După doi ani de supans, Ungaria urmează să aprobe în sfârșit aderarea Suediei la NATO

După doi ani de supans, Ungaria urmează să aprobe în sfârșit aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Ungariei urmează să voteze în favoarea aderării Suediei la NATO – punând capăt lunilor de suspans și certuri diplomatice – la aproape doi ani după ce țara neutră din punct de vedere istoric a solicitat să se alăture alianței militare occidentale.

Cele două țări au semnat și un nou acord militar

Votul, care urmează să aibă loc luni la Budapesta, între orele 16:00 și 18:00, urmează întâlnirii de vineri dintre premierul suedez, Ulf Kristersson, și omologul său maghiar, Viktor Orbán, în care au convenit să lase de-o parte divergențele.

Cele două țări au semnat, de asemenea, un nou acord militar în timpul unei conferințe de presă comună, în capitala Ungariei, în care Suedia a promis că va vinde patru noi avioane Gripen pentru a le adăuga celor 14 pe care Ungaria le-a achiziționat anterior.

Turcia și-a dat aprobarea pentru ratificarea NATO a țării nordice luna trecută, lăsând Ungaria ultima țară care mai are de făcut acest lucru – în ciuda asigurărilor de la Orbán că nu va fi ultimul membru NATO care va semna.

Suedia a solicitat să se alăture NATO în mai 2022, în același timp cu Finlanda, într-o schimbare istorică a politicii sale de securitate determinată de invazia Ucrainei de către Rusia în februarie.

Peste câteva zile Suedia ar putea să fie membru NATO

Întârzierile au dus la frustrare în rândul membrilor alianței. Votul care va decide luni soarta Suediei este considerat a fi al treilea pe ordinea de zi a parlamentului, după un discurs de deschidere al lui Orbán privind prioritățile pentru primăvară și depunerea cererii președintelui în exercițiu Katalin Novák de a părăsi postul după recenta sa demisie.

Dacă, așa cum e anticipat, parlamentul votează da, ceea ce necesită o majoritate simplă, decizia va fi apoi trimisă președintelui interimar al Ungariei, László Kövér, care are apoi cinci zile să semneze decizia și să o trimită la Washington. Când Finlanda, care a solicitat să adere la NATO în același timp cu Suedia în mai 2022 și a aderat oficial în iulie anul trecut, acest proces a durat trei zile.

Întrebat de jurnaliști ce anume a făcut ca țara sa să renunțe la opoziția față de aderarea Suediei la NATO, Orbán a spus: „A fi membri ai NATO înseamnă că suntem pregătiți să murim unul pentru celălalt. Alianța se bazează pe respect reciproc.”

Kristersson a declarat vineri: „Ne respectăm părerile unul altuia și ajungem uneori la compromisuri. Acum vrem să intrăm în NATO tocmai pentru a fi pregătiți să luptăm unul pentru celălalt într-o perioadă periculoasă.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *