Echipe din patru țări se alătură eforturilor de salvare din Maroc, în timp ce bilanțul deceselor în urma cutremurului a depășit 2.100

Echipe din patru țări se alătură eforturilor de salvare din Maroc, în timp ce bilanțul deceselor în urma cutremurului a depășit 2.100

Echipaje din Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite participă începând de luni, 11 septembrie, la operațiunile de căutare și salvare din Maroc, la trei zile de la cutremurul de 6,8 magnitudine, în urma căruia cel puțin 2.122 de oameni au murit și peste 2.421 au fost răniți, potrivit celui mai recent bilanț, relatează The Guardian și Reuters.

Cutremurul de vineri a avut epicentrul în zona unui grup izolat de sate muntoase, la peste 70 de kilometri sud de Marrakech, și a zguduit infrastructura până pe coasta de nord a țării.

În Marrakech, mulți oameni au petrecut a treia noapte în aer liber, pe trotuare și în piețe, temându-se să se întoarcă în case.

Sprijin din afara țării

Autoritățile marocane au anunțat duminică, 10 septembrie, că au acceptat ofertele de ajutor din partea a patru țări – Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite – în timp ce multe alte state au declarat, de asemenea, că sunt dispuse să ajute.

Spania a trimis 86 de salvatori și opt câini de căutare în Maroc, a anunțat Ministerul Apărării de la Madrid într-un comunicat.

Clădiri prăbușite după cutremurul care a lovit Marocul. Foto: Hepta
Căutări în orașul Ouirgane, la sud de Marrakesh. Foto: Hepta
Salvatorii au început o cursă contra cronometru pentru a căuta potențiali supraviețuitori. Foto: Hepta
O față trece pe lângă clădirile prăbușite în urma seismului. Foto: Hepta
Operațiunile de căutare și salvare continuă pentru persoanele prinse sub dărâmături. Foto: Hepta

„Vom trimite tot ceea ce este necesar, pentru că toată lumea știe că aceste prime ore sunt esențiale, mai ales dacă există oameni îngropați sub dărâmături”, a declarat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, la televiziunea publică.

De asemenea, un zbor de ajutor din Qatar a plecat duminică seara de la baza aeriană Al-Udeid, de lângă Doha, a declarat un jurnalist AFP.

Și Marea Britanie a anunțat că a trimis duminică 60 de specialiști în căutare și salvare și patru câini, precum și o echipă de evaluare medicală formată din patru persoane.

Ministerul de Interne din Maroc a precizat doar patru oferte au fost acceptate pentru că „lipsa de coordonare ar putea fi contraproductivă”.

Alte oferte ar putea fi acceptate în viitor „dacă nevoile vor evolua”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Cutremurul, considerat cel mai grav din ultimii peste 60 de ani, a distrus sate întregi pe dealurile din lanțul muntos Atlas, unde multe case au fost construite din chirpici.

„Toată lumea a dispărut”

Unul dintre acestea este satul izolat Tafeghaghte, aflat la 60 km de Marrakech, în provincia Al-Haouz, care a fost distrus aproape în întregime, foarte puține clădiri fiind încă în picioare, după cum a relatat o echipă AFP.

De altfel, peste 1.300 de morți au fost înregistrați doar în provincia Al-Haouz. Conform relatărilor televiziunii publice marocane, peste 18.000 de familii au fost „afectate” de cutremur în această provincie.

Zahra Benbrik, în vârstă de 62 de ani, a declarat că și-a pierdut 18 rude în urma cutremurului.

„Toată lumea a dispărut. Inima mea este frântă. Sunt de neconsolat”, a spus femeia.

Omar Bajjou, din satul învecinat Asni, de la poalele munților Atlas, la 50 de kilometri sud de Marrakech, a povestit că forța cutremurului l-a aruncat din pat.

„Inițial am crezut că a fost un avion care a căzut cumva pe acoperișul clădirii noastre. (…) Toate casele din jur, în special cele din cărămidă de lut, se prăbușiseră, iar celelalte aveau crăpături uriașe în ele, crăpături fatale, de parcă s-ar fi putut prăbuși în orice moment. Era praf peste tot și se auzeau țipete”, a descris bărbatul momentele de după cutremur.

„Am reușit să salvăm mai multe persoane care erau îngropate sub dărâmături, pe unele le-am salvat, dar altele erau deja moarte, precum vecinul meu. Un altul și-a pierdut ambii copii, iar soția sa a fost rănită. În total, au fost cinci morți din clădirea noastră”, a mai povestit localnicul.

„Următoarele două-trei zile vor fi critice pentru găsirea persoanelor prinse sub dărâmături”, a atras atenția Caroline Holt, director global de operațiuni al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, într-o declarație pentru Reuters.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *