirurgicală.

„Aceste rezultate, precum şi declaraţiile publice ale doamnei Halep potrivit cărora ea nu intenţiona să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra plauzibilităţii probei de dopaj scenariilor pe care s-a bazat ITIA”, și-a argumentat TAS poziția.

Drept urmare, „Comisia TAS nu a fost convinsă în mod satisfăcător că a avut loc o încălcare a regulilor antidoping” și a respins și această a doua acuzaţie.

Suspendare redusă pentru Simona Halep, de la 4 ani la 9 luni

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a redus pedeapsa Simonei Halep, acuzată de dopaj cu roxadustat, a anunțat marți, 5 martie, forul de la Lausanne. Sportiva a primit 9 luni de suspendare, în loc de 4 ani, cum a fost verdictul inițial.

Simona Halep nu a mai jucat din octombrie 2022, când a fost suspendată provizoriu, adică de 17 luni. Ultimul meci oficial a fost pe 29 august 2022, când a fost învinsă în turul 1 la US Open.

Primul turneu la care Halep poate participa este Miami Open, programat în perioada 19-31 martie, a notat GSP.ro. Constănțeanca nu mai apare însă în clasamentul WTA din cauza absenței îndelungate, ceea ce înseamnă că va fi nevoită să ceară un wildcard.

Cronologia cazului de dopaj

Pe 21 octombrie 2022, Simona Halep anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

Pe 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial era valabilă de la 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. 

Halep a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, iar recursul a fost depus pe 24 octombrie 2023 de echipa sa de avocați condusă de Howard Jacobs, avocatul american care a reprezentat unele dintre cele mai mari nume din sport. Audierile au avut loc în februarie 2024 pe durata a trei zile, iar verdictul a venit astăzi, 5 martie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *