Decizia Indiei de a interzice exporturile de orez creează îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor la alimente în lume

Decizia Indiei de a interzice exporturile de orez creează îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor la alimente în lume

India a introdus o interdicție imediată asupra exporturilor de orez alb non-basmati pentru a reduce inflația internă, după ce ploile abundente au afectat recoltele interne, ceea ce a ridicat temeri privind noi creșteri ale prețurilor la produsele alimentare la nivel mondial, potrivit The Guardian.

Interdicția vine după eșecul unei taxe de 20% pe exporturile internaționale introduse în septembrie pentru a reduce cererea externă, care a crescut vertiginos după ce condițiile climatice extreme au afectat producția din anumite țări, iar cererea a crescut pe fondul întreruperii aprovizionării cu cereale, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.

India este cel mai mare exportator de orez din lume, reprezentând peste 40% din livrările globale. Deși interdicția nu se aplică orezului basmati de calitate superioară – cel mai cunoscut soi din India – orezul alb non-basmati reprezintă aproximativ 25% din exporturi.

Interzicerea de către India a exporturilor de orez generează temeri legate de creșterea globală a prețurilor la alimente.

Vânzările internaționale de orez indian au crescut cu 35% până în iunie, contribuind la o creștere de 3% a prețurilor interne numai în ultima lună. Potrivit Ministerului indian al Consumatorilor, Alimentației și Distribuției Publice, populația din India plătește pentru orez cu 11,5% mai mult decât în urmă cu un an.

Guvernul indian a declarat că interdicția, introdusă joi seara, va „asigura o disponibilitate adecvată de orez alb non-basmati pe piața indiană” și va duce la scăderea prețurilor pentru consumatorii interni.

Inflația alimentară în creștere a pus presiune asupra guvernului BJP din Delhi în perspectiva alegerilor naționale de anul viitor și a alegerilor la nivel de state din lunile următoare.

Există noi temeri că o nouă criză alimentară globală ar putea apărea la orizont după ce Rusia s-a retras la începutul acestei săptămâni dintr-un acord încheiat de un an sub egida ONU, care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, afirmând că decizia sa de a ieși este definitivă.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *