Descoperire fascinantă în știință: Oamenii de acum mii de ani locuiau în interiorul unui tunel de lavă

RMAG news

Când vine vorba de găsirea adăpostului, strămoșii noștri pur și simplu trebuiau să se descurce. Un exemplu? În deșerturile Arabiei Saudite, unii dintre ei, se pare, căutau refugiu de căldura opresivă trăind în ruinele subterane ale activității vulcanice.

Unde locuiau oamenii preistorici

Conform unui nou studiu publicat în PLOS One, arheologii au descoperit urmele locuirii umane într-un tunel de lavă, unde rocile topite și-au făcut drum prin pământ – un exemplu fascinant de antic întâlnind modernul, având în vedere că recent oamenii de știință au sugerat că astronauții ar putea construi o bază în structuri similare pe Lună și Marte.

Tunelul de lavă lung de aproape un kilometru, cunoscut sub numele de Umm Jirsan, este primul excavat în țară, oferind – într-o altă premieră – dovezi convingătoare ale locuirii umane în aceste caracteristici subterane din Peninsula Arabă. În interiorul său, cercetătorii au descoperit atât resturi de animale, cât și oase umane, precum și unelte de piatră datând de cel puțin 7.000 de ani în urmă.

„Este cu adevărat prima dovadă clară că oamenii au locuit în aceste peșteri”, a declarat coautorul studiului, Mathew Stewart, un paleontolog de la Universitatea Griffith din Australia, pentru The New York Times.

Ce spun cercetătorii

Nu este greu de înțeles ce face tunelul de lavă un loc atrăgător, chiar dacă adâncimile sale întunecate și sumbre pot părea puțin primitoare. Deasupra, peisajul este un „deșert de bazalt fierbinte, uscat și plat”, a declarat Stewart pentru New Scientist.

„Dar când ești în jos în tunelul de lavă, este mult mai răcoros. Este foarte adăpostit și ar fi fost un loc excelent de refugiu”, a adăugat el.

Arheologii au întâmpinat propriile lor provocări cu căldura. Combinate cu clima uscată și aridă și vânturile puternice, deșertul nu este un mediu potrivit pentru conservarea materialelor organice. Acest lucru a făcut dificilă documentarea precisă a modului în care oamenii neolitici au migrat și s-au stabilit în Peninsula Arabă.

Aceasta a fost o motivare suficientă pentru a privi în jos. În zona din jur, cercetătorii descoperiseră anterior artă rupestră la intrarea într-un alt tunel de lavă.

Umm Jirsan ascundea și mai multe secrete. Împreună cu oasele umane, cercetătorii au găsit oasele animalelor aduse probabil acolo de oameni. Fragmentele uneltelor de obsidian – unelte confecționate din rocă vulcanică extrem de ascuțită – au fost de asemenea descoperite, împreună cu un fragment de ceramică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *