De ce se află o statuie cu bustul lui Lenin în Antarctica. Explicația îi va uimi pe mulți

De ce se află o statuie cu bustul lui Lenin în Antarctica. Explicația îi va uimi pe mulți

Antarctica este cel mai îndepărtat și cel mai friguros loc de pe Pământ. Zona a reprezentat mereu un punct de interes pentru exploratorii care au descoperit diverse forme de viață. Însă, cu siguranță, nimeni nu se aștepta ca în Antarctica să fie o statuie cu bustul lui Vladimir Lenin.

Cum a ajuns statuia de bronz a lui Lenin în Antarctica

Deși poate părea ciudat, în cel mai izolat și mai friguros loc de pe Pământ se află statuia cu bustul lui Vladimir Lenin. Bustul de bronz se află în zona cunoscută ca fiind revendicarea Australiei asupra teritoriului Antarctic. Însă, a spune că locul statuii este izolat ar fi, de fapt, o subestimare.

La 82 de grade sud de Ecuator se află ceea ce exploratorii numesc ”Polul Inaccesibilității.” Aici, se află punctul cel mai îndepărtat de pe continentul Arctic față de mare, în fiecare direcție. Acest pol îndepărtat are și cea mai scăzută temperatură anuală din lume, de -58,2 grade Celsius.

Având în vedere că drumul până aici nu este deloc unul ușor, mulți se întreabă cum a ajuns statuia de bronz cu bustul lui Lenin în zonă. În decembrie 1957, o echipă de 32 de exploratori sovietici a pornit de la baza lor de pe coastă într-o misiune de a ajunge la Polul Inaccesibilității.

Cu Războiul Rece în plină desfășurare în anii 1950, principalul scop al sovieticilor era acela de a-i depăși pe rivalii lor americani în Antarctica. Cu un an înaintea lor, americanii au reușit să stabilească o bază la Polul Sud al Antarcticii.

Pentru a-și face simțită prezența în zonă, în numele socialismului, sovieticii au trimis zece tractoare modificate cu sănii într-un convoi. În unul dintre tractoare, a fost încărcată statuia de bronz al lui Lenin, iar în altul se afla stația de cercetare.

Bustul de bronz al lui Lenin a fost transportat cu mare atenție de către echipa de exploratori. Sursa foto: captură Youtube

În prezent, bustul liderului sovietic a devenit monument istoric

Din păcate, scopul lor nu a fost atins. La fel ca multe alte expediții anterioare, sovieticii au eșuat și nu au mai ajuns la destinație. Furtunile au reprezentat un mare impediment pentru ei, dar, nu au renunțat atât de ușor. Rușii au lăsat într-o căsuță mică patru bărbați pentru anul următor.

Documentele istorice care vorbesc despre această expediție menționează că popasul de iarnă a fost ”dur și neprevăzut”. Însă, sovieticii au supraviețuit. În anul următor, rușii și-au continuat planul și au trimis o altă echipă care i-a cooptat și pe camarazii de pe drum.

Aceștia au traversat 2100 de kilometri de gheață și zăpadă, echivalentul a jumătate din lățimea Australiei. Expediția rușilor până la cel mai îndepărtat pol a durat 4 luni, ajungând acolo în iarna anului 1958.

Pentru a celebra reușita, echipa de exploratori a încununat toată aventura cu statuia liderului revoluționar. Bustul lui Lenin a fost instalat deasupra cabinei radio, iar fața sa privește mereu către direcția Moscovei.

În prezent, statuia lui Lenin a ajuns un punct de bifat de către pasionații de aventură care ajung în zonă. Trecerea timpului și-a pus amprenta asupra sa, din bustul generos de altă dată rămânând o parte mică din corpul lui Lenin la vedere. Locul este un monument istoric înregistrat la organizația internațională care supraveghează Antarctica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *