„Două sau trei drone, precum jucăriile copiilor”. Teheranul bagatelizează atacul Israelului, dar amenință cu un răspuns „dur și maxim”

„Două sau trei drone, precum jucăriile copiilor”. Teheranul bagatelizează atacul Israelului, dar amenință cu un răspuns „dur și maxim”

Ministrul iranian de externe a catalogat drept o joacă de copii presupusa ripostă israeliană la atacul fără precedent al Iranului, cu sute de rachete și drone, asupra Israelului, și a declarat că Teheranul nu va răspunde decât dacă vor fi vizate “interesele” iraniene, scrie sâmbătă, 20 aprilie, AFP, potrivit The Barron’s.

Vineri, presa de stat iraniană a relatat că s-au auzit explozii după ce, potrivit unui oficial, drone de mici dimensiuni au fost doborâte cu succes.

Presa din Statele Unite a citat oficiali de acolo care au declarat că Israelul a efectuat atacuri ca represalii la raidul masiv cu drone și rachete efectuat de Teheran asupra Israelului la sfârșitul săptămânii trecute.

“Ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută nu a fost un atac”, a declarat ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian pentru NBC News, într-un interviu acordat vineri.

“A fost zborul a două sau trei quad-coptere (drone, n.r.), care sunt la nivelul jucăriilor pe care le folosesc copiii noștri în Iran”, a susținut șeful diplomației de la Teheran.

El a adăugat că, “atâta timp cât nu există o nouă aventură din partea regimului israelian împotriva intereselor Iranului, nu vom avea niciun răspuns”.

Exploziile de vineri i-au determinat pe liderii mondiali să facă apel la calm și la dezescaladare, existând temeri legate de un conflict mai amplu în regiune pe fondul războiului din Gaza, care a început pe 7 octombrie anul trecut.

Weekend-ul trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat primul său atac direct asupra teritoriului israelian. “Barajul” de rachete și drone a fost un răspuns la bombardamentul aerian din 1 aprilie asupra consulatului Teheranului din Damasc, pentru care Iranul a învinovățit Israelul.

Armata israeliană a anunțat că marea majoritate a celor peste 300 de rachete și drone lansate de Iran au fost doborâte – cu ajutorul Statelor Unite și al altor aliați – și că atacul a provocat doar pagube minime.

Oficialii israelieni nu au făcut niciun comentariu public cu privire la ceea ce s-a întâmplat vineri, iar analiștii spun că ambele părți caută, deocamdată, să reducă tensiunile.

“Dacă regimul israelian intenționează să întreprindă o altă acțiune împotriva intereselor noastre, următorul nostru răspuns va fi imediat și la maximum”, a avertizat, însă, Amir-Abdollahian în interviul acordat NBC.

Citiți și:

Reuters: Atacul Israelului asupra Iranului a fost atent calibrat, în urma presiunilor SUA și a divergențelor interne, pentru evitarea unei „conflagrații regionale grave”

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *