”E plin de maşini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis”, spune șeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

”E plin de maşini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis”, spune șeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, a făcut luni un apel la administratorii parcărilor – agenţi economici, instituţii publice sau asociaţii de proprietari – să ia măsuri pentru respectarea interzicerii acesului maşinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente, informează News.ro.

”Este interzisă folosirea parcărilor subterane de vehiculele cu instalaţie GPL, dar deţinătorii acestor spaţii merg pe încredere şi consideră că doar prinzând această interdicţie în Regulamentele de parcare nu au nicio răspundere în cazul unui accident nefericit”, a transmis Laurenţiu Alexandru Păştinaru, într-un comunicat de presă.

Potrivit președintelui ANPM, e plin de maşini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis.

”Nu sunt controale. Sigur, poate unora li se va părea o muncă, o cheltuială sau o responsabilitate în plus, dar consider că ar fi un gest de normalitate să le amintească mai mult utilizatorilor parcării de această interdicţie, prin anunţuri cât mai vizibile şi chiar prin verificări aleatorii. Fac un apel către administratorii parcărilor: luaţi măsuri pentru respectarea interzicerii acesului maşinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente!”, a declarat Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Preşedintele ANPM este de părere că niciun şofer nu caută regulamentul de parcare al unui mall, înainte de a merge la cumpărături, iar mulţi dintre cei care deţin maşini cu GPL nu sunt conştienţi de ce ar însemna o explozie în subteran.

”În cazul maşinilor echipate cu astfel de instalaţii, unul din cele mai importante pericole este degajarea accidentală de gaz din sistemul maşinii. Dacă în aer liber gazul s-ar dispersa mult mai uşor datorită curenţilor, în parcările subterane lucrurile nu stau la fel. Gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul şi, prin urmare, rămâne ca un nor invizibil şi inflamabil, în garaj, în cazul unei scurgeri în sistemul de combustibil, spre deosebire de metan, de exemplu, care este mai uşor decât aerul, iar dacă iese din rezervor se ridică şi este evacuat prin sistemul de ventilaţie”, mai spune președintele ANPM.

Anunțul președintelui ANPM vine la mai bine de o săptămână de la tragedia de la Crevedia, unde au avut loc două explozii la o stație GPL care funcționa ilegal. Patru persoane au murit, iar peste 50 au fost răniți în urma exploziilor.

În ultima săptămână, 12 stații de GPL au fost închise, după controalele extinse anunțate de Guvern.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *