Descoperire uimitoare în Sistemul Solar. Ce este „Lacul de lavă neted ca sticla”

Descoperire uimitoare în Sistemul Solar. Ce este „Lacul de lavă neted ca sticla”

Descoperire uimitoare în Sistemul Solar. Ce este „lacul de lavă neted ca sticla” care are o lungime de 200 de kilometri și care a primit, în realitate, denumirea de Loki Patera. I-a uimit pe oamenii de știință din lumea întreagă.

Identificare surprinzătoare în Sistemul Solar. Experții au spus ce înseamnă „lacul de lavă neted ca sticla” și unde se află

Identificare surprinzătoare în Sistemul Solar. Experții au spus ce înseamnă „lacul de lavă neted ca sticla” și unde se află. NASA a dezvăluit că se află pe Io, una dintre Lunile planetei Jupiter. Io are sute de vulcani activi pe suprafața sa.

Erupțiile acestui lac sunt atât de puternice încât pot fi văzute de pe Pământ, cu ajutorul unui telescop. Descoperirea acestui lac a fost posibilă datorită sondei Juno, care a surprins 1.500 de kilometri de pe suprafața Lunii Io în intervalul decembrie 2023 – ianuarie 2024.

Loki Patera, așa cum a fost numit acest lac de lavă de pe suprafața Io, are o lungime de 200 de kilometri. Experții au fost uimiți când l-au găsit și l-au monitorizat timp de mai multe decenii. Se găsește deasupra bazinelor de magmă care se ascund sub suprafața Io.

Specialiștii de la NASA au transmis că lava din mijlocul lacului se răcește și marginile sunt delimitate de magmă topită. Scott Bolton, investigatorul principal pentru misiunea Juno, a declarat că fotografiile refăcute tridimensional au scos la iveală și un relief spectaculos: munți abrupți.

„Io este pur și simplu plin de vulcani și i-am surprins pe câțiva dintre ei în acțiune. Avem, de asemenea, niște fotografii grozave și alte date despre un lac de lavă de 200 de kilometri, numit Loki Patera.

E un detaliu extraordinar pentru că arată aceste insule bizare prinse în mijlocul unui lac de magmă care e îngrădit de lavă fierbinte”, a spus Scott Bolton în cadrul European Geophysical Union General Assembly de la Viena, conform livescience.com.

Cum arată „lacul de lavă neted ca sticla”

„Reflecția spectaculoasă pe care instrumentele noastre au surprins-o sugerează că anumite porțiuni din suprafața Io sunt netede ca sticla”, a mai declarat Scott Bolton despre descoperirea uimitoare. Acest lucru amintește de sticla obsidiană de pe Pământ, creată de vulcani.

NASA a analizat în detaliu „lacul de lavă neted ca sticla” astfel încât experții au observat că în centrul lacului se află mai multe insule de rocă. Cercetătorii cred că roca lichidă este din sulf topit sau din rocă silicată. Pe de altă parte, erupțiile vulcanice au rolul de a ajuta luna să elibereze presiunea gravitațională.

Io a fost studiat până la ora actuală de mai multe nave spațiale, inclusiv sondele Pioneer și Voyager, în anii 1970, și sonda spațială Galileo, în anii 1990. În momentul de față, dezvăluirile lui Juno îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mult mai bine activitatea vulcanică a lunii.

Jupiter, planeta cu zeci de sateliți naturali

Jupiter este o planetă care are zeci de sateliți naturali (Luni). Oamenii de știință au dezvăluit că este vorba de 92, însă un studiu recent a descoperit alți 12 sateliți care orbitează în jurul planetei, care e cea mai mare din Sistemul Solar.

Poate fi recunoscută foarte ușor pentru că are un aspect inedit. Are o mare pată roșie și cercuri care o înconjoară. Aceste Luni ar fi de dimensiuni mici, spun cercetătorii. Sunt șanse mari ca „lacul de lavă neted ca sticla” să nu fie unic în acest sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *