De ce ardem de vii în spitale – Rafila a încercat să țină totul secret! HAOS în Sănătate

De ce ardem de vii în spitale – Rafila a încercat să țină totul secret! HAOS în Sănătate

În acest context, Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spunea cu subiect și predicat, în 2021, că în România există spitale care au instalaţii electrice în secțiile ATI nerevizuite. Oficialul declara că deține un raport care conține toate datele legate de infrastructura electrică a spitalelor.

Jurnaliștii i-au cerut ministrului o copie a raportului, dar s-au lovit de un refuz. Context.ro a deschis un proces în instanță, pe care l-a câștigat definitiv, după mai bine de un an și jumătate.

Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – 16 decembrie 2021: „Se face în permanenţă o evaluare a secţiilor de terapie intensivă. Chiar am un raport foarte recent, apropo de situaţia instalaţiilor electrice, care deservesc aceste secţii de terapie intensivă. Am fost şi eu tulburat citind acest raport – probabil o să vă punem la dispoziţie informaţii: există spitale care au instalaţii electrice nerevizuite, care sunt construite în intervalul 1890-1950. Oricât nu mă pricep eu la chestiunea cu instalaţiile electrice, cred că oricine îşi dă seama că astfel de spitale au probleme foarte serioase în ceea priveşte siguranţa pacienţilor”.

Așadar, ministrul știa că problemele sistemelor electrice pun în pericol viața pacienților. Rafila a încercat să țină datele la secret, invocând faptul că în acea perioadă activitatea Ministeruluiera încărcată din cauza pandemiei. După ce au obținut raportul, jurnaliștii de la context.ro au realizat o bază de date în care se poate vedea cât de veche este infrastructura electrică a spitalelor din România.

Datele oficiale arată că 8 spitale au instalațiile de la ATI vechi de peste 70 de ani, iar 17 spitale au secții de terapie intensivă care funcționează cu instalații electrice mai vechi de 50 de ani. La 51 de spitale, rețelele electrice de la terapie intensivă au între 50 și 20 de ani, iar în cazul a 95 de unități sanitare, secțiile ATI au rețele electrice de după 2000.

CÂT DE VECHI SUNT INSTALAȚIILE ATI DIN SPITALEpeste 70 de ani: 8 spitalepeste 50 de ani: 17 spitaleîntre 20 și 50 de ani: 51 spitalesub 20 de ani: 95 spitaleSURSA: Context.ro

Din raport reiese că în Spitalul Sighișoara se găsește cea mai veche rețea electrică, implementată în anul 1890. Conducerea spitalului a raportat că a fost refăcută partea exterioară a instalației, dar “partea inclusă în pereți”, veche de peste un secol, a rămas neschimbată.

Iar în paralel, unii reprezentanți ai spitalelor din țară au transmis situația propriilor instalații electrice.

21 spitale funcționează în clădiri mai vechi de 100 de ani. Doar 5 dintre acestea au refăcut instalația electrică în totalitate. Datele pentru restul spitalelor arată că doar 32 au reabilitat în totalitate instalația electrică, 84 doar parțial, iar 27 au o instalație nemodernizată.

CÂTE SPITALE AU INSTALAȚIILE ELECTRICE REABILITATESpitale care funcționează în clădiri mai vechi de 100 de ani: 21Instalații electrice refăcute: 5

TOTAL spitale care au instalațiile refăcute complet: 32SURSA: context.ro

Un exemplu este la Spitalul Colentina din Capitală care are 9 pavilioane construite în anii `30 și două în anii `70. Instalațiile electrice, la fel de vechi, nu au fost refăcute integral niciodată.

Care sunt costurile pentru siguranța spitalelor din țara noastră? Ei bine, conform raportului oficial realizat de Ministerul Sănătății care a analizat infrastructura electrică din 200 de spitale, unitățile aveau nevoie de peste 80 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea sistemelor electrice. Conform Ministerului Fondurilor Europene, lucrările finanțate prin acest program sunt încă în derulare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *