Dulceață de corcodușe – rețete rapide de gem și dulceață de corcodușe

Dulceață de corcodușe – rețete rapide de gem și dulceață de corcodușe

Corcodușele, sau zarzăre, denumirea de pe vremuri, sunt fructele verii. Sunt dulci sau cu un gust ușor acrișor și pot fi consumate ca atare, dar și în rețete de dulceață sau gem. Mai jos îți spunem cele mai ușoare rețete de dulceață de corcodușe.

Unul dintre deserturile copilăriei, dulceața de corcodușe este și astăzi pregătită de gospodine. Are un gust acrișor și poate fi adăugată în rețete de prăjituri sau consumată ca atare, pe o felie de pâine prăjită. Iată ce rețete de dulceață de corcodușe poți încerca să pregătești.

Rețete dulceață de corcodușe

Dulceață de corcodușe

Ingrediente

1,5 kg corcodușe;
1 kg zahăr;
O lămâie;
Un plic zahăr vanilat.

Mod de preparare

Se pun corcodușele spălate și fără sâmburi într-un vas mare, se adaugă peste zeama de lămâie și zahărul, și se amestecă des. Se lasă la fiert pentru aproximativ 40 de minute, la foc mic, până când zahărul se dizolvă complet, apoi se adaugă și zahărul vanilat și se oprește focul. Se lasă deoparte pentru 10-15 minute, apoi dulceața de corcodușe se pune în borcane curate. Se păstrează într-un loc răcoros.

Dulceață de corcodușe

Gem de corcodușe roșii

Ingrediente

1 kg corcodușe roșii, bine coapte;
1 kg zahăr;
Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Se spală bine corcodușele, se scot sâmburii și se pun la fiert fructele într-un vas mare, fără apă, deoarece vor fierbe în sucul propriu. Se lasă gemul să fiarbă pentru aproximativ o oră, se amestecă din când în când, după care se ia de pe foc, se strecoară printr-o sită, pentru a îndepărta cojile, și se pune din nou la fiert. Se lasă să mai fiarbă până când gemul începe să scadă și să se îngroașe în consistență.

Se adaugă apoi și zahărul, și se mai lasă la foc mic pentru încă 30 de minute, amestecând des. Se adaugă acum și zeama de lămâie și se mai lasă puțin la fiert. Dulceața de corcodușe se pune fierbinte în borcane curate, acestea se închid ermetic și se pun la păstrat într-un loc răcoros și întunecat. După ce se deschide, borcanul se păstrează la frigider.

Gem de corcodușe galbene

Ingrediente

½ kg corcodușe;
1 kg zahăr;

Mod de preparare

Corcodușele se spală bine și se curăță de sâmburi. Se pune într-un vas, un strat de corcodușe, un strat de zahăr, apoi iar corcodușe, iar ultimul strat să fie de zahăr. Se lasă deoparte pentru câteva ore, chiar peste noapte, dacă este posibil. Se pune apoi la fiert, la foc mic, pentru aproximativ o oră.

După ce a scăzut cantitatea la jumătate, se pune totul într-o sită, se pasează bine și se fierbe din nou pentru încă 30 de minute. Rețeta de gem de corcodușe este gata. Se pune în borcane și se păstrează într-un loc rece și întunecat.

Dulceață de corcodușe roșii

Ingrediente

1 kg corcodușe;
1 kg zahăr;
200 ml apă;
Un baton de scorțișoară;
Un plic esență de vanilie.

Mod de preparare

Se spală și se curăță de sâmburi fructele. Apa cu zahărul se amestecă și se pune pe foc până când se formează un sirop. Peste sirop se pun corcodușele și se fierb la foc mare pentru aproximativ 5 minute. Se lasă să se răcească și să absoarbă fructele zahărul. După câteva ore, corcodușele se scot din siropul de zahăr.

Siropul făcut se pune din nou la fiert, acum se adaugă scorțișoara și vanilia. Când siropul se îngroașă bine, se adaugă din nou corcodușele și se mai fierbe totul pentru 3 minute, din momentul primului clocot. Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop umed și se lasă să se răcească. Ulterior, când dulceața de corcodușe s-a răcit, se pune în borcane curate și se depozitează în cămară.

Marmeladă de corcodușe

Ingrediente

1 kg corcodușe;
600 ml apă;
400 gr zahăr;
10 ml esență de rom;
Un plic zahăr vanilat;
Puțină scorțișoară.

Mod de preparare

Se spală corcodușele și se pun la fiert, cu tot cu sâmburi, pentru aproximativ 5 minute, sau până când se înmoaie bine. Apoi, se strecoară printr-o sită și se înlătură sâmburii și cojile fructelor. Se păstrează sucul în care au fiert. Peste lichidul obținut și pasta de corcodușe se pune zahărul, vanilia, esența de rom și se mai dă la foc mic pentru aproximativ 25 de minute, amestecând des.

Atunci când marmelada capătă consistența unui jeleu înseamnă că este suficient de fiartă. Marmelada se lasă să se răcească și se păstrează în borcane curate, într-un loc răcoros.

Citește și: Dulceață de mure – idei de rețete pentru gem și dulceață din mure proaspete

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *