Doliu în sportul mondial. A murit celebrul Akebono, la doar 54 de ani

Doliu în sportul mondial. A murit celebrul Akebono, la doar 54 de ani

Akebono, unul dintre cei mai mari luptători de sumo din istorie a încetat din viață. Avea peste doi metri și 223 de kilograme. Acesta a scris istorie în sportul pe care l-a practicat. De ce a murit fostul sportiv.

Cauza morții lui Akebono

Celebrul Akebono, născut în Hawaii şi al cărui nume real era Chad George Ha’aheo Rowan, a murit la vârsta de doar 54 de ani. El este primul luptător de sumo străin care a obţinut titlul de mare luptător în acest sport tradiţional japonez.

Akebono a câştigat 11 titluri de campion, fiind al zecelea pe o listă cu cele mai multe din istoria sumo. El avea un fizic impunător, cu 2,03 metri şi 233 kg. Fostul luptător a încetat din viață luna aceasta, din cauza unei insuficienţe cardiace, au anunţat Forţele Armate ale Statelor Unite din Japonia. Legenda din sumo a decedat pe patul unui spital, aproape de Tokyo.

Akebono Taro. Foto: Profimedia

Cu tristețe anunțăm că Akebono Taro a murit de insuficiență cardiacă. Decesul a avut loc la începutul acestei luni în timp ce era îngrijit la un spital din zona Tokyo”, a fost și mesajul familiei lui Akebono Taro.

Vezi și: Un medic celebru explică motivele morții subite la tinerii sportivi. Ce s-ar fi putut întâmpla cu Alessia Raiciu, baschetbalista moartă în somn

Apropiații lui Akebono Taro susțin că acesta s-a luptat timp de șapte ani cu boala de inimă și a fost internat de mai multe ori, potrivit The Sun. În 2017, a rămas cu sechele motrice, suferind şi pierderi de memorie.

Mesajul anbasadorului Statelor Unite

Akebono a debutat în sumo în 1988 şi a devenit yokozuna (campion) în ianuarie 1993, fiind al 64-lea yokozuna din era modernă a acestui sport. Ulterior, Akebono a devenit cetăţean japonez şi a luat numele de Taro Akebono.

În 1980, el s-a mutat în Japonia, iar opt ani mai târziu și-a început cariera în sportul care l-a consacrat. În doar doi ani de la debut a ajuns în prima divizie din sumo. Iar în 1993 a câștigat primul campionat.

Vezi și: Doliu în sportul din România: A murit antrenorul care a condus Steaua până în finala Cupei Campionilor Europeni. „Nea Tică” este și va rămâne o legendă a voleiului masculin.

El a făcut o demonstraţie de sumo în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano, din 1998. De asemenea, în 2005, Akebono a s-a duelat îbtr-o partidă specială de sumo, la WrestleMania 21, cu legendarul Big Show, în Los Angeles.

De-a lungul celor 35 de ani petrecuți în Japonia, Akebono a întărit legăturile culturale dintre Statele Unite și patria sa adoptivă. Unindu-ne pe toți prin sport”, a spus Rahm Emanuel, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, conform sursei citate.

Sa retras din sumo în 2001, dar a mai luptat la diverse evenimente de arte marțiale mixte și la profesioniști. Akebono a lăsat în urma sa o soţie şi trei copii, o fată şi doi băieţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *