După SUA, și țările UE condamnă dur retorica „iresponsabilă” a miniștrilor israelieni care cer „emigrarea voluntară” a palestinienilor din Gaza

După SUA, și țările UE condamnă dur retorica „iresponsabilă” a miniștrilor israelieni care cer „emigrarea voluntară” a palestinienilor din Gaza

Țările UE au denunțat apelurile lansate de cei doi miniștri israelieni de extremă-dreapta pentru “emigrarea voluntară” a palestinienilor din Fâșia Gaza și pentru reînființarea de colonii evreiești în enclava palestiniană asediată după ce războiul împotriva Hamas se va încheia, relatează joi, 4 ianuarie, Euronews.

Comentariile au fost făcute luni de ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben Gvir, și de ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich. Ambii sunt cunoscuți pentru pozițiile lor dure, religios-conservatoare.

Israelul ar trebui “să se concentreze pe încurajarea migrației locuitorilor din Gaza”, le-a spus Ben-Gvir reporterilor, adăugând că Israelul va “controla permanent” Fâșia Gaza.

Ben-Gvir, cunoscut ca unul dintre cei mai duri membri ai cabinetului premierului Benjamin Netanyahu, a susținut, de asemenea, refacerea coloniilor evreiești pe teritoriul palestinian asediat.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a reacționat miercuri seară pe platforma de socializare X, condamnând “declarațiile ațâțătoare și iresponsabile”.

“Deplasările forțate sunt strict interzise, fiind o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional”, a adăugat Borrell.

I strongly condemn the inflammatory & irresponsible statements by Israeli ministers Ben Gvir & Smotrich slandering the Palestinian population of Gaza & calling for a plan for their emigration.Forced displacements are strictly prohibited as a grave violation of IHL & words matter

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) January 3, 2024

Condamnarea din partea UE a fost reluată și de mai multe state membre, printre care Franța, Germania, Spania și Olanda.

Ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, a denunțat declarațiile miniștrilor israelieni ca fiind “provocatoare” și “iresponsabile”.

Într-un comunicat publicat pe rețeaua de socializare X, ministerul olandez de externe a afirmat că Olanda “respinge orice apel la strămutarea palestinienilor din Gaza sau la reducerea teritoriului palestinian”, adăugând că propunerile miniștrilor israelieni nu “se potrivesc cu o viitoare soluție cu două state, cu un stat palestinian viabil alături de un Israel sigur”.

Criticile din partea guvernelor țărilor UE urmează unor condamnări la fel de dure venite din partea Statelor Unite și a Națiunilor Unite (ONU).

„Această retorică este inflamatorie și iresponsabilă. Guvernul Israelului, inclusiv premierul, ne-a spus în mod repetat și constant că astfel de declarații nu reflectă politica guvernului israelian”, a transmis Departamentul de Stat al SUA marți, 2 ianuarie, într-un comunicat de presă, precizând că astfel de declarații ar trebui „să înceteze imediat”.

„Am fost clari, consecvenți și fără echivoc că Fâșia Gaza este pământ palestinian și va rămâne pământ palestinian, fără ca Hamas să mai aibă controlul asupra viitorului său și fără grupări teroriste capabile să amenințe Israelul”, a insistat Departamentul de Stat.

Extremismul israelian amenință să distrugă propunerile de pace

Poziția dură a miniștrilor de extremă-dreapta este foarte problematică pentru Uniunea Europeană, care își propune să fie vârful de lance al eforturilor internaționale de a găsi o soluție pașnică pe termen lung la conflictul din Orientul Mijlociu.

Josep Borrell, care a declarat miercuri că o soluție internațională “impusă din exterior” este singura cale viabilă pentru o rezolvare pașnică a conflictului dintre israelieni și palestinieni, a declarat că ocuparea Fâșiei Gaza de către Israel nu poate fi luată în considerare.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – care a apărat în mod constant, după începutul războiului împotriva Hamas, dreptul Israelului la autoapărare – a respins, de asemenea, în mod vehement strămutarea forțată a palestinienilor sau prezența pe termen lung a forțelor israeliene de securitate în Gaza, ca parte a celor cinci principii pe care le are în vedere pentru viitorul enclavei palestiniene.

UE a analizat inclusiv implementarea unor planuri de sancționare a coloniștilor israelieni extremiști din Cisiordania ocupată, unde s-a înregistrat o nouă serie gravă de atacuri asupra comunităților palestiniene, după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, în urma asaltului sângeros al militanților Hamas din 7 octombrie.

Documente consultate de Euronews în decembrie au arătat că blocul comunitar ar putea emite sancțiuni, cum ar fi interdicțiile de a primi viză, împotriva coloniștilor israelieni responsabili de astfel de violențe. SUA și Marea Britanie au emis astfel de măsuri în decembrie.

UE a condamnat în repetate rânduri atacurile coloniștilor israelieni asupra palestinienilor din Cisiordania ocupată, dar s-a ferit până acum să emită sancțiuni.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *