Decizia SUA de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie, un nou pas spre un război mondial, spune ambasadorul Rusiei la Washington

Decizia SUA de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie, un nou pas spre un război mondial, spune ambasadorul Rusiei la Washington

Statele Unite ale Americii au decis să furnizeze muniții cu dispersie Kievului “din disperare”, dar această măsură nu va afecta determinarea Rusiei de a-și atinge obiectivele “operațiunii militare speciale” din Ucraina, a declarat vineri, 7 iulie, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, potrivit agenției oficiale ruse de presă TASS.

“Munițiile cu dispersie sunt un gest disperat. Această măsură arată că SUA și sateliții lor au realizat că sunt neputincioși. Cu toate acestea, ei nu vor să recunoască propriile eșecuri și prăbușirea încercărilor forțelor ucrainene de a desfășura o ofensivă împotriva regiunilor ruse (referire la cele patru provincii ucrainene anexate anul trecut de Moscova, n.r.). De aici și această ultimă nebunie din partea lor”, a afirmat diplomatul rus.

Antonov a mai spus că, în opinia lui, prin creșterea mizei în conflictul ucrainean, Washingtonul aduce omenirea mai aproape de al treilea război mondial.

“Nivelul actual al provocărilor americane este într-adevăr peste așteptări, aducând omenirea mai aproape de un nou război mondial. Statele Unite sunt atât de obsedate de ideea de a învinge Rusia încât nu realizează gravitatea acțiunilor lor. Ele nu fac decât să crească numărul victimelor și să prelungească agonia regimului de la Kiev”, a continuat el.

Ambasadorul rus a mai susținut că Washingtonul a închis ochii la victimele civile, nu a ținut cont de îngrijorările secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a ridicat din umeri la obiecțiile aliaților săi.

“Cruzimea și cinismul cu care Washingtonul a abordat problema transferului de arme letale către Kiev sunt uluitoare. Administrația (Biden, n.r.) a ignorat complet experții, activiștii pentru drepturile omului și legiuitorii care au exprimat argumente potrivit cărora această mișcare ar fi inumană. A închis ochii la victimele civile. Acum există riscul ca submunițiile (bombele cu fragmentație, n.r.) să arunce în aer civili nevinovați pentru mulți ani de acum înainte din cauza a ceea ce fac SUA”, a adăugat Anatoli Antonov.

Potrivit ambasadorului rus în SUA, canalizarea armelor occidentale în Ucraina nu va putea afecta eforturile Rusiei de a atinge obiectivele “operațiunii sale militare speciale, care vizează eradicarea amenințărilor la adresa securității Federației Ruse, inclusiv a nazismului care a fost alimentat în Ucraina”.

Munițiie cu dispersie

Minițiile cu dispersie (denumite și bombe cu fragmentație) pot conține sute de submuniții. Atunci când bomba este detonată în aer, submunițiile sunt împrăștiate pe o suprafață de zeci de metri pătrați. Unele dintre ele nu explodează imediat și rămân la sol, reprezentând o amenințare pentru civili mult timp după ce conflictul s-a încheiat. La Convenția privind munițiile cu dispersie, adoptată în 2008, au aderat 111 țări, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, iar alte 12 state au semnat-o, dar nu au ratificat-o încă.

Însă SUA și Ucraina nu sunt semnatare ale interdicției.

Potrivit organizației internaționale pentru drepturile omului Human Rights Watch, proporția de submuniții neexplodate este, de obicei, mult mai mare decât cea declarată.

Conform CNN, SUA au un stoc de muniții cu dispersie cunoscute sub numele de DPICM sau muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare, pe care nu le mai folosesc după ce le-au eliminat treptat în 2016.

Biden a anunțat “decizia dificilă” de a trimite Kievului bombe cu dispersie

Declarațiile ambasadorului rus la Washington vin în contextul în care Casa Albă a confirmat oficial, vineri, decizia de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a precizat într-un briefing de presă că președintele Joe Biden și consilierii săi au luat această decizie în mod unanim.

„Ucraina a solicitat muniții cu dispersie pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești. Concluzia este următoarea: recunoaștem că munițiile cu dispersie reprezintă un risc, dar există, de asemenea, un risc dacă rușii cuceresc mai mult teritoriu”, a spus Sullivan.

“Există, de asemenea, un risc masiv de vătămare a civililor dacă trupele și tancurile rusești străpung pozițiile ucrainene și cuceresc mai mult teritoriu ucrainean și subjugă mai mulți civili ucraineni, deoarece Ucraina nu are suficientă artilerie”, a mai spus consilierul. „Acest lucru este intolerabil pentru noi. Nu vom lăsa Ucraina fără apărare”, a punctat oficialul de la Casa Albă.

Ulterior, președintele Joe Biden a explicat, într-un interviu acordat CNN, că a fost o “decizie dificilă” să furnizeze pentru prima dată bombe cu fragmentație Ucrainei, dar că, în cele din urmă, a fost convins să trimită aceste arme controversate deoarece Kievul are nevoie de muniție în contraofensiva sa împotriva Rusiei.

Biden a precizat că munițiile cu dispersie sunt trimise ca „perioadă de tranziție” până când SUA vor putea produce mai multă artilerie de 155 mm – principalele obuze folosite de armata ucraineană.

„Acesta este un război legat de muniții. Ei (ucrainenii, n.r.) rămân fără aceste muniții, iar noi nu prea avem”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

„Și astfel, ceea ce am făcut în cele din urmă, am acceptat recomandarea Departamentului Apărării de a permite această perioadă de tranziție, până când vom obține mai multe arme de 155 de mm, aceste obuze, pentru ucraineni”, a mai spus președintele american.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *