Diferența dintre pașaport simplu electronic și simplu temporar

Diferența dintre pașaport simplu electronic și simplu temporar

Dacă ți-ai propus ca în vacanța de vară să călătorești într-o țară care nu este membră a Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie, atunci trebuie să știi că vei avea nevoie de un pașaport simplu electronic. În cazul copiilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, acest tip de pașaport este obligatoriu, indiferent de destinație.

Înainte de 1 ianuarie 2007, dată la care România a devenit țară membră a Uniunii Europene cu drepturi depline, pașapoartele erau simple, adică nu conțineau date electronice. Documentul de călătorie avea doar o fotografie și nu exista nici procedura de luare a amprentelor. Dacă din diverse motive nu dorești să ți se elibereze un pașaport electronic, adică, practic, nu vrei să ți se ia amprente, poți să soliciți un pașaport simplu temporar. Valabilitatea acestuia este de doar 12 luni și nu îl vei putea solicita decât în anumite condiții pe care le vei afla citind acest articol. De asemenea, vei afla în cele ce urmează care este diferența dintre cele două tipuri de pașapoarte pe care le pot folosi cetățenii României.

Ce este pașaportul

Pașaportul este documentul oficial care le permite cetățenilor din lumea întreagă, inclusiv românilor, să se poată deplasa dintr-o țară în alta. În cazul cetățenilor români, acesta le permite intrarea și ieșirea din țară pentru destinații din afara Uniunii Europene ori a țărilor unde este permis accesul și pe baza cărții de identitate.

În conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, există mai multe tipuri de documente de călătorie pe baza cărora aceștia pot călători în alte state. Este vorba despre pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar și titlul de călătorie.

Ce este pașaportul simplu electronic

În România, cel mai frecvent tip de pașaport eliberat cetățenilor români este cel simplu electronic. Acesta reprezintă acel document de călătorie care conține o fotografie și un set de amprente digitale. Acestea sunt stocate într-un cip de mici dimensiuni. Și pentru că vorbim despre date biometrice, acest tip de pașaport este cunoscut și sub numele de pașaport biometric.

Pașaportul este documentul oficial care le permite cetățenilor din lumea întreagă să se poată deplasa dintr-o țară în alta

Atunci când mergi pentru a-ți face un pașaport simplu electronic/biometric ți se iau, de regulă, două amprente, și anume de la degetul arătător stâng și de la cel drept. Însă, dacă acestea nu sunt considerate suficiente, este posibil să ți se poată lua amprente suplimentare.

Toate statele care sunt membre ale Uniunii Europene au pașaport simplu electronic, însă cetățenii acestor state nu vor avea nevoie de el dacă se vor deplasa în interiorul granițelor uniunii, fiind suficient doar actul de identitate. Pașaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani și, respectiv, 3 ani pentru minorii care au cel mult 12 ani.

Acte necesare pentru pașaport simplu electronic

Documentele necesare pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic sunt următoarele:

Cartea de identitate a persoaneli solicitante în original;
Pașaportul anterior, dacă acesta există;
Dovada achitării taxei de pașaport în original sau în format electronic. Este important ca pe această dovadă trebuie să fie menționate numărul tranzacției, numele, prenumele și CNP-ul persoanei care solicită eliberarea pașaportului simplu electronic, și suma care a fost plătită, adică cea aferentă pentru acest tip de pașaport.

Pentru copiii peste 14 ani va mai fi nevoie de certificatul de naștere, în original, și declarații privind acordul de eliberare a pașaportului pentru minor date de ambii părinți ori, după caz, de reprezentantul legal. Dacă declarația privind acordul de eliberare este semnată de un singur părinte sau de reprezentantul legal aceasta va trebui însoțită de actul de desemnare a reprezentantului legal ori de hotărârea judecătorească de încredințare a minorului sau de actul de deces al celuilalt părinte.

Pentru copiii sub 14 ani vor fi solicitate suplimentar certificatul de naștere în original și actul/actele de identitate ale părintelui/părinților/reprezentantului legal în original. Cererile formulate de un singur părinte trebuie să fie însoțite de o procură specială prin care părintele absent îl împuternicește pe părintele solicitant al pașaportului în original sau duplicat.

Pașaportul simplu electronic costă 258 lei pentru persoanele de peste 12 ani, iar pentru copiii care nu au depășit această vârstă taxa este de 234 lei.

Unde se depun actele pentru pașaport simplu electronic

Ca să depui actele în vederea eliberării unui pașaport simplu electronic trebuie să mergi la un ghișeu al Direcției de Pașapoarte, însă este indicat să-ți faci o programare pe platforma epașapoarte.ro. Depunerea actelor necesare pentru acest tip de pașaport se poate face și fără o programare, dar, în acest caz, atunci când te vei prezenta la unul dintre ghișee, va trebui să te înarmezi cu foarte multă răbdare din cauza faptului că timpul de așteptare este foarte mare. Motivul este acela toți cei care nu au făcut o programare vor fi preluați doar dacă va exista un interval fără o programare online. Poți evita o astfel de situație datorită faptului că acum există posibilitatea să-ți faci un pașaport oriunde în țară, în cazul în care nu găsești un loc liber, în timp util, în orașul de reședință.

Pașaportul simplu electronic costă 258 lei pentru persoanele de peste 12 ani

Cererea de eliberare a unui pașaport simplu electronic se generează în sistemul informatic, în clipa în care se depun la ghișeu toate documentele necesare. Tot ce vei mai avea de făcut este să verifici cu mare atenție toate informațiile trecute pe cerere și să o semnezi. Dacă nu te poți deplasa găsești informații suplimentare AICI. Cetățenii români cu domiciliul în străinătate cărora le-a expirat pașaportul pot depune setul de documente la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României din țara unde rezidează. Lista actelor necesare o găsești AICI.

Ce este pașaportul simplu temporar

Legislația în domeniu a adus o serie de modificări importante și în ceea ce privește paşaportul simplu temporar. Astfel, emiterea unui astfel de document de călătorie este mai restrictivă în prezent.

Pașaportul simplu temporar este acel document de călătorie care se poate elibera cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislația în vigoare şi care nu se află într-una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în afara granițelior țării. Acest tip de pașaport poate fi eliberat persoanelor care în perioada imediat următoare au nevoie urgentă de acest act ce trebuie demonstrată de un paşaport valabil.

Acest document poate fi eliberat de către autorităţile competente din ţară, dar şi de către  misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României din străinătate, aflăm de pe site-ul Mae.ro. Paşaportul simplu temporar nu conține amprentele digitale ale titularului, indiferent de vârsta acestuia. Totodată, se preia semnătura electronică a titularului, care este cetăţean român cu vârsta minimă de 14 ani împliniţi în momentul depunerii cererii. Prezenta personală a solicitanţilor este obligatorie la momentul depunerii cererii.

Valabilitatea paşaportului simplu temporar este de un an, indiferent de vârsta titularului şi nu poate fi prelungită.

Când se eliberează pașaportul simplu temporar

Paşaportul simplu temporar se eliberează tututot cetăţenilor români care îndeplinesc o serie de condiţii prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, acest tip de pașaport se poate elibera şi românilor care nu se află în nici una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate, în următoarele situaţii:

pentru persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un paşaport simplu electronic;
în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;
când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă;
când titularul a depus paşaportul simplu pentru obţinerea unor vize şi declară că trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate;
când minorul care urmează să se deplaseze într-o țară străină pentru studii ori pentru a participa la diverse concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17 din Legea nr. 248/2005;
pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai dețin documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat;
în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic.

Vezi şi cum se poate face un pașaport pentru animale!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *