De ce sunt pisicile campioane absolute la somn – Când e nevoie de medicul veterinar: Semnele unor afecțiuni grave

De ce sunt pisicile campioane absolute la somn – Când e nevoie de medicul veterinar: Semnele unor afecțiuni grave

 

De ce dorm pisicile mai mult decât oamenii

 

Cei care adoptă pentru prima oară o pisică se întreabă temători de ce pisica doarme atât de mult. 

Somnoroasele pisici dorm 16 ore sau mai mult în fiecare zi, mai mult decât orice alt mamifer, cu excepția oposumului și a unor lilieci.

Spre deosebire de pisici, care dorm aproape două treimi din viață, oamenii își petrec dormind o treime din viață. 

Potrivit numeroaselor studii făcute de oamenii de știință, un om doarme aproximativ 25 de ani din viață, adică o treime. Asta dacă se consideră că o persoană adultă adoarme în 7 minute și are un somn de aproximativ 7-8 ore, perioada optimă, susțin medicii. Dacă s-ar pune cap la cap numărul total de ore dormite, o persoană doarme aproximativ 25 de ani în întreaga viaţă (o treime de viaţă), doar 50 de ani petrecându-i în mod activ.

În sălbăticie, pisica, acest animal nocturn, doarme ziua pentru a avea suficientă energie să vâneze noapte de noapte. Chiar dacă această activitate nu mai este o preocupare pentru pisica de apartament, aceste animale se nasc și își păstrează toată viața acest instinct primar.

Pisicile sunt cele mai active la răsărit și la apus. De aceea le place să se joace în aceste momente și pot deranja proprietarii obosiți cu mieunături de trezire și explozii de plină activitate, cu elergături prin toată casa și peste paturi, scaune. Dar pisicile se adaptează oamenilor cu care împart spațiul și dorm conform programului lor. Astfel că pisicile dorm când ești plecat și petrec mai mult timp treze atunci când ești acasă.

 

Câte ore doarme o pisică în fiecare zi

 

Deși pare uimitor de mult, pentru o pisică este normal să doarmă trei sferturi dintr-o zi.

O pisică doarme între 12-18 ore pezi. Această perioadă este mai mare la pisicuțele în creștere și la cele în vârstă. Pisoii au nevoie de foarte multă energie pentru a susține procesul de creștere, deci de o perioadă mai lungă de somn pentru a-și reface rezervele. Pe de altă parte, chiar dacă nu mai folosesc energia în procesul de creștere, pisicile senioare obosesc mai repede, și, de aceea, organismul lor are nevoie de o perioadă mai îndelungată de recuperare.

În timp ce picotește, o pisică se întinde, în general, cu capul ridicat și cu labele înfipte sub el. Uneori chiar doarme în poziția așezat, caz în care mușchii i se înțepenesc pentru a o ține în poziție verticală. În acest fel este gata de acțiune dacă se ivește ocazia.

Când pisicuța trece de la somnul ușor la cel profund, corpul său se relaxează; se întinde și se rostogolește într-o parte.

În 1958, William Dement a descoperit somnul REM (Rapid Eye Movement sleep) la pisici. În același timp, fiziologul francez Michael Jouvet a anunțat ceea ce a fost numită „epoca de aur” a cercetării somnului. Jouvet a numit somn REM somn paradoxal. Jouvet a ales termenul „paradoxal” (care înseamnă ciudat sau contradictoriu) deoarece în această fază a somnului animalele au prezentat semne biologice similare cu cele ale unui animal treaz. S-a teoretizat că poate își ”jucau” visele în somn.

 

Cum dorm pisicile

 

Chiar dacă vânau noaptea, ziua pisicile trebuiau să rămână vigilente că să preîntâmpine orice atac din partea prădătorilor, acest aspect face că atât felinele sălbatice, cât și pufoșeniile din casele noastre, să aibă un somn polifazic. Acest lucru înseamnă că în decursul unei zile, pisica prezintă mai multe reprize de somn cu o durata intre 50 și 113 minute. Se pare că în acest interval doar 25 la sută reprezintă somnul profund. Pentru că în cea mai mare parte pisicile au un somn ușor, de veghe, fiind capabile să se trezească în orice secundă.

Când este trează, creierul pisicii transmite unde cu mici vârfuri dese și neregulate. Însă când ațipește, creierul pisicii produce unde lungi, neregulate, numite somn cu undă lentă, care durează de obicei în total 15 – 30 de minute.

 

Cum ne dăm seama dacă pisica doarme adânc?

 

Pisica poate fi surprinsă într-una din cele două etape ale somnului. Dacă animalul tău doarme cu ochii semideschiși, își rotește urechile, tremură din coadă, află că se găsește în faza de somn superficial, deci este gata să se trezească oricând.

Dacă observi că tremură din lăbuțe, ca și cum merge, zvâcnește din mustăți, ei bine, pisica ta doarme adânc, și este cazul să nu-i tulburi somnul.

Se întâmplă chiar să-ți surprinzi felina că sforăie, ceea ce este absolut normal, mai ales dacă este vorba despre o rasă cu bot scurt.

Poziția de somn în formă de covrig, cu capul la coadă,  îi permite pisicii atât să-și conserve căldura, dar este și un instinct primar prin care animalul își protejează organele vitale.

Când doarme cu labele întinse, pe spate, cu burtica expusă, este cea mai expresivă poziție de deplină siguranță în care se află pisica.

 

Unde preferă o pisică să doarmă?

 

Alegerea locului ideal este adesea o adevărată curiozitate pentru cei care conviețuiesc cu aceste animale. Iată câteva locuri pe care le preferă micile feline, dar și de ce se simt cel mai bine doar acolo.

CUTIILE. Pisica adoarme în cutii. Această alegere se bazează pe nevoia de intimitate, cât și de întuneric. Pentru a fi ferite de lumina deranjantă, uneori, felinele pot fi chiar surprinse că dorm cu lăbuțele peste ochișori. Pentru a le a asigura această cerință un culcuș iglu este o alegere potrivită.

PĂTURILE. Felinele se refugiază pe sub pături și, mai ales, dacă acestea sunt din materiale moi și călduroase. Este o alegere cât se poate de normală, deoarece felinele sunt mari iubitoare de căldură. Tocmai din acest motiv te trezești adesea că pisica doarme peste picioarele tale sau chiar lângă capul tău.

DULAPURILE ȘI UȘILE. Pisicile dorm pe șifonier sau chiar pe tocul ușii. Refugiile aflate la înălțime le conferă o vedere panoramică, dar și un plus de intimitate și siguranță. Acesta este unul din motivele pentru care ansamblurile de joacă sunt prevăzute în partea superioară cu un coșuleț pentru odihnă.

Ce înseamnă somn anormal – Când trebuie să se meargă cu pisica la medicul veterinar

 

Somnul și locurile alese cât și preferințele pentru somn ale felinelor noastre sunt ușor de remarcat de către fiecare dintre cei care au ca animal de companie o pisicuță.

Când nu este normal și este nevoie de consultul medicului veterinar devine o necesitate.

Perioade prea mari de somn, pot fi întâlnite în diferite afecțiuni: boli renale, surditate, hipotiroidism. Aceste situații sunt însoțite adesea și de modificări ale stării generale și letargie.

Perioade prea scurte de somn: lipsă de activitate, hipertiroidism, boli imunitare.

Pentru a stimula pisicuțele inactive, poți apela la jucăriile interactive care sunt de un real folos în a le ajuta să scape de excesul de energie. 

Este foarte important să nu întrerupem somnul pisicii și/sau să nu îi impunem în timpul afectat somnului o activitate, oricare ar fi ea, fie antrenament, fie joacă, fie orice altceva, potrivit eva.ro. Pisica va deveni confuză și irascibilă la început, putând apărea chiar probleme medicale grave în timp dacă îi este întrerupt somnul.

Dacă animalul tău este sănătos, mănâncă normal și este activ, nu este bine să îi tulburăm somnul. În timpul somnului organismul se reface, imunitatea crește, hormonii își reglează activitatea, practic somnul este cel care îmbunătățește atât sănătatea fizică, cât și pe cea emoțională.

Sursa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *