Descoperire incredibilă: Creaturi complexe au apărut pe Pământ acum peste 500 de milioane de ani

Descoperire incredibilă: Creaturi complexe au apărut pe Pământ acum peste 500 de milioane de ani

Cercetătorii dezvăluie misterul vieții complexe de acum peste 500 de milioane de ani.

Un nou studiu sugerează că acel colaps câmpului magnetic al Pământului, care a avut loc acum aproximativ 591 de milioane de ani, ar fi putut juca un rol esențial în apariția vieții complexe pe Terra.

Creaturi complexe pe Terra, acum milioane de ani

Această perioadă coincide cu Epoca Ediacarană, când primele animale complexe au început să apară pe fundul oceanelor, pe măsură ce procentul de oxigen din atmosferă și ocean a crescut.

Aceste creaturi stranii, care abia semănau cu viața de astăzi, includeau forme de viață asemănătoare ca forme cu evantaie moi, tuburi, gogoși și discuri, precum Dickinsonia, care putea crește până la 1,4 metri în lungime, și molusca Kimberella, asemănătoare cu un melc. Înainte de această perioadă, viața era în mare parte unicelulară și microscopică.

Dickinsonia

Ce spun cercetătorii

Cercetătorii cred că un câmp magnetic slab ar fi putut duce la o creștere a oxigenului în atmosferă, permițând evoluția vieții complexe timpurii. Descoperirea slăbirii prelungite a câmpului magnetic al Pământului a ajutat, de asemenea, la rezolvarea unui mister geologic de lungă durată privind momentul formării nucleului intern solid al Pământului.

Intensitatea câmpului magnetic al Pământului este cunoscută pentru fluctuațiile sale de-a lungul timpului, iar cristalele păstrate în roci conțin particule magnetice minuscule care înregistrează intensitatea câmpului magnetic al Pământului. Primele dovezi ale slăbirii semnificative a câmpului magnetic în această perioadă au venit în 2019 din studiul unor roci vechi de 565 de milioane de ani din Quebec, care sugerau că câmpul era de zece ori mai slab decât astăzi.

Așadar, acum 500 de milioane de ani, planeta noastră era complet diferită în comparație cu ceea ce cunoaștem astăzi, iar viața pe Pământ era la începuturile sale. În acea perioadă, cunoscută sub numele de Perioada Cambriană timpurie, viața maritimă era dominantă, iar o gamă variată de organisme trăiau în oceanele străvechi.

Printre acestea se numărau primele forme de viață multicelulare, precum trilobiții, unele dintre cele mai vechi și mai fascinante creaturi fosile cunoscute. Aceste animale primitive, alături de bureții, meduzele și alte organisme simple, au jucat un rol crucial în evoluția vieții pe Pământ, deschizând calea pentru apariția ulterioară a unor forme de viață mai complexe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *