Deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB după primele două luni din 2024. În februarie, acesta a crescut de aproape trei ori / În aceeași perioadă a anului trecut era de doar 1,07% din PIB

Deficitul bugetar a urcat la 1,67% din PIB după primele două luni din 2024. În februarie, acesta a crescut de aproape trei ori / În aceeași perioadă a anului trecut era de doar 1,07% din PIB

Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB, arată datele publicate de Ministerul de Finanțe. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul era de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB.

Puterea susține că „nu este o catastrofă deficitul bugetar”, pe când Opoziția acuză că „ne ducem pe o traiectorie de faliment a țării”.

 

Deficit de 28,99 miliarde de lei după primele două luni din 2024

 

În condiţiile în care, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a fost 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, înseamnă că, în februarie, deficitul bugetar a urcat de aproape trei ori, explică Agerpres.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB, faţă de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023”, precizează Ministerul de Finanțe.

Veniturile totale au însumat 86,67 miliarde de lei, în creştere cu 17,2% (an/an), iar dinamica acestora a fost susţinută cu precădere de evoluţia încasărilor din contribuţii de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii şi accize.

Pe de altă parte, cheltuielile de 115,66 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 27,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Asta pentru că au crescut mai multe tipuri de cheltuieli, de exemplu cele cu bunurile și serviciile (+25,5%, ajungând la 14,39 miliarde de lei), cheltuielile legate de bugetele locale (+27,9%), bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de (+11,8%), cheltuielile cu asistenţa socială (+11,8%, ajungând la 38,74 miliarde de lei).

Asta în condițiile în care bugetul pentru acest an este construit pe un deficit în scădere la 5% din PIB, de la 5,68% din PIB în 2023. Recent, reprezentanții Comisiei Europene au atras atenția că, totuși, am putea încheia anul chiar cu un deficit de 7%.

 

Drulă: Ne ducem pe o traiectorie de faliment a țării

 

Luni, când încă Ministerul Finanțelor nu publicase aceste date, deși era ultima zi, Cătălin Drulă, președintele USR, acuzase că „ne ducem pe o traiectorie de faliment a țării”.

„Ce-i doare pe oameni: cea mai mare inflație în Europa două luni la rând, cele mai mari scumpiri în continuare de departe. Media europeană e la mai puțin de jumătate din cât e inflația în România. La noi e 7%. A venit Comisia Europeană și a spus că deficitul va fi anul acesta 7%, a spus că stăm jalnic cu PNRR, că stăm foarte prost cu finanțele țării. (…)

Azi (luni – n.r.) trebuia să iasă deficitul la două luni. Nu l-a anunțat dl Boloș… Vă spun că eu îl am pe surse: e 30 de miliarde de lei. 30 de miliarde de lei pe primele două luni e ceva enorm! Acum câțiva ani, 30 de miliarde era deficitul României pe un an întreg.

Ne ducem pe o traiectorie de faliment a țării. Deja primarii țipă după fondurile care nu mai vin de la Guvern, business-urile sunt sufocate”, a declarat Cătălin Drulă, pentru B1 TV.

 

Ciolacu: Nu este o catastrofă deficitul bugetar

 

În schimb, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, marți, că „nu este o catastrofă deficitul”, ba chiar că anul acesta s-ar putea să avem cea mai mare creștere economică din Europa.

„Nu este o catastrofă deficitul. (…) Ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *