Dispariția fără urmă a unui fotbalist cu carieră internațională. Cum ajunsese de la milioanele de euro câștigate din sport să împrumute câteva sute de lei de la foști colegi

Dispariția fără urmă a unui fotbalist cu carieră internațională. Cum ajunsese de la milioanele de euro câștigate din sport să împrumute câteva sute de lei de la foști colegi

Au trecut două luni de când Lucian Burdujan, 39 de ani, a dat ultimul semn de viaţă familiei lui. Reporterii Libertatea au mers la Piatra-Neamţ, oraşul din care fotbalistul a dispărut fără urmă, pentru a afla ce s-ar fi putut întâmpla cu el. Am construit din mărturiile foștilor antrenori și colegi portretul unui om singuratic, care a trecut de la o carieră internațională în fotbal, în cursul căreia ar fi câștigat două milioane de euro, la un trai de pe o zi pe alta.

Marți seară la ora 21.00, pe contul de Facebook al fotbalistului a fost postat un mesaj în care acesta deplânge recenta moarte a tatălui său.
Pe site-ul Poliției Române, Burdujan figurează în continuare ca persoană dispărută.
Lucian Burdujan este descris de primul său antrenor drept „cel mai mare talent la fotbal pe care l-a dat Piatra-Neamţ”. A jucat la Ceahlăul, la Rapid, cu care a ajuns și în sferturile Cupei UEFA, apoi la FC Vaslui și Steaua București. Din 2011 până în 2020, a trecut pe la echipe din Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Gibraltar și Grecia. 

Într-un cartier de la marginea oraşului, chiar la poalele Pietricicăi, cum le place comentatorilor sportivi să spună, e blocul unde locuieşte-n acte Lucian Burdujan, alături de mama lui. Un imobil cu patru etaje, fără interfon şi fără balcoane, cu rufe puse la uscat, chiar la intrarea în scară.

Pe palierul unde stă mama lui Burdujan e întuneric beznă. Când aude bătăi în uşă, femeia îi spune cuiva, cu glas tare: „E poştăriţa”. Ca şi când ea nu mai aştepta pe nimeni altcineva. Cealaltă persoană deschide uşa de la intrare şi, când vede jurnaliştii, o închide rapid. După câteva secunde, se întoarce tiptil şi răsuceşte cheia-n yală, pe interior. 

De ce s-a îngrijorat familia

Mama lui Lucian Burdujan a mers la Poliţia din Piatra-Neamţ, pentru a reclama dispariţia fiului ei, pe 20 octombrie anul acesta. Potrivit anunţului de pe site-ul IGPR, el plecase din oraş cu un an în urmă, în noiembrie 2022, după ce i-a cerut bani mamei sale, iar aceasta nu a vrut să-i dea.  

Dar ultimul semn de viaţă al fotbalistului a fost în septembrie anul acesta, au descoperit poliţiştii care cercetează dispariţia. Atunci, Burdujan s-a întâlnit cu fratele lui vitreg în Ploieşti, apoi el a plecat spre Bucureşti. 

O lună mai târziu, familia a început să se îngrijoreze, după ce n-a mai reuşit să dea de el, ca să-l anunţe că i-a murit tatăl. Ioan Burdujan avea 76 de ani şi era stabilit în Roma (Italia), unde îşi câştiga existenţa cântând la orgă, pe stradă.

Jurnaliştii de la rotalianul.ro spun că pe 9 octombrie, bărbatul a fost găsit mort, în locuinţa sa din Roma. Banii pentru repatrierea sa au fost strânşi într-o chetă publică, iar pe 26 octombrie a fost adus în Piatra-Neamţ. 

Tatăl lui Burdujan. Foto: roitalianul.ro

Cum Lucian Burdujan n-a apărut nici la înmormântarea tatălui său, pe 2 noiembrie, mama fotbalistului a mers la poliţie şi a cerut mediatizarea dispariţiei. Femeia speră acum să-și găsească fiul şi cu ajutorul informaţiilor venite de la oameni.

„Era tăcut şi introvertit. Un om singuratic”

„Dintre părinţi, Lucian era mai apropiat de tatăl său, pe care l-a şi susţinut financiar, înainte ca acesta să plece în Italia”, spune Matei*, un fost coechipier, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Tatăl e cel care i-a deschis lui Lucian Burdujan ochii spre fotbal şi l-a adus la stadion ca să joace. Era imediat după Revoluţie. Bărbatul lucra ca depanator de televizoare și, ocazional, cânta la acordeon la nunți și botezuri. Soția lui era vânzătoare la piaţă. Ioan spera ca fiul lui să aibă un destin mai bun.   

„A început să joace fotbal de la 7 ani”, spune Gheorghe Bulacu, fostul antrenor al lui Lucian Burdujan. „Apoi l-am pierdut de două ori. Când era prin clasa a VII-a, n-a mai venit la antrenament deloc. M-am interesat de el şi-am aflat că părinţii lui pierduseră apartamentul şi se mutaseră cu toţii în Săvineşti, o comună de lângă Piatra-Neamţ. Am reuşit să-l aduc înapoi. Apoi, într-a VIII-a, iar a fost o problemă, dar l-am readus şi atunci”, îşi aminteşte Bulacu.

Gheorghe Bulacu, fostul antrenor al lui Lucian Burdujan

După ce a terminat clasa a VIII-a, Burdujan a renunţat la şcoală. „Am încercat să-l ajut, i-am zis că vorbesc cu profesorii, dar n-a mai vrut să înveţe”, spune antrenorul. 

Sute de copii au jucat fotbal sub ochii lui, însă Bulacu crede că „Lucian Burdujan a fost cel mai mare talent la fotbal pe care l-a dat Piatra-Neamţ. Avea o inteligenţă de joc deosebită, o inteligenţă motrică. Dar nu s-a acomodat nicăieri pe unde a jucat”, adaugă antrenorul. „Poate şi din cauza firii lui: era tăcut şi introvertit. Un om singuratic”.

„La caracter era ca o fată mare de la ţară: cuminte, retras, nu mergea cu noi la şpriţuri”, spune şi Gelu Crăcană, fost ofițer de presă al clubului Ceahlăul Piatra-Neamț.

A făcut peste două milioane de euro din fotbal

În 2004, Ceahlăul l-a transferat pe Burdujan la Rapid. Doi ani mai târziu, el a primit de la Preşedinţia României medalia „Meritul Sportiv” – clasa a II-a, pentru calificarea Rapidului în sferturile de finală ale Cupei UEFA.

Lucian Burdujan, atacantul echipei de fotbal Rapid București. Foto: Hepta

De la Rapid, s-a transferat la FC Vaslui, apoi la Steaua Bucureşti, iar din 2011 a început să joace în Ucraina: la Cernomoreț Odesa, SC Tavria Simferopol şi Goverla Uzhgorod. În 2015, când avea 31 de ani, a prins un contract în Dubai, la Hatta Club, conform transfermarkt.de.   

După zece luni însă, a plecat de acolo la o echipă din Gibraltar, iar apoi a ajuns în Grecia. Contractul cu ultima echipă profesionistă, Thinaliakos, i-a expirat în iunie 2020, marcând finalul de carieră pentru fotbalistul care împlinise 36 de ani.

Peste două milioane de euro a făcut din fotbal Lucian Burdujan, spun foştii lui coechipieri. Banii i-au venit pe rând şi s-au dus la fel. 

„Băga la pariuri și 3.000 de euro o dată”

În Piatra-Neamţ circulă tot felul de legende despre Lucian Burdujan. Una dintre ele spune că, din primii bani, Burdujan şi-a luat o maşină, dar ar fi plătit pe ea mai mult decât cerea proprietarul doar ca să arate că are de unde. După ce a dat banii, s-a urcat în maşină, a demarat şi, din greşeală, a izbit-o cu spatele de-un zid.

Conform altei legende, mai târziu fotbalistul şi-ar fi cumpărat două autoturisme identice, numai pentru că-i plăcea foarte mult modelul. 

Cea care l-a ruinat însă n-a fost pasiunea pentru maşini, ci dependenţa de păcănele şi de pariuri sportive. „Pasiunea pentru jocurile de noroc a moştenit-o de la tatăl lui şi a cultivat-o cât a fost la Rapid. Juca atunci la ruletă, în cazinourile din marile hoteluri din Bucureşti”, spune un fost coleg.

Mai târziu, când a ajuns în Ucraina, Burdujan ar fi pierdut, într-o singură zi, 100.000 de euro la pariurile sportive, spune o a treia legendă. „E o minciună”, dezminte Matei. „El a început să joace şi la pariuri după ce a ieşit din fotbalul profesionist. Juca online şi nu paria mai mult de 2.000-3.000 de euro o dată”.

După ce şi-a încheiat cariera, Burdujan a rămas în Grecia. Juca fotbal la echipe de amatori, unde câştiga maximum 1.500 de euro pe lună. Se descurca cum putea, dar în pandemie, când stadioanele au rămas pustii, problemele lui financiare s-au agravat.

Lucian Burdujan

„Te rog, dacă ai posibilitatea şi mă poţi ajuta”

„Am o problemă urgentă… Trebuie să ajung în Grecia la o echipă şi am avut o problemă cu maşina în Ungaria”. Aşa începeau, în 2021, mesajele în care Burdujan le cerea bani foştilor coechipieri, pe WhatsApp. Le spunea că i s-a stricat maşina, că banii lui sunt blocaţi într-un depozit bancar şi că are nevoie de „măcar 100 de euro”, cu împrumut.

Într-o altă variantă a mesajului, el spunea că s-a întors cu familia din Grecia şi că „m-a lăsat motorul maşinii la Ruse, în vamă. Trebuie să o duc pe platformă şi nu dispun de 1.000 de euro cash să o duc acasă. Te rog, dacă ai posibilitatea şi mă poţi ajuta cu 300 – 400 de lei, să fac suma necesară”.

Unii i-au trimis bani. „E posibil ca Lucian să nu fi inventat nimic, pentru că avea, într-adevăr, o maşină mai veche, care se strica des”, spune un fost coechipier.

Tot în 2021, Burdujan a rămas şi fără numărul de telefon, după ce nu şi-a mai plătit abonamentul şi a făcut o datorie de 1.000 de lei la firma de telefonie, pentru care Judecătoria Piatra-Neamţ a dispus executarea lui silită. 

În acelaşi an, fotbalistul a făcut un „credit doar cu buletinul”, ceea ce i-a adus o nouă executare silită, pentru suma de 1.700 de lei. 

Unde ar putea fi Burdujan acum

În acea perioadă, Costel Ilie, fost coleg de echipă la Ceahlăul, a încercat să-l ajute pe Lucian Burdujan cu un loc de muncă: șofer la o firmă de distribuție de marfă. „Nu a rezistat decât o zi, a zis că nu-i place….”, le-a mărturisit Ilie foştilor colegi. 

Ultima oară, Burdujan a fost angajat la o fabrică de lângă Braşov. „De fiecare dată când îşi găsea un loc de muncă, pleca imediat atunci când era recunoscut. Îi era ruşine de ce-a fost şi ce-a ajuns”, explică Matei. 

Pe Facebook, ultima postare publică a lui Burdujan era din iunie anul trecut. A distribuit atunci o fotografie, în care apare şi el, cu fosta echipă de fotbal Ceahlăul, și a mărturisit că se gândeşte la „amintiri vechi”. 

„Fotbalul era viața lui”, a declarat, pentru gsp.ro, fosta lui soţie. Cei doi au divorţat în acte în aprilie 2019 şi au doi copii împreună. Fotbalistul nu le plăteşte pensie alimentară şi nici nu se interesează de ei.

„Aşa face el, se ascunde atunci când dă de o problemă pe care nu o poate rezolva”, spune Matei. „Când n-a mai putut să fie lângă copiii lui, a preferat să dispară de tot din viaţa lor. Iar acum, când i-a murit tatăl, chiar dacă o fi aflat asta, a făcut la fel, pentru că nu putea ajuta cu nimic. E tipic lui să se ascundă atunci când e ceva rău”.

Fostul coechipier crede că Burdujan se află acum în Grecia, într-una din localităţile în care a jucat fotbal, şi că el o să apară, la un moment dat.

Marți seara, Burdujan a postat din nou pe Facebook: „Nu exista pierdere sau durere mai mare în viata ca atunci cand pierzi pe cineva …un om cu caracter si de valoare …Odihnestete in pace Tata!😥”

Poliţia Română îl caută în continuare pe fostul fotbalist.

Matei* – prenumele fostului coechipier a fost schimbat pentru protejarea identității.

Foto: Agerpres

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *