Drone, nu turiști. Rușii au renunțat la vacanțele în Crimeea, de teama atacurilor repetate ale ucrainenilor

Drone, nu turiști. Rușii au renunțat la vacanțele în Crimeea, de teama atacurilor repetate ale ucrainenilor

Reducerea drastică a numărului de vizitatori reprezintă o problemă economică pentru regiunea dependentă de turism, scrie CNN.

Timp de mai bine de nouă ani, turiștii ruși care și-au petrecut vacanța în Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal în 2014, nu au fost nevoiți să se gândească la faptul că șezlongul lor stătea pe un teritoriu ocupat.

Lucrurile au început să se schimbe după debutul războiului la scară largă, anul trecut, când peninsula a devenit un loc ceva mai nesigur. Recent, pe măsură ce contraofensiva ucraineană a prins contur, situația s-a agravat.

Crimeea s-a confruntat cu o serie de atacuri în ultimele săptămâni, inclusiv un raid maritim al forțelor speciale ucrainene joi și o serie de atacuri cu drone vineri. Podurile care leagă Crimeea de Rusia și de zonele din sudul Ucrainei, aflate sub control rusesc, au fost lovite în mod repetat în ultimele luni.

Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru unele dintre aceste lovituri, iar ministrul apărării Oleksii Reznikov a avertizat că atacurile vor continua.

Atacurile i-au forțat pe turiștii ruși să își reconsidere planurile.

Svitlana, o rusoaică ce conducea o agenție de turism din Crimeea, a declarat pentru CNN că jobul ei nu mai are rost, în acest moment. Ea a părăsit Crimeea la începutul acestei veri și s-a mutat la Sankt Petersburg.

„Am fost recent din nou acolo în speranța că totul se va termina curând și că vor ajunge la un acord pentru a pune capăt conflictului. Dar am stat patru luni și mi-am dat seama că nimic nu se va termina prea curând”, a declarat ea pentru CNN.

„Turismul a dispărut cu totul. Anul trecut a fost mai puțin turism, iar anul acesta a dispărut complet. Anul trecut, turiștii și-au anulat rezervările când a început totul, iar anul acesta nici măcar nu au mai făcut rezervări”, a mai spus ea.

Eforturi disperate pentru atragerea turiștilor

Crimeea este dependentă din punct de vedere economic de industria turismului, motiv pentru care autoritățile locale instalate de Rusia continuă să încurajeze vizitatorii să vină, în ciuda atacurilor.

Ministerul stațiunilor și turismului din Crimeea a înființat o nouă linie telefonică de asistență pentru turiștii ruși în această vară și a declarat că lucrează cu hotelurile pentru a se asigura că cei care sosesc sau pleacă cu întârziere din cauza problemelor de securitate nu se confruntă cu taxe suplimentare sau anulări.

Turoperatorii și hotelurile oferă, de asemenea, vacanțe cu reduceri mari și tot felul de gratuități, pentru a atrage mai mulți turiști. Uniunea rusă a industriei de turism a declarat că prețurile hotelurilor din Crimeea au scăzut cu 30% în acest sezon estival, comparativ cu 2022, din cauza reducerii cererii.

Dar reducerile nu prea funcționează. Administrația numită de Rusia a declarat că rata medie de rezervare pentru luna august a fost de 40%, ceea ce înseamnă că majoritatea camerelor de hotel au rămas goale în această vară.

Svitlana a spus că majoritatea oamenilor care încă își fac vacanța în Crimeea își rezervă vacanțe cu buget redus, fie că campează, fie că stau în cele mai ieftine hoteluri sau cazări private. Persoanele care își permit să se cazeze în stațiunile mai luxoase merg în alte destinații mai sigure.

Ea a declarat pentru CNN că nu s-a bucurat de timpul petrecut în Crimeea.

„Sunt atât de obosită de avioanele de război care survolează în permanență orașul, de militarii din oraș, de răniți, de acești bieți oameni care fug cu ochii speriați, de echipamentele militare care aproape m-au strivit de câteva ori”, a spus ea, amintindu-și de un incident în care un transportor blindat de trupe aproape că s-a ciocnit cu mașina ei.

O destinație căutată de ruși

Crimeea a fost întotdeauna populară printre turiștii ruși, mulți dintre ei amintindu-și de vacanțele petrecute acolo în perioada sovietică. Numărul celor care au vizitat peninsula a explodat după anexarea de către Moscova în 2014.

În timp ce în 2015, primul an complet sub control rusesc, au venit 5 milioane de turiști, acest număr a crescut la 9,4 milioane până în 2021, potrivit ministerului turismului din Crimeea, instalat de Rusia.

Svitlana încă își amintește de sezonul de vârf. „Profiturile obținute în acel an au fost mai mari decât în ultimii 10 ani. În timpul pandemiei, oamenii au stat acasă și apoi s-au grăbit să vină în (Crimeea) când totul s-a deschis”, a spus ea.

Ucraina spune că afluxul de cetățeni ruși nu s-a limitat la turism. Vicepremiera ucraineană Irina Vereșciuk a declarat în martie că 800.000 de ruși s-au mutat permanent în Crimeea, de când aceasta a fost anexată.

Peninsula a înregistrat un flux de bani din partea turismului și a guvernului rus, care a investit bani în infrastructura din Crimeea.

Principala investiție a fost podul de 3,7 miliarde de dolari din strâmtoarea Kerci, cel mai lung pod din Europa, un proiect preferat al lui Putin. Deschiderea sa din 2018 a fost salutată ca fiind „reunificarea” fizică a Crimeei cu partea continentală a Rusiei.

Podul de 19 kilometri a ușurat și mai mult călătoria turiștilor ruși în Crimeea, într-o perioadă în care restul lumii devenise mult mai scump. Multe țări occidentale au impus sancțiuni economice Rusiei în urma anexării, iar valoarea rublei s-a prăbușit.

Tot mai multe probleme

După ce Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, mai multe țări și-au închis porțile pentru turiștii ruși. UE și-a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia, ceea ce a bocat accesul celor mai mulți vizitatori.

Potrivit Asociației turoperatorilor ruși (ATOR), călătoriile rușilor în țările europene au scăzut cu 88% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu prima jumătate a anului 2019, ultimul an neafectat de interdicții de călătorie sau de restricții legate de pandemie. Nu există zboruri directe între Rusia și UE.

Crimeea a devenit brusc una dintre puținele destinații însorite pe care turiștii ruși le mai puteau vizita fără a cheltui mulți bani.

„Oamenii vin în Crimeea pentru că Europa este închisă, iar prețurile sunt foarte mari în Turcia acum. Unde altundeva ne putem odihni? Soci (un oraș-stațiune din Rusia) este aglomerat, (și are) prețuri nebunești. Nu avem unde altundeva (unde să mergem), așa că oamenii merg în Crimeea”, a declarat Svitlana pentru CNN.

Dar importanța strategică și simbolică a podului de la Kerci a făcut din acesta o țintă atractivă pentru ucraineni.

Prima lovitură a fost dată în octombrie anul trecut, când o explozie uriașă a redus drastic traficul rutier și feroviar pe pod. În timp ce Kievul nu a comentat incidentul la momentul respectiv, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a recunoscut în iunie că a fost în spatele atacului.

Un alt asalt major a avut loc luna trecută, când o dronă maritimă experimentală ucraineană a provocat pagube serioase pe benzile de circulație ale podului și, potrivit oficialilor ruși, a ucis doi civili.

Atacul a fost suficient pentru a-i speria pe mulți dintre turiștii ruși care încă plănuiau să vină. Șeful Consiliului de Stat al Republicii Crimeea numit de Rusia, Vladimir Konstantinov, a declarat că 10% din rezervările de vacanțe în Crimeea au fost anulate în zilele următoare.

ATOR a declarat că rezervările hoteliere au scăzut cu 45% în a doua jumătate a lunii iulie, comparativ cu prima jumătate.

Securitatea a crescut în urma atacurilor, iar ATOR a declarat luna trecută că, în unele ocazii, pe pod s-au format ambuteiaje care se întindeau pe o distanță de peste 10 kilometri.

Autoritățile le-au spus turiștilor să evite podul și să călătorească în schimb prin Ucraina ocupată, o rută care are o lungime de aproximativ 800 de kilometri și care traversează numeroase zone puternic afectate de război, inclusiv Mariupol, care a fost aproape distrus de bombardamentele rusești din primăvara anului trecut.

„Există puncte de control militare și de poliție de-a lungul traseului”, se arată în ghidul turiștilor care doresc să călătorească în Crimeea prin zonele ocupate, adăugând că trecerea fiecărui punct de control nu ar trebui să dureze „mai mult de 10 minute pentru fiecare vehicul”.

Îndrumarul le sugerează turiștilor aducă bani lichizi și să descarce toate hărțile în avans, astfel încât acestea să poată fi accesate fără internet.

Kievul spune că peninsula e o țintă legitimă

Este puțin probabil ca situația de securitate să se îmbunătățească în curând.

Forțele Kievului au intensificat atacurile în ultimele două luni, lovind de mai multe ori atât peninsula, cât și navele care navighează în apele teritoriale ucrainene din jurul acesteia. Orașul-port Sevastopol din Crimeea este o bază navală importantă pentru Flota rusă din Marea Neagră.

Armata ucraineană a declarat că ultima sa operațiune împotriva peninsulei, desfășurată joi dimineață, s-a soldat cu cel puțin 30 de morți în rândul rușilor.

Ucraina a folosit drone aeriene și maritime pentru a ținti depozite de muniții, depozite de petrol și alte structuri.

„Toate aceste ținte sunt ținte oficiale, deoarece (lovirea lor) va reduce capacitatea lor de a lupta împotriva noastră (și) va ajuta la salvarea vieților ucrainenilor”, a declarat luna trecută Reznikov, ministrul apărării, într-un interviu acordat CNN.

Întrebat dacă obiectivul Ucrainei a fost acela de a dezactiva permanent podul, Reznikov a răspuns că este „o tactică normală să distrugi liniile logistice ale inamicului tău, să limitezi opțiunile lui de a obține mai multă muniție, de a obține mai mult combustibil, de a obține mai multă hrană”.

Potrivit guvernului ucrainean, peste 50.000 de persoane au fugit din Crimeea în alte părți ale Ucrainei după anexare. Cu toate acestea, ONG-urile din Crimeea estimează că numărul de refugiați ar putea fi de două ori mai mare, deoarece nu toată lumea s-a înregistrat oficial la guvern.

Aproximativ 2,5 milioane de persoane trăiau în Crimeea înainte de anexare.

Multe dintre persoanele care au plecat s-au trezit cu proprietățile confiscate și scoase la licitație de autoritățile ruse, iar veniturile au mers către forțele armate ruse, potrivit autorităților.

Casele de vacanță deținute de ucrainenii care locuiau în altă parte – inclusiv un apartament din Ialta aparținând chiar președintelui Volodimir Zelenski – au fost naționalizate de Rusia, potrivit președintelui Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, Vladimir Konstantinov, numit de Rusia.

Svitlana a declarat pentru CNN că unele dintre proprietățile confiscate de autoritățile ruse au fost cedate cetățenilor ruși și persoanelor care au venit în Crimeea din zonele ocupate de Rusia în sudul Ucrainei.

Cei loiali Kievului care au rămas în peninsulă au fost supuși unui regim brutal. Organizațiile pentru drepturile omului au documentat cazuri de activiști, politicieni, personalități publice și locuitori care au fost răpiți și reținuți de autoritățile pro-ruse.

Cetățenii ucraineni rămași au fost forțați să solicite cetățenia rusă. Cei care au refuzat au fost persecutați.

Oficialii ucraineni, inclusiv Zelenski, au declarat în repetate rânduri că războiul nu se va încheia până când Crimeea nu va reveni sub control ucrainean.

Înainte de anexare, în Crimeea locuiau aproximativ 5% din populația Ucrainei, regiunea reprezentând aproape 4% din PIB-ul țării.

„Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea. Și în timp ce Crimeea se află sub ocupație rusă, acest lucru înseamnă un singur lucru: războiul nu s-a terminat încă”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat CNN luna trecută.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *