După cei polonezi și liderii lituanieni vor „să ajute autoritățile din Ucraina să-i invite” pe bărbații ucraineni apți de luptă care și-au părăsit țara să meargă la război

După cei polonezi și liderii lituanieni vor „să ajute autoritățile din Ucraina să-i invite” pe bărbații ucraineni apți de luptă care și-au părăsit țara să meargă la război

Președintele lituanian Gitanas Nausėda și prim-ministrul Ingrida Šimonytė consideră că Lituania ar trebui să ajute Ucraina să-și recupereze bărbații apți de luptă care trăiesc în străinătate.

Parlamentul ucrainean a modificat recent legea mobilizării, scăzând vârsta de recrutare la 25 de ani

Ucraina a decis, de asemenea, să înceteze eliberarea de noi pașapoarte bărbaților care au vârsta potrivită pentru a fi mobilizați și care trăiesc în străinătate și să suspende serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

„Ucraina trebuie să aibă planurile sale de mobilizare”, a spus Nausėda în timpul unei dezbateri la LRT RADIO luni. „Ucraina trebuie să aibă mijloacele și instrumentele pentru a-și invita tinerii să-și slujească patria. Trebuie să cooperăm cu Ucraina în toate sensurile.”

Ingrida Šimonytė consideră că Lituania ar putea lua măsuri pentru a ajuta Ucraina, adăugând însă că unele măsuri trebuie discutate la nivelul UE.

„Probabil am putea căuta câteva modalități de a ne asigura că o persoană și-a îndeplinit datoria de mobilizare sau este scutită de aceasta atunci când ne gândim dacă să-i prelungim permisul de ședere temporară.

Dar trebuie să lucrăm nu numai cu autoritățile ucrainene, ci și cu UE, deoarece în acest moment, UE deține așa-numita protecție temporară pentru poporul ucrainean”, a spus ea.

Nu există lege care să oblige țările să asiste Ucraina la mobilizarea propriilor cetățeni

Potrivit Departamentului de Migrație, în prezent nu există nicio bază legală care să oblige Lituania să asiste Ucraina în procesul de mobilizare.

„Aceasta este o problemă politică. Faptul că Ucraina sau altă țară a declarat mobilizare nu are nicio influență asupra noastră, conform legislației noastre. Orice reacție, dacă este cazul, ar fi o decizie politică a Lituaniei”, a declarat Evelina Gudzinskaitė, șefa Departamentului de Migrație, pentru agenția de presă Elta.

„Ar trebui luate unele inițiative legislative naționale pentru a pune în aplicare aceste decizii, dar, din nou, ar exista o întrebare uriașă cu privire la modul în care acest lucru ar fi compatibil cu legislația UE”, a adăugat ea.

Săptămâna trecută, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, a declarat că Varșovia este gata să ajute Kievul să-și readucă în țară bărbații care au vârsta potrivită pentru mobilizare.

Ca răspuns, ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasčiūnas, a declarat că Lituania ar putea să calce pe urmele Poloniei atunci când vine vorba de recrutarea bărbaților ucraineni de vârstă militară care trăiesc în străinătate.

Cu toate acestea, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a spus că mai târziu asistența Varșoviei în predarea bărbaților de vârstă militară Ucrainei a fost un pas discutabil din punct de vedere etic, adăugând că Kievul trebuie să preia conducerea în această problemă.
Potrivit Departamentului de Migrație, puțin peste 29.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară au în prezent permis de ședere în Lituania.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *