Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”

Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”

Un document intern prezentat angajaților din Ministerul rus de Externe la câteva zile de la promulgarea ultimului concept de politică externă al Moscovei și obținut de Washington Post (WaPo) relevă direcțiile războiului hibrid al Rusiei împotriva Occidentului.

Planurile Ministerului rus de Externe

Ministerul rus de Externe a elaborat planuri vizând fragilizarea adversarilor occidentali și folosirea războiului din Ucraina pentru a crea o ordine globală „eliberată” de ceea ce consideră a fi dominația americană, comentează Catherine Belton într-o analiză publicată în WaPo.

Într-o anexă clasificată la „Conceptul de politică externă al Federației Ruse”, MAE de la Moscova solicită o „campanie ofensivă de informare” și alte măsuri care acoperă „sferele politico-militare, economice, comerciale și psiho-informaționale” împotriva unei „coaliții de țări neprietenoase” conduse de SUA.

„Trebuie să continuăm să ne ajustăm abordarea relațiilor cu statele neprietenoase. Este important să creăm un mecanism pentru găsirea punctelor vulnerabile ale politicilor lor externe și interne, cu scopul de a dezvolta pași practici pentru a slăbi oponenții Rusiei”, se arată în acest document intern care a fost furnizat publicației americane de un serviciu european de informații.

Acest document confirmă în mod oficial războiul hibrid purtat de Moscova împotriva Occidentului, notează WaPo. O concluzie similară este formulată de publicația rusă The Moscow Times.

Diplomații ruși, însărcinați cu o „operațiune specială globală”

Conform The Moscow Times, diplomații sunt văzuți ca o altă componentă a armatei ruse în războiul împotriva Occidentului. În această ordine de idei, MAE de la Moscova cere canalizarea „resurselor” sale de „personal, financiare și organizatorice” în așa fel încât să obțină succes în „această operațiune specială globală”.

Rusia mizează pe campanii de propagandă pro-izolaționism și pro-extremism pentru a submina mai ales sprijinul primit de Ucraina din partea Occidentului și pentru a perturba politicile interne din SUA și țările europene. De asemenea, caută să se apropie de țări autoritare precum China, Coreea de Nord și Iran pentru a schimba actualul echilibru de putere pe plan mondial, subliniază WaPo.

Documentul intern obținut de ziarul american datează din 11 aprilie 2023, fiind distribuit angajaților din MAE de la Moscova la 11 zile de la promulgarea „Conceptului de politică externă al Federației Ruse”. Dacă documentul public este redactat într-un limbaj diplomatic blând care pledează pentru „democratizare în relațiile internaționale” și „egalitate suverană”, documentul intern acuză SUA că se află în fruntea unei coaliții de „țări neprietenoase” care vizează slăbirea Rusiei, „o amenințare pentru hegemonia Vestului pe plan global”.

Documentul intern mai spune că rezultatul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei va „determina într-o mare măsură conturul viitoarei ordini mondiale”, ceea ce este un indiciu clar că Moscova vede rezultatul invaziei sale ca legat inextricabil de capacitatea sa – și de cea a altor națiuni autoritare – de a-și impune voința la nivel global, observă WaPo.

Contactat de ziarul american pentru a-și expune punctul de vedere, Ministerul rus de Externe a trimis un comunicat în care se abține să comenteze „existența sau inexistența unor documente interne” sau etapele de lucru la ele.

Potrivit unui academician de la Moscova cu legături strânse în diplomația rusă, veto-ul exercitat de Rusia pentru a opri monitorizarea sancțiunilor aplicate de ONU împotriva programului nuclear nord-coreean reprezintă un semnal clar că pașii prevăzuți în anexa secretă sunt implementați deja.

„Rusia poate provoca dificultăți pentru SUA în multe regiuni ale lumii. Vorbim despre Orientul Mijlociu, nord-estul Asiei, continentul african și chiar America Latină”, explică acest academician care s-a exprimat sub protecția anonimatului într-o chestiune foarte sensibilă.

Un expert politic al Kremlinului crede că Rusia are succese deja

Elaborarea noului concept de politică externă și a anexei secrete a avut loc în urma unui apel al Kremlinului către academicienii ruși să facă sugestii în acest sens. O propunere înaintată MAE de la Moscova în februarie 2023 de către vicedirectorul Institutului pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), care menține legături strânse cu serviciile secrete rusești, arată și mai clar direcțiile Kremlinului pe plan extern.

Academicianul Vladimir Jarîhin propune ca Rusia „să continue să faciliteze venirea la putere a forțelor izolaționiste de dreapta în America, să contribuie la destabilizarea țărilor din America Latină și la ascensiunea la putere (în această zonă a lumii – n.r.) a forțelor extremiste de stânga sau de dreapta”, precum și să se implice în așa-numita „restabilire a suveranității țărilor europene prin susținerea partidelor nemulțumite de presiunea economică din partea SUA”.

Alte propuneri sunt ca Moscova să alimenteze conflictul dintre SUA și China pe tema Taiwanului și „să țină ocupată SUA” prin „escaladarea situației din Orientul Mijlociu în jurul Israelului, Iranului și Siriei”. Vladimir Jarîhin a refuzat să comenteze propunerile sale.

Oficialii occidentali au avertizat în mod repetat că Rusia și-a intensificat în ultimii doi ani campaniile de propagandă și manipulare pe tema Ucrainei în scopul de a submina susținerea acestei țări. Aceste campanii sunt duse și în zone îndepărtate, cum ar fi Sudul Global.

„Cred SUA erau convinse că restul lumii – din nord și din sud – le vor sprijini în conflictul cu Rusia, dar s-a dovedit că acest lucru nu este adevărat”, susține Jarîhin. „Acest aspect demonstrează că lumea unipolară a dispărut, iar SUA nu vor să se împace cu asta”, adaugă el.

Avertismentul lui Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovski, un fost oligarh întemnițat acum mai bine de 20 de ani din cauza unui conflict cu președintele rus Vladimir Putin, spune că nu este surprinzător că Rusia încearcă să facă tot ce-i stă în putință pentru a submina SUA. „Pentru Putin, este absolut firesc ca el să încerce să provoace cât mai multe probleme posibile pentru SUA. Scopul său este de a scoate SUA din joc și apoi de a distruge NATO”, precizează el.

Hodorkovski îi îndeamnă pe congresmenii americani să aprobe ajutorul militar propus de președintele Joe Biden pentru Ucraina, deoarece amânarea acestui act nu face decât să înlesnească atacurile Moscovei împotriva Washingtonului.

„Americanii consideră că, din moment ce nu participă direct la războiul (din Ucraina – n.r.), atunci nu suferă pierderi. Este o greșeală totală”, afirmă fostul oligarh rus. Dacă Ucraina va pierde, „mulți vor înceta să se mai teamă să conteste SUA”, iar costurile vor crește, a avertizat Mihail Hodorkovski.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *