Dieta care ar putea încetini efectele bolii Alzheimer. Ce au descoperit oamenii de știință

RMAG news

Știm că o serie de factori contribuie la riscul de Alzheimer, inclusiv compoziția bacteriilor intestinale. Prin urmare, are sens că dieta Keto ar putea avea o anumită influență.

Un nou studiu a descoperit că un compus crescut de dietele cetogenice, care sunt sărace în carbohidrați și mai bogate în proteine și grăsimi, poate întârzia stadiile incipiente ale pierderii de memorie legate de Alzheimer la șoareci.

Cheia acestei noi descoperiri realizate de o echipă condusă de Univeristatea din California, Davis (UCD), este molecula beta-hidroxibutirat (BHB), al cărei nivel este crescut de dieta ketogenică.

Ce spun oamenii de știință despre „dieta” minune

„Datele susțin ideea că dieta ketogenică în general, și BHB în mod specific, întârzie deficiența cognitivă ușoară și poate întârzia apariția bolii Alzheimer la scară completă”, a declarat biochimistul Gino Cortopassi, de la UCD.

Dieta keto a fost mult timp legată de pierderea în greutate și de alte beneficii pentru sănătate. De fapt, unii dintre aceiași cercetători au descoperit deja la șoareci că este asociată cu o viață mai lungă și cu menținerea unei sănătăți mai bune pentru o perioadă mai lungă.

Dieta schimbă metabolismul organismului, astfel încât, în loc să folosească glucoza pentru energie, arde grăsimile alimentare și stocate, producând cetonă pentru combustibil în loc de glucoză.

Fără niveluri crescute de glucoză, nivelurile de insulină nu mai cresc și nu mai scad după mese, reducând pofta de mâncare ulterioară.

Cum funcționează, de fapt

În acest studiu, BHB-ul suplimentar produs de dieta keto a demonstrat că are un efect pozitiv asupra creierului, menținând efectiv roțile acestuia în mișcare, roți care pot deveni mai lente la vârsta înaintată.

„Am observat capacități uimitoare ale BHB-ului de a îmbunătăți funcția sinapselor, structuri mici care conectează toate celulele nervoase din creier”, a declarat Izumi Maezawa, patolog la UCD.

„Odată ce celulele nervoase sunt mai bine conectate, problemele de memorie în deficiența cognitivă ușoară sunt îmbunătățite”, a mai spus omul de știință.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *