Doamna cu umbrela, statuia care ”bântuie” Cimitirul Bellu. Noaptea i s-ar auzi plânsetele, printre morminte

Doamna cu umbrela, statuia care ”bântuie” Cimitirul Bellu. Noaptea i s-ar auzi plânsetele, printre morminte

Nu este un secret pentru nimeni faptul că, dintotdeauna, Cimitirul Bellu din București a reprezentat o sursă vastă de inspirație pentru superstițioși, locul fiind învăluit în numeroase mistere, legende și mituri menite să fie transmise, prin viu grai, din generație în generație. Una dintre poveștile care au captat atenția bucureștenilor este cea a ”doamnei cu umbrela”, care ar bântui, și astăzi, mormintele lăcașului din Capitală.

Cele mai celebre morminte din Cimitirul Bellu

Cimitirul Bellu din București, cu aleea sa celebrităților și monumentele sale istorice, este un loc care ascunde povești stranii și legende misterioase.

În inima acestui loc în care sufletele celor plecați se odihnesc, pe Aleea Artiștilor, se află o statuie care a captat atenția și imaginația celor care s-au plimbat pe acolo, de-a lungul anilor. Este vorba despre „Doamna cu umbrela”, o sculptură ce pare să bântuie cu prezența sa în cimitirul venerabil.

Aleea Artiștilor a devenit faimoasă datorită faptului că, în mormintele sale, își duc somnul eternității  unii dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai României, artiști, actori, muzicieni, poeți, scriitori.

George Bacovia, Nichita Stănescu, Petre Ispirescu, I. L. Caragiale, Iulia Hașdeu sau Lia Manoliu sunt doar câțiva dintre cei care au lăsat amprenta lor inconfundabilă asupra culturii românești.

Destinul frânt al Doamnei cu Umbrela

Cu toate acestea, pe aleilor întunecate ale cimitirului găsim și câteva cavouri și monumente învăluite de mistere și enigme, care au satisfăcut curiozitatea superstițioșilor, de-a lungul deceniilor.

Una dintre statuile cele mai faimoase ale Cimitirului Bellu este cunoscută sub numele de „Doamna cu umbrela”, o prezență enigmatică care stârnește curiozitatea și, în același timp. teama în inimile vizitatorilor.

Statuia sculptată în mărime naturală este o capodoperă semnată de artistul italian Rafaelo Romanelli și reprezintă figura unei femei impozante, cu ochi de smarald ce pătrund în sufletul celor ce o privesc.

Fiecare detaliu al acestei opere este redat cu o precizie uimitoare, de la pliurile rochiei până la expresia arcuită a sprâncenelor, creând o atmosferă încărcată de mister și neliniște.

Potrivit legendelor, celebra statuie aduce aminte de o tânără pe nume Katalina Boschott, o guvernantă din înalta societate belgiană, care s-ar fi îndrăgostit de medicul român Andrei Popovici.

”Acel medic nenorocit m-a ucis!”

Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste pasională, fără a se bucura de un final fericit. În vara anului 1906, cei doi ar fi călătorit împreună la Băile Herculane, unde frumoasa șatenă s-ar fi îmbolnăvit de peritonită.

Disperat și îngrijorat, iubitul ei a dus-o de urgență la spital, pentru a-i salva viața, însă destinul a avut alte planuri pentru ei.

Tragedia a lovit când ea a fost supusă unei intervenții chirurgicale eșuate. Katalina a murit, din cauza unei erori medicale, iar legenda spune că, pe patul de moarte, l-ar fi blestemat pe doctorul care i-a nenorocit viața.

După ce a fost înhumată în Cimitirul Bellu din Capitală, pe mormântul tinerei ar fi fost inscripționate ultimele sale cuvinte:

„Cet animal de médecin m’a tuée! Herkulesbad-Mehadia 11-12 Août 1906” ( n.r – Acel nenorocit de doctor m-a ucis!)”.

Spiritul ei ar bântui, și astăzi, cimitirul4

Ani mai târziu, cuvintele au fost șterse de pe celebrul mormânt, însă amintirea a rămas.  ămâne să spună povestea tristă și cutremurătoare a iubirii lor sfârșite într-un mod tragic.

Astfel, „Doamna cu umbrela” continuă să își păstreze vigilența și să își strălucească cu ochii de smarald în miezul nopții, în cimitirul liniștit și înfricoșător, aducând cu ea povestea unei iubiri pierdute și a unei tragedii care a bântuit locul timp de mai bine de un secol.

Iubitorii de ocult și superstiții sunt convinși că, uneori, în nopțile reci și ploioase, vizitatorii care merg să-și prezinte respectele la mormintele celor dragi încă îi pot auzi plânsetele în Cimitirul Bellu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *