Descoperire științifică uimitoare: Broaștele cu ochi în formă de inimă îți „topesc” inima

Descoperire științifică uimitoare: Broaștele cu ochi în formă de inimă îți „topesc” inima

O broască țestoasă cu pupile în formă de inimă atrage atenția oamenilor.

Broasca țestoasă cu burtă galbenă cucerește inimile chiar și celor mai reticenți admiratori de amfibieni, fiind un mic amfibian adorabil cu pupile în formă de inimă. Ce înseamnă exact forma pupilei în ceea ce privește vederea broaștei țestoase nu este cunoscut cu certitudine, dar diversitatea uimitoare a formei pupilei ne-a învățat că asocierile anterioare cu forma pupilei și stilul de viață ar putea să nu se aplice la amfibieni.

Broasca țestoasă adorabilă

Broaștele țestoase cu burtă galbenă, Bombina sp., sunt bine adaptate pentru viața de mlaștină, fiind maro-cenușiu pe partea superioară, cu burtă galbenă. Hibernează pentru o perioadă lungă peste iarnă și apoi iese primăvara, pentru sezonul de împerechere.

Pe măsură ce își caută dragostea, viziunea lor este ghidată de pupilele în formă de inimă care sunt doar una dintre multele forme ciudate ale pupilei văzute la anuri, care este grupul de amfibieni ce cuprinde broaștele și țestoasele.

Ce au descoperit cercetătorii

Un studiu a decis să se avânte în lumea stranie a formei pupilei la anuri, analizând imagini ale a 3,200 de specii. Pupila la anuri este o structură foarte plastică. Cercetătorii nu au găsit o corelație semnificativă între forma pupilei și obiceiurile animalelor, cu excepția faptului că anurii acvatici păreau să aibă mai des pupile circulare.

„Unii autori au testat asocierea dintre forma pupilei și activitatea diurnă pentru unele clase de amniote”, a scris N. Cervino et al.

„Au arătat o corelație semnificativă între forma pupilei și nișa ecologică (activitatea diurnă, modul de căutare de hrana), unde mamiferele erbivore (pradă) sunt susceptibile să aibă pupile orizontale, iar prădătorii diurni, pupile circulare. Cu toate acestea, rezultatele noastre sugerează că la anuri, aceste inferențe nu se aplică, indicând necesitatea de a explora alți factori potențiali ai evoluției pupilei”.

Unul dintre acei autori a fost investigatorul principal Marty Banks de la Laboratorul Banks, laboratorul de percepție vizuală spațială al UC Berkeley, care a declarat pentru IFLScience că exista o excepție curioasă în formele pupilei animalelor pe care le-au studiat: „Există o excepție foarte clară pentru care nu avem nicio explicație: mangusta”, a spus Banks pentru IFLScience. „Este un mic mamifer carnivor care are ochii în partea din față a capului. Deci, te-ai aștepta să aibă fie o pupilă îngustă verticală, fie o pupilă rotundă, dar au pupile orizontale. Acest animal nu se potrivește deloc cu explicația noastră”.

Fie că sunt în formă de inimă sau orizontale, este clar că există mai mult decât pare la pupila ochiului acestor creaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *